test

Strujić-Harbić: U Pljevljima se siluje zdrav razum, nekada se pitam živim li u Crnoj Gori ili Srbiji

Standard

10/07/2024

16:32

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Harbić kazala je da se klima u Pljevljima promijenila u posljednjih nekoliko godina i da se pita kako će zdrav razum opstati u tom gradu.



„Mladim ljudima je nametnut narativ da ne slave svoj Dan državnosti, države u kojoj su rođeni. Da ne slave Dan opštine u čuvenom antifašističkom gradu. U čuvenom gradu gdje su se poštivale razlike do 2020. godine. A sada kada otvorim svoj prozor, znate što vidim, vidim zastavu druge države. Pa me ponekad bude strah da li sam u nekom distriktu Pljevlja u Crnoj Gori i kojoj državi zaista pripadamo. Nekad se pitam da li živim u državi Crnoj Gori ili susjednoj Srbiji ili možda susjednom entitetu Repbulici Srpskoj“, istakla je Strujić-Harbić.

Ona je kazala kako je u Pljevljima trenutno „silovanje zdravog razuma“.

„Preko noći se mijenjaju nazivi ulica od kojih imate ulice od Pavle Bulatovića do Nikole Pašića. Ali nemamo ulica čuvenih Pljevljaka. Prije neki dan je bilo otkrivanje nekog spomenika na Vidovdan u Pljevljima, gdje sam upravo imala osjećaj da živim u Srbiji, protiv koje nemam apsolutno ništa. Ipak, loše sam se osjećala. Zato što imam osjećaj da sve razlike o kojima smo s ponosom pričali u mojim Pljevljima, taj dan su izbrisane kao gumicom. Taj dan su nestale. Jer su bili zvaničnici nama susjedne države, u tom otkrivanju spomenika. I znate kakve su poruke poslali? Poruke da je to obilježena teritorija“, kazala je Strujić-Harbić.

Takvi ljudi su, nažalost, kaže ona, uzori mladim ljudima i djeci u Crnoj Gori.

„Znate što mogu mladi u Pljevljima da nauče a poslije kao tastatura majstori da pišu razne kvalifikacije za one koji misle drugačije u Pljevljima i Crnoj Gori. A što će bolje naučiti kada na čelu gradske biblioteke nalazi se osoba čiji repertoar sljedeći: “Vila sa košara” Nevena Milankovića, “Blagoje Jovović – srpski heroj u vučjoj jazbini” Marija Jovovića, “Uloga crkve u širenju pismenosti i ratne priče 90-ih” sa Nebojšom Jevrićem, “Srpsko srce Johanovo”, “Košmari sa Košara”… Ja vas pitam sad, da li su ugrožena prava drugih građana u Pljevljimas osim Srba, sa ovakvim folklorom i ovakvim reperoarom“, kazala je Strujić-Harbić.

Povezani članci

Ona je ombudsmanu Siniši Bjekoviću poručila da treba da dođe u Pljevlja.

„Ne sjećam se da ste od 2020. došli. I da vidim i da čujem kako će te se odrediti prema svim ovima anomalijama. Institucije o kojima vi pišete u izvještajima žmure“, istakla je Strujić-Harbić.

Izvor (naslovna fotografija):

Kenana Strujić Harbić

Ostavite komentar

Komentari (0)