test

Spajić se ponaša kao da je otet i stavlja „omču“ evropskom putu

Standard

15/06/2024

09:43

Izjave lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića, koje se odnose na uvođenje srpskog jezika kao službenog, trobojke kao narodne zastave i dvojnog državljanstva, potvrđuju ono što znamo od prvog trenutka - da je premijer Milojko Spajić stavio ,,omču oko vrata'' evropskom putu Crne Gore kada je ušao u koaliciju sa partijama bivšeg Demokratskog fronta (DF), kazao je Pobjedi poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Jevto Eraković.



Poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić rekao je za naš list da se Spajić prema crnogorskoj javnosti ponovo ponaša kao da je ,,otet“, dok se od njega očekuje da pokaže jasan stav i snažan karakter kada je riječ o suštinskim pitanjima, među kojima su identitetska.

USTAVNI PUČ

Knežević je prije dva dana u jednoj emisiji kazao da su Spajiću i članovima Pokreta Evropa sad prihvatljivi zahtjevi koje im je nedavno ispostavio kao uslov za ulazak u Vladu prilikom najavljene rekonstrukcije.

Foto: Milan Knežević

On je napomenuo da postoje modaliteti dopune, a ne promjene Ustava kada su u pitanju njihove namjere poput onih o uvođenje trobojke, srpskog jezika i izmjena Zakona o dvojnom državljanstvu.

Međutim, juče je izostala reakcija premijera i funkcionera njegove partije na navode predsjednika DNP-a, a u opoziciji se nadaju da će Spajić odbiti ove zahtjeve i zadržati Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji.

Eraković je napomenuo da su posljednjim aktivnostima Knežević i predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić dokazali da su spremni na ustavni puč koji im, poručuje, neće proći.

Jevto Eraković; Foto: Skupština Crne Gore/M.Matković

,,Izjave Kneževića koje su usmjerene direktno prema Spajiću govore i potvrđuju ono što znamo od prvog trenutka. Kada je Spajić ušao u koaliciju sa partijama bivšeg Demokratskog fronta (DF), tog trenutka je stavio omču oko vrata evropskom putu Crne Gore. Bez obzira na usvajanje tzv. IBAR zakona, odmah je stigla inicijativa za rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, a sad od Mandića i Kneževića najave da treba da se napravi ustavni puč. Jasno je propisano kako se mogu mijenjati određene odredbe Ustava kao što je službeni jezik, ali vidimo da su spremni na kršenje tih normi”, ocijenio je Eraković.

Prema njegovim riječima, prosrpski blok je ovim idejama poslao jasnu poruku kojim putem treba da ide Crna Gora, ali se nada da će se Spajić oduprijeti tim pritiscima.

,,Do sada smo vidjeli Spajića da je bespogovorno slušao i slijedio sve što je bilo servirano. Da li će to biti i ovog puta – više pretpostavljamo da hoće, nego da neće, ali sačekaćemo da vidimo šta će se desiti na kraju. Gospodin Spajić je tokom političkog bivstvovanja na mjestu premijera imao različite bilateralne sastanke i siguran sam da ima komunikaciju sa evropskim zvaničnicima. Nadam se da je konačno uvidio na koji način razmišlja i funkcioniše razvijeni dio Evrope i, ako je išta od toga usvojio, potpuno je jasno da mu ovakve odluke neće biti prihvatljive”, istakao je poslanik DPS-a.

,,TRBUHOZBORAC“

Sa druge strane, Nenezić kaže da je tužno, ali ne i neočekivano, da danas imamo situaciju da je Knežević ,,trbuhozborac“ premijera Spajića.

,,Premijer Spajić se ponovo prema crnogorskoj javnosti, kada je riječ o identitetskim pitanjima, ponaša kao da je ,,otet“. Što se tiče poruka jednog od predsjednika nekadašnjeg DF-a, svjedočili smo već nekoliko puta da lideri tog bloka odustajali od svojih političkih stavova zarad dobijanja političkih pozicija. Danas se Andrija Mandić predstavlja kao vodeći evropejac, i nije mu mučno da u Briselu zažmuri na njemu ,,mrski“ zapadni svijet i prigrli ga kao predsjednik Skupštine Crne Gore protiv čije je samostalnosti glasao i borio se cijeli svoj politički vijek”, naglasio je Nenezić za Pobjedu.

On je podsjetio na predizborna obećanja nalik onome da će se povući priznanje nezavisnosti Kosova.

,,Izgleda da je sve stalo u predstavama na vašarima i saborima za široke narodne mase gdje se od sponzora dobijaju packe i uputstva šta i kako da se radi”, mišljenja je Nenezić.

Foto: Branislav Nenezić

Na tom fonu je i Eraković koji iznosi stav da je jasno kome u ovom momentu odgovaraju pokušaji destabilizacije naše države.

RASKRSNICA I RASPLET

,,I to u trenucima kada smo definitivno na raskrsnici na kojoj odlučujemo da li ćemo krenuti putem priključenja razvijenim zemljama Evrope i omogućiti građanima Crne Gore i budućim generacijama da razmišljaju na način kako razmišljaju njihovi vršnjaci u tim državama, ili ćemo Crnu Goru okrenuti prema istoku i na taj način joj propisati smrtnu kaznu”, naglasio je Eraković.

Ispred partije koju predstavlja poručio je i Vladi i liderima nekadašnjeg DF-a da dobro razmisle što rade jer, kako kaže, neće nikom dozvoliti kršenje zakona i Ustava Crne Gore.

,,Mogu oni imati različite interpretacije i spisak želja, jasno nam je svima šta piše u Ustavu i zakonima. Bez obzira kakav bio stav premijera, a do sada nije postojao, nećemo nikome dozvoliti da ruši ustavni poredak. Onog dana kada smo se odlučili da se borimo za ulazak Crne Gore u EU opredijeli smo se za to kakvu državu želimo. Takvu ćemo je braniti do posljednjeg trenutka i ništa nas ne može spriječiti u tome. Ovo su neke granice koje se ne smiju preći, a ostavljamo da vidimo u narednim danima kakav će biti politički rasplet”, zaključio je Eraković za naš list.

I poslanik SD-a poručuje da će ta partija stati u odbranu crnogorskog ustava.

,,Kao i negdje ranije istakao bih da promjena ustavnih odredbi podrazumijeva adekvatnu proceduru, pa ako nekome basta da to uradi – neka pokuša. Sad se suštinski postavlja pitanje imamo li mi premijera koji razmišlja svojom glavom, ili je, pak, ucijenjen političkom trgovinom. Prosto se očekuje od premijera jedne zemlje da pokaže jasan stav, to jest snažan karakter kada je riječ o suštinskim pitanjima ove zemlje”, poručio je Nenezić.

Pitanje Zakona o državljanstvu je suština državnog bića Crne Gore i onaj ko želi dobro Crnoj Gori, ističe on, svjestan je tog značaja.

,,Da li moguća inicijativa predstavlja opravdanje onih koji je podnose pred svojim biračima jer su zbog fotelja odlutali od svoje ideologije i da li su promjene državnih simbola prihvatljive premijeru? Postoji li crvena linija, gospodine Spajiću”, pita Nenezić.

Premijer bi odgovarao za posljedice ,,ustavno-pučističkih“ inicijativa

Crnogorski PEN centar pozvao je premijera Milojka Spajića da demantuje navode o nametanju srpskog jezika kao službenog i normiranju trobojke kao ,,narodne zastave“, ističući da bi taj ,,ustavno-pučistički paket inicijativa“ mogao poizvesti posljedice u crnogorskom društvu za koje bi on snosio odgovornost.

U PEN centru kažu da je posljednja inicijativa, koju je javnosti obznanio predstavnik ,,partije ponikle na jedinstvenom spoju tradicija staljinizma i svetosavskog fašizma“, definisana kao završni čin razaranja građanske, sekularne i multikulturne Crne Gore i pripreme za ultimativnu anihilaciju njenog državnog suvereniteta.

,,U trenutku kad su geopolitičke okolnosti otvorile mogućnost da se Crna Gora nakon četvorogodišnjeg nazadovanja vrati na jedini civilizacijski kolosijek kojem pripada – na put evropskih integracija, pojačavaju se pritisci dirigovani od strane autokratskih režima u Beogradu i Moskvi da se taj proces sabotira, a Crna Gora pretvori u kolonijalnu teritoriju pod punom kontrolom hegemona”, saopšteno je iz Crnogorskog PEN centra.

Dodaju da su prijedlozi da se protivustavnim mehanizmima srpski jezik nametne kao službeni i uvede trobojka skovani ne s namjerom ostvarenja nekih zakinutih prava, već s ciljem urušavanja ustavne definicije Crne Gore kao građanske države.

Takođe, u PEN centru smatraju da najavljena inicijativa za izmjenu Zakona o državljanstvu iz prostora simboličkog urušavanja ustavnog okvira prelazi u formu operacionalizacije dramatične društvene i demografske transformacije Crne Gore, preko koje bi na desetine hiljada građana Srbije dobilo priliku da u kratkom roku steknu pravo glasa u ovoj državi i time je ,,trajno učine zatočenikom imperijalnih namjera vlasti u Beogradu“.

,,Ova perfidna kampanja, koja pod lažnom maskom ljudskih prava kani razoriti građanski karakter crnogorskoga društva, lišiti Crnu Goru državnoga suvereniteta, skrenuti je s evroatlantskih tračnica i učiniti je trajno potčinjenom interesima političke elite u Beogradu, najveći je izazov koji stoji pred crnogorskim društvom od obnove nezavisnosti 2006. godine. Pozivamo stoga premijera Spajića da bez oklijevanja demantuje navode da je dio ovog klasičnog pučističkog poduhvata te da crnogorskoj javnosti dā jasne garancije da inicijative koje mogu dovesti do nemira i nesagledivih posljedica po Crnu Goru ne mogu biti ni razmatrane, a kamoli prihvaćene kao zvanična politika od strane njegovog kabineta”, kažu u PEN centru.

Poručuju da će o antiustavnim i antievropskim inicijativama upoznati relevantne međunarodne partnere, te pozvati crnogorsku javnost da se u jasnim, Ustavom i zakonima propisanim, okvirima najoštrije suprotstavi politici destrukcije i uništenja temelja građanskog i multikulturnog društva.

Rekonstrukcija Vlade je ,,šargarepa na štapu“

Nenezić je ocijenio da priča o rekonstrukciji Vlade i dalje postoji kao ,,šargarepa na štapu“. Ipak, kako ističe, prisutno je i suštinsko pitanje.

,,Ako ova vlada ne počiva na trulom kompromisu i prevari izborne volje glasača, zašto je, gospodo, nijeste odmah napravili nego je u ‘trokoraku’ kao kukavičje jaje želite podmetnuti građanskoj Crnoj Gori”, upitao je poslanik SD-a.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)