test

SUKOBI U BS-u: Drešević i Košuta čekaju partiju Duška Markovića?

S Rastoder

01/03/2024

12:16

Februar 2024. godine u Crnoj Gori obilježile su turbulencije u partijama koje su na prošlim izborima, moglo bi se tako reći, najviše postigle - Pokretu Evropa sad i Bošnjačkoj stranici. I dok je u PES-u unutrašnji sukob kulminirao sa odlaskom osnivača i drugog čovjeka partije, te ostavkama i takođe odlaskom jednog broja članova Glavnog odbora i loklanih odbora, kao i isključivanjem jednog od članova Predsjedništva partije, u Bošnjačkoj stranci je taj proces, za sada, znatno manji i mirniji.

Sve se to, slučajno ili ne, dešava pred najavljenu rekonstrukciju Vlade, uoči koje je premijer Milojko Spajić pod jakim pritiskom sa svih strana.

Bošnjačka stranka je već duže vrijeme tema određenih medija koji su sugerisali da je rascjep u toj stranci izvjestan. Ipak, od najavljenog scenarija ostalo je samo to da su, za sada, stranku napustila dva visokorangirana člana stranke. Osim Nedžada Dreševića, prema informacijama Standarda, na isti put odlučio se i Alija Košuta.

Drešević i Košuta su napustili stranku dok je Seadu Šahmanu konstatovan prestanak članstva u Glavnom odboru, zbog čega je on bio i najglasniji u kritikama upućenim Ervinu Ibrahimoviću.

Šahman je lidera Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića optužio za privatizaciju stranke i uskraćivanje slobode govora. Sve to nakon svečane sjednice Glavnog odbora u Bijelom Polju kada je stranka slavila rođendan, gdje je Šahmanu konstatovan prestanak članstva u GO. On tvrdi da je sve što je urađeno nelegitimno i nelegalno.

„Očigledno da pravne akte koje smo svi zajedno usaglašavali i utvrđivali važe samo kada to odgovara pojedincima, te po principu “švedskog stola” i uzimanja samo i isključivo onoga što odgovara u datom momentu. Nakon nekoliko mojih javljanja i intervencija u namjeri da sjednicu učinimo legalnom i legitimnom predsjednik stranke Ervin Ibrahimović me pozvao da napustim salu jer mi je “prestao mandat zbog prestanka vršenja funkcije predsjendika Foruma mladih”, naveo je Šahman na svom FB profilu.

Povezani članci

Bivši potpredsjednik BS-a, član njenog predsjedništva od osnivanja, te poslanik u Skupštini u jednom mandatu Nedžad Drešević je na istoj sjednici GO u Bijelom Polju podnio ostavku, a u obrazloženju ostavke je napisao da u partiji ne prepoznaje zalaganja za koje se borio s njenim osnivačima – Rafetom Husovićem, Kemalom Purišićem, Amerom Halilovićem, Osmanom Nurkovićem i drugima.

Drešević je naveo da je od Kongresa BS-a 2021. godine, politika te stranke “nejasna i dezorijentisana”, i da je kao takva “često pogubna i za sami narod koji predstavlja”.

“U toku prošle godine sam zbog dubokog neslaganja s politikom koju vodi aktuelno rukovodstvo partije na čelu s Ervinom Ibrahimovićem, podnio ostavku na mjesto člana Predsjedništva BS-a, a danas to činim na sve druge funkcije unutar BS-a, kao i na članstvo u stranci”, napisao je Drešević.

Treći odlazak nije javno obzanjen, ali nezvanične inframcije govore da je to izvjesno. U pitanju je Alija Košuta, bivši član UO Fonda PIO.

Osim razloga za napuštanje stranke koje su naveli, Drešević i Košuta, spekuliše se da bi u narednom periodu mogli da budu članovi partije koju, u najavi, osniva bivši premijer Duško Marković.

“Oni su to javno govorili i najavljivali, tako da to i nije neka vijest”, rekao je sagovornik Standarda iz Bošnjačke stranke.

Bošnjačka stranka se nije izjašnjavala povodom optužbi sa adresa Šahmana i Dreševića, ali će očigledno u skoroj budućnosti to morati da urade, posebno zato što slijedi rekonstrukcija Vlade, a spekuliše se da bi mogli biti dio proljećnog paketa zajedno sa ZBCG.

Poziv od Spajića još nije stigao, kažu u BS-u, a kad stigne o tome će razmisliti, odnosno utvrdiće principe. Standard je ranije pisao da će odluka biti veoma teška i šta god organi stranke da odluče može izazvati ili produbiti krizu u Bošnjačkoj stranci. Jedan broj analitičara smatra da bi ulazak BS u Vladu bilo korisno za državu i procese koji Crnoj Gori predstoje, dok drugi takvu odluku osporavaju jer se nijesu promijenila okolnosti u odnosu na one iz oktobra prošle godine, kada je BS ostao van 44. Vlade.

Izvor (naslovna fotografija):

Sjednica GO BS-a

Ostavite komentar

Komentari (0)