test

Tenzije zbog otkrivanja spomen ploče u Morinju: Delegacija Hrvatske s negodovanjem dočekana, policija obezbjeđuje skup (VIDEO)

Standard

10/10/2022

12:31

Delegacija Hrvatske stigla je u Morinj gdje je dočekana sa negodovanjem mještana koji se protive postavljanju spomen ploče na lokaciji gdje je nekada bio logor.

Kako javlja reporterka TVCG situacija je tenzična i da skup obezbjeđuje veliku broj policajaca.

Među okupljenima, kojih je pedesetak, su jedan isljednik, kao i nekoliko zatvorenika iz Morinja. Očekuje se delegacija Crne Gore.

Desetak građana na čelu sa potpredsjednikom Skupštine opštine Kotor Špirom Vulovićem, kadrom Demokrata, blokirao je kolonu automobila Vojske Crne Gore u pokušaju da onemogući konvoju da prođe ka logoru Morinj, gdje bi ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama danas trebalo da postave spomen ploču na taj objekat. Mještani Morinja saopštili su da se najoštrije suprotstavljaju postavljanju bilo kakvih obilježja na objektima bivših kasarni u Morinju, “a koje su u vrijeme ratnih dešavanja ’90-tih služile kao sabirni centri za isleđivanje, a nikako kao konc logori kakvima se danas žele predstaviti”.Službenici Uprave policije trenutno pregovaraju sa građanima da omoguće prolaz Vojsci.

“Politikantske odluke i činjenja ostavljamo onima koji su za to plaćeni, a jedino što mi mještani želimo je to da se skine ljaga sa našega mjesta, i to je jedini razlog zašto ne dozvoljavamo da se nikakve table sa gnusno lažnim kvalifikacijama postavljaju nigdje na teritoriji naše mjesne zajednice”, saopštili su mještani Mjesne zajednice Morinj.

Ministri odbrane i vanjskih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić, danas će, sa hrvatskim zvaničnicima, otkriti spomen ploču na lokaciji nekadašnjeg logora Morinj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), spomen ploču će sa Konjevićem i Krivokapićem otkriti ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Iz MVP-a su kazali da će se, nakon otkrivanja spomen ploče, crnogorski i hrvatski zvaničnici obratiti javnosti.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)