test

Spajić: Predložićemo izmjene zakona kako bi spriječili da se nađemo na sivoj listi FATF-a i MONEYVAL-a

Standard

07/12/2023

13:55

Premijer Milojko Spajić kazao je nakon današnje sjednice Vlade da postoji velika vjerovatnoća da će se Crna Gora naći na sivoj listi FATF-a i MONEYVAL-a zbog nerada u prošlosti na polju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Spajić je istakao da ćemo, zbog toga, imati velike probleme što se tiče nekih fondova iz EU.

“Biće velikih konsekvenci ako se to desi. Krenuli smo odmah u akciju, već smo neke mjere preduzeli. Imali smo od marta ove godine – 10 mjeseci – da nešto promijenimo. Nažalost, zbog letargije ništa se nije uradilo i završena je evaluacija – istakao je Spajić na konferenciji za medije.

Naglasio je da je Vlada, odmah po stupanju na dužnost, krenula u rješavanje tih problema predložila izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i Krivični zakon.

“Poslao sam pismo na 50 adresa, odnosno akcioni plan, šta ćemo sve da uradimo, tako da se nadamo da će to biti dovoljno da ne dođemo na sivu listu – naglasio je Spajić.

Spajić je kazao i da će biti 14. decembra na plenarnoj sjednici Monejvala u Strazburu, te da će tamo predstaviti koje korake je preduzela Vlada i što će u sljedeća dva mjeseca sprovesti.

“Da ćemo biti izuzeti ovog puta od takve drastične mjere koja bi imala ogroman uticaj na standard stanovnika Crne Gore – poručio je Spajić.

Stavljanje na pomenutu sivu listu moglo bi urokovati i usporavanje zatvaranja EU poglavlja.

Svaki investitor bi, dodaje on, smatrao da je Crna Gora nebezbjedna zemlja, da nema dovoljne kontrole protiv pranja novca.

“Tako da bi bili osuđeni na listu nekredibilnih investitora – naglasio je on.

Kako je naveo, imali bi usporenost svih transakcija i firmi koje posluju sa inostranstvom.

“Svaka firma će prolaziti 10 puta više provjera nego u Crnoj Gori. Zbog same činjenice da je država na sivoj listi sve te kompanije bi prolazile teror – naglasio je Spajić.

Prema njegovim riječima, građani bi imali problem da otvaraju račun bilo gdje u inostranstvu i imali bi problema sa podizanjem novca.

“Svaka odluka Vlade biće gledana kroz potpunu drugu priznu. To su stvari o kojima se nije razmišljalo, imali smo 10 mjeseci da ispunimo zahtjeve – ponovio je Spajić.

“Još nam nije stigla odluka za Brđanina”
Na pitanje da li će Zoran Brđanin biti vraćen na posao nakon što je Upravni sud drugi put poništio rješenje o njegovom razrješenju sa mjesta direktora Uprave policije, Spajić je rekao da još nijesu dobili zvanično odluku suda.

“Tako da mi je teško da komentarišem medijske navode. Koliko sam vidio, neće biti dato na postupanje, za razliku od prošlog puta – rekao je Spajić.

Komentarišući to što je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović dobio priznanje od Stejt Departmenta za borbu protiv korupcije, Spajić je rekao da Vlada potpuno stoji iza SDT-a u svakom smislu.

Na pitanje da li ima informaciju da je predsjednik Skupštine Andrija Mandić potpisao dokument sa predsjednicima Srbije i entiteta bh Republika Srpska o stvaranja saveza srpskih zemalja, Spajić je rekao da nije dobio takvu informaciju.

“Tako da ne mogu da komentarišem nešto što nije potvrđeno – poručio je Spajić.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)