test

Spajić: Crna Gora postigla nezaustavljiv napredak; Orban: Crna Gora najspremnija za EU

Standard

24/10/2024

12:43

Crna Gora je najspremnija za ulazak u Evropsku uniju i učinila je veliki iskorak na tom putu, kazao je predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban. On je na sastanku sa premijerom Milojkom Spajićem u Budimpešti rekao da su dogovorili da se do decembra zatvore određena pregovaračka poglavlja. Premijer Spajić je kazao da je Crna Gora postigla nezaustavljiv napredak i da će biti spremna za pristupanje 2026, a onda i punopravna članica EU 2028.

Orban je istakao da se u trenutnoj međunarodnoj situaciji kompetitivnost EU smanjuje i da nešto treba da se učini da se to promijeni. Mađarski odgovor na to je nastaviti proces proširenja.

“Crna Gora je najspremnija i za to postoje mnogi razlozi, ali i činjenice, jer mnogo poglavlja već je trebalo da se zatvori, ali je Unija zapostavila politiku proširenja. Za vrijeme predsjedavanja Mađarske, mi smo odlučni da promijenimo situaciju i podržimo Crnu Goru u napretku ka EU. Dogovorili smo se da se do decembra sve postigne kako bi se zatvorila određena pregovaračka poglavlja, a ostala su i neka poglavlja koja bi mogla da se otvore, jer je Crna Gora učinila veliki iskorak na putu ka EU”, kazao je Orban.

Spajić je odgovorio da cijeni mađarsku pomoć na putu ka EU.

“I drago nam je da čujemo da će Mađarska uložiti velike napore da Crna Gora dobije međuvladinu konferenciju već u decembru kako bismo zatvorili poglavlja. To bi značilo da je samo godinu nakon dobijanja IBAR-a Crna Gora postigla nezaustavljiv napredak i da će biti spremna da za pristupanje EU 2026, a onda i punopravna članica 2028”, zaključio je Spajić.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)