test

Šćepanović: Abazović nastavio da vrši pritisak na Ustavni sud

Standard

29/04/2023

16:10

Predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović ocijenio je da je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović nastavio da vrši pritisak na Ustavni sud. Abazović je juče pozvao predsjednika Ustavnog suda da objasni građanima zašto taj sud ne zasijeda, navodeći da je nedonošenje odluka neodgovorno prema državi.



“Gospodin Dritan Abazović, predsjednik Vlade Crne Gore, kojoj je već odavno izglasano nepovjerenje, kontinuirano, u svom stilu, opanjkava Ustavni sud i na njega vrši pritisak. Očigledno on Ustavni sud ne vidi kao samostalan i nezavistan organ od sve tri grane vlasti, već kao neku vladinu službu”, saopštio je Šćepanović.

Kako kaže, Ustavni sud je samostalan i nezavistan državni organ od sve tri grane vlasti, a ne Vladina služba.

“Niko ne smije uticati na Ustavni sud prilikom odlučivanja o pitanjima iz njegove nadležnosti, je odredba definisana članom 3. Zakona o Ustavnom sudu, pa je dužnost svakog, a posebno predsjednika Vlade da poštuje ustavne i zakonske odredbe države čiji je premijer”, kazao je Šćepanović.

Prema njegovoj ocjeni, u najnovijem pritisku na Ustavni sud Abazović, između ostalog, plasira neistine.

“Da Ustavni sud ne zasjeda i ne donosi odluke, uz konstataciju da je nedonošenje odluka neodgovorno prema Državi. Pri tom, poziva predsjednika Ustavnog suda da „kaže je li Zakon ustavan ili ne“ (ne navodeći naziv zakona), kao i da „objasni građanima zašto Sud ne zasjeda“. Nije mogao da odoli ni cinizmu pa u tom stilu poručuje: „Svaka čast, sretno trošili plate“. „Šta čeka, da se predaju liste, pa da se onda izjasni, čekaju li naredbu iz Dubaija“”, kazao je Šćepanović.

Ocjenjuje da je ovako obraćanje Ustavnom sudu jednog od čelnika izvršne vlasti neviđena i nečuvena drskost u istoriji ustavnog sudstva.

“Ovakve neprimjerene izjave, vjerujem, zabrinjavaju cjelokupnu crnogorsku stručnu i laičku javnost i doprinose stvaranju negativne percepcije javnosti o radu Ustavnog suda Crne Gore. Umjesto da se uzdrži od bilo kakvog komentarisanja rada Ustavnog suda i na taj način da svoj doprinos nezavisnosti Ustavnog suda, on, kroz navodnu odbranu nacionalnih interesa, iznosi neistine, motivisane njegovom političkom nemoći”, saopštio je Šćepanović.

Kako kaže, nije tačno da Ustavni sud ne zasjeda i da ne donosi odluke.

“Naime, Ustavni sud je od početka ove godine održao šest sjednica Ustavnog suda i jedanaest sjednica Vijeća Ustavnog suda na kojima je donio 514 odluka i rješenja. Međutim, te odluke i rješenja ne zanimaju gospodina Abazovića. Njega zanimaju samo odluke Ustavnog suda u pojedinim predmetima koji su za njega značajni. Još kad bi mogao da naruči odluku koja njemu odgovara, Ustavni sud Crne Gore bi tada bio najbolji sud na svijetu”, smatra Šćepanović.

Kazao je da želi da informiše javnost da ne prima ničije naredbe.

“Ne znam ko mu je u Dubaiju i o kakvoj naredbi govori, ali sa sigurnošću mogu da obavjestim gospodina premijera, kao i domaću i međunarodnu javnost da ne primam/o nikakve naredbe ni sa jedne destinacije na kugli zemljskoj. Što se „čekanja“ tiče, obavještavam ga da smo čekali odgovor Ustavnog odbora, i poslije četredesetak dana dočekali (dostavljen je Ustavnom sudu u četvrtak 27. aprila 2023. godine), što je premijeru vjerujem poznato. Međutim, ne mogu da ne primjetim da nije našao za shodno da požuruje dostavljanje odgovora Ustavnom sudu, već požuruje Ustavni sud da što prije odluči. Šta više, on traži da „predsjednik Ustavnog suda kaže je li Zakon ustavan ili ne“”, saopštio je Šćepanović.

Dodaje da je očigledno da je Abazoviću hitno potrebna ocjena ustavnosti Zakona kojeg ima u vidu, pa makar i usmeno iskazana i to od jednog člana Ustavnog suda, što ne bi bilo saglasno sa Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu.

“Na ovaj način, premijer pokazuje elementarno nepoznavanje i neopoštovanje pravnog sistema države koju vodi. Podsjećamo da je Ustavni sud kolektivni organ, koji svoje odluke donosi većinom glasova svih sudija, te bilo kakvo izjašnjavanje predsjednika ili sudije u toku trajanja postupka pred Ustavnim sudom vodilo bi u kršenje ustavnih i zakonskih odredbi. Na kraju, ističem da je Ustavni sud je i prije reakcije premijera, planirao održavanje sjednice Ustavnog suda na kojoj će se razmatrati predmet, koji ga očigledno zanima, a kojem je Ustavni sud na sjednici svih sudija, još ranije, dao prioritet”, zaključeno je u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Budimir Šćepanović

Ostavite komentar

Komentari (1)

Milomir

29 Apr. at 14:54

Bravo Budo, amortizuj tog nesojA……