test

Spajić pravi manjinsku vladu bez BS, HGI i Ure, koju kontrolišu ZBCG i Demokrate koje su u timu

Standard

12/10/2023

06:39

Mandatar za sastav vlade Milojko Spajić blizu je dogovora o formiranju vlade koju bi sačinjavali svi sa liste PES-a, SNP, Demokrate i dio albanskih partija, a koju bi manjinski podržala koalicija ''Zajedno za budućnost Crne Gore''.



Ukoliko se postigne definitivan dogovor – van vlade bi ostale ključne stranke manje brojnih naroda: Bošnjačka stranka i HGI, kao i Ura, jer je jučerašnji najavljeni sastanak Spajića sa Abazovićem iznenada otkazan.

Sa Demokratskom partijom socijalista, kao i sa Urom, nijesu ni vođeni zvanični pregovori.

NOĆNI OBRT

Veleobrt, nakon kojeg su Demokrate ponovo uključene u sagu o sastavljanju vlade, uslijedio je u noći između utorka i srijede, kada su portal Vijesti i portal RTCG sinhronizovano objavili vijest da je Aleksa Bečić naprasno ,,odustao“ od pozicije šefa Skupštine, kako bi ,,pregovori izašli iz slijepe ulice“ i tako bio nastavljen proces formiranja nove vlade.

Objavljeno je i da je prihvaćena ,,konačna ponuda“ mandatara po kojoj bi DCG trebalo da pripadnu dva potpredsjednička mjesta i četiri ministarstva.

Ta ponuda obuhvata zamjenika premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku i politički sistem, potpredsjednika za spoljne i evropske poslove, ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, kulture i medija, te turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera.

Ostala je nepoznanica: kada je Spajić dao inoviranu ponudu Bečiću, ako ga je dan ranije svojevoljno ,,izbacio iz igre“.

Vijest o povratku Bečića ,,u Spajićev tim“ tokom jučerašnjeg dana ispostavila se tačnom i prilično je zatekla Bošnjačku stranku, ali i ZBCG koji su na sastanku u ponedjeljak veče dobili informaciju od mandatara Spajića da DCG neće biti dio vlade.

Izvori Pobjede tvrde da je dogovor u ponedjeljak veče bio da vladu sačinjavaju učesnici tih pregovora, a manjinama je dat rok do petka da se izjasne da li im je prihvatljiv taj scenario sa ZBCG.

– Spajić je na sastanku u ponedjeljak bio decidan: Bečić neće biti dio vlade jer se pokazao nekorektnim i uslovljavao je tokom pregovora – saopštili su Pobjedi izvori iz BS-a, ali i koalicije ZBCG.

SPAJIĆEVA ,,TAJNA“

Za sada će ostati tajna zašto je Spajić u roku od 24 sata promijenio mišljenje o učešću Demokrata u vlasti i odlučio se da pravi ,,evropsku vladu“ sa svim konstituentima ,,avgustovske većine“, koji su došli na talasu kleronacionalizma 2020. godine.

Izvori Pobjede ukazuju na Milatovićevu ulogu u cijeloj priči o zaokretu, kroz pritiske i prijetnju da će doći do otvorenog raskola PES-a, ukoliko se Spajić ,,ne urazumi“. Nastupi mandatarovih oponenata u PES-u pokazali su da Milatović, premda u manjini unutar poslaničkog kluba, ima jako uporište istomišljenika i da će odbacivanje stranaka bivšeg Demokratskog fronta izazvati ozbiljne turbulencije.

No, izvori Pobjede tvrde da je ključni pritisak došao iz Vučićevog Beograda: prvo je rapidno popravio odnose sa Bečićevom strankom, kroz kontakte sa visokim funkcionerima te stranke i bezbjednosnim sektorom, da bi onda vješto isturio ZBCG kao – najvažnijeg partnera Spajiću.

Prema tim informacijama, Spajić je bio u nekoj vrsti iznudice jer nije prethodno strategijski ,,fingirao“ sukob u stranci sa poslanicama Ćinćur i Pejović, niti su bila lažna mimoilaženja sa zamjenikom predsjednika Jakovom Milatovićem. Naslonjen na sugestije predstavnika Kvinte i kroz neposredne kontakte – da su stranke nekadašnjeg Demokratskog fronta ,,crvena linija“ za zapadne partnere – Spajić je računao da odigra riskantan potez i da napravi paket aranžman i za parlament i za manjinsku vladu koji će dobiti podršku dovoljnog broja poslanika za ,,evropsku vladu“, uključujući i ,,nevoljne“ glasove DPS-a i SD-a.

Ispostavilo se da su instrumenti Beograda bili moćniji od sugestija sa Zapada, a moguće da je dio Spajićevog preokreta motivisan i pritiscima namijenjenim – njemu lično. Da li kroz ,,preispitivanje“ afere ,,Do Kvon“ ili porijekla imovine, sada je teško zaključiti.

Kakvu je onda ponudu Spajić dobio tokom noći između poneđeljka i utorka? Očito: onu koju nije mogao, ni smio da odbije.

IZMJENA STRATEGIJE

Zato je u noći između utorka i srijede uslijedila potpuna izmjena strategije: Spajić je telefonom obavijestio lidere ZBCG da je Bošnjačka stranka sada van priče o vladi jer je, navodno, ultimativno tražila da dio vlade budu i Socijaldemokrate, kao i da je kandidat za predsjednika Skupštine lider Nove Andrija Mandić.

Spajić je takođe ostao pri ponudi ZBCG o 40 odsto funkcija po dubini u zamjenu za njihovu manjinsku podršku kao i ponovljenu ponudu za ulazak u rekonstruisanu vladu – za pola godine uz ponudu od četira resora. Raniji rok je bio godinu dana.

– Ulaskom u potencijalnu rekonstruisanu vladu ZBCG bi dobila četiri resora: saobraćaj, urbanizam, turizam, prosvjetu kao i potpredsjednika vlade za kapitalne investicije – saopštio je izvor Pobjede.

Nezvanična saznanja Pobjede kažu da je plan da Mandić za predsjednika Skupštine bude izabran najkasnije do kraja naredne sedmice,, a da potom nedjelju dana kasnije bude izabrana vlada od predstavnika 30-avgustovske većine plus Albanski forum Nika Đeljošaja.

Prema procjeni, ta vlada bi imala 34 ,,direktna glasa“ poslanika stranaka koje tvore Spajićev kabinet i bila bi izglasana, kao manjinska vlada, podrškom 14 poslanika Mandićeve i Kneževićeve koalicije.

REAKCIJE

Juče su se povodom najava o formiranju vlade oglasili iz DPS-a i SD-a.

– Ulazak bivšeg Demokratskog fronta u vladajuću koaliciju predstavljao bi jasnu najavu zaustavljanja evropskih integracija, kompromitaciju NATO članstva i potpunu promjenu sistema vrijednosti na kojima je izgrađena građanska Crna Gora – ocijenili su iz DPS-a.

Ističu da, ukoliko Mandić ili bilo koji funkcioner političkog bloka koji on predstavlja, bude izabran za predsjednika parlamenta, a stranke bivšeg DF budu noseći stub buduće vlade – to će biti ,,jasan znak da je Crna Gora odustala od evroatlantskih integracija i postala država u sferi uticaja politike Kremlja i Beograda, smatraju u DPS-u“.

– Ako bi Mandić postao predsjednik parlamenta, to znači da je na čelo zakonodavne institucije zasjela politička posluga Aleksandra Vučića. A njihova agenda, posljedično njihovoj ulozi, zavisi isključivo od naloga koje dobijaju iz Srbije, odnosno Rusije – kaže se u saopštenju.

DF, kako se dodaje, nije nikad krio da se oduvijek protivio sankcijama Rusiji, zastupao njihovo ukidanje i nije osudio rusku agresiju na Ukrajinu.

– Ovaj politički subjekat je intenzivno destabilizovao Crnu Goru i rušio njene institucije po nalogu iz Rusije, pokušavajući sa spriječi članstvo države u NATO, što je kulminiralo 2016. pokušajem državnog udara pod uticajem agenata ruskih obavještajnih službi – navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz DPS-a, ako bi Mandić postao predsjednik parlamenta, a ujedno i član Savjeta za odbranu i bezbjednost, to bi značilo da njegovi nalogodavci iz Srbije i Rusije imaju pristup svim tajnim podacima koji mu se službeno, kao prvom čovjeku parlamenta, dostavljaju.

– Ako bi Mandić postao prvi čovjek parlamenta, na čelu te institucije bismo imali „državnika“ koji kaže da je predsjednik većinske Crne Gore Vladimir Putin, što je snishodljivo izjavio prilikom susreta sa predsjednikom Rusije, 2019. godine – dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, napominju iz DPS-a, ako bi Mandić postao predsjednik Skupštine, Crna Gora bi na čelu parlamenta ,,imala političara koji negira genocid u Srebrenici“ i tvrdi da je to „bošnjačka verzija istine“.

Formiranjem nove većine, čiji bi konstituent bila koalicija ,,Za budućnost Crne Gore“, Crna Gora bi dobila antievropsku, anti-NATO i anticrnogorsku vlast, smatraju Socijaldemokrate.

Iz te partije su kazali da je sve vrijeme mandatar Milojko Spajić izgleda ,,mazao oči“ javnosti sa manjinskim partijama, pokušavajući da, u očima međunarodne zajednice, djeluje ,,evropskije“.

– Sve priče da sa konstituentima ZBCG i Građanskim pokretom Ura nema razgovora pale su u vodu – rekli su iz SD-a.

Kako su naveli, to najbolje govori ne samo o političkom karakteru mandatara. Iz SD-a su kazali da će u Crnoj Gori, kako mediji javljaju, na čelo parlamenta doći čovjek koji je prvostepeno osuđen za terorizam u pokušaju i rušenje ustavnog poretka.

– Po automatizmu, taj isti čovjek, koji djeluje pod jasnom kontrolom Beograda i Moskve, biće član Savjeta za bezbjednost i odbranu i imati pristup svim povjerljivim informacijama kojima raspolaže jedna NATO članica. Za rubriku vjerovali ili ne – istakli su iz SD-a.

ČEKAJUĆI REAKCIJU ZAPADA

Sinoćnji sastanak Spajića sa Mandićem, Kneževićem, Bečićem, Jokovićem, uz prisustvo i Nika Đeljošaja, trebalo je da učvrsti novopostavljeni dogovor.

U času kada se piše ovaj tekst sastanak je bio završen, ali prema informacijama Pobjede, ne bi trebalo očekivati neki novi veleobrt unutar te ,,nove-stare“ ekipe.

Osim ako ne bude novina sa – Zapada. Kako saznaje Pobjeda, tokom jučerašnjih odvojenih sastanaka lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića, ali i lidera Demokratske partije socijalista Danijela Živkovića sa predstavnicima Kvinte, zapadni partneri ostali su kod ranijeg stava da – iako se formalno ne miješaju u unutrašnje stvari Crne Gore – ne kriju razočaranje zbog ovakvog ,,inoviranog“ koncepta Spajićeve vlade.

– Što se vlade tiče, ambasadori su ponovili da im je i dalje ZBCG ,,crvena linija“ i da sa vlašću koju praktično kontrolišu bivši lideri DF-a i Skupštinom na čijem je čelu Andrija Mandić, lider prosrpske i proruske koalicije, nova vlada ne može očekivati saradnju na putu Crne Gore prema EU – saopštio je diplomatski izvor Pobjede koji je prisustvovao sastanku.

Prema informacijama iz više diplomatskih izvora, države Kvinte smatraju ,,katastrofalnim potezom“ ideju o izboru Mandića za prvog čovjeka Skupštine, ali i Spajićevu ponudu da ZBCG dobije 40 odsto pozicija unutar izvršne vlasti, ali ne na istaknutim mjestima.

Prema tom tumačenju, Spajić, a time i čitava vlada, bili bio pod punom kontrolom Vučićevih pulena u Crnoj Gori, što bi direktno vodilo ka zatvaranju vrata Brisela. Ne samo političkih, već i onih đe se odlučuje o novcu koji je Crnoj Gori neophodan.

– Vjerujem da ćemo već u naredna dva dana, nakon konsultacija sa njihovim ambasadama u Crnoj Gori, imati jasan i javan stav Brisela, ali i Vašingtona. Ovakav mogući rasplet u Crnoj Gori predstavlja krah zapadne, ali prvenstveno američke politike uticaja na stabilizaciju Zapadnog Balkana – kazao je jedan iskusni zapadni diplomata u razgovoru za Pobjedu.

Pitanje je, međutim, da li će reakcija sa zapadnih adresa biti jača od instrumenata uticaja kojima, kako izgleda, suvereno raspolaže Aleksandar Vučić u Crnoj Gori.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)