test

Ustavni sud odbio žalbu Pokreta Naprijed da se ponovo glasa u Doljanima

Standard

24/10/2024

12:11

Ustavni sud Crne Gore je na današnjoj sjednici odbio žalbu Pokreta Naprijed, na čijem čelu je Vuk Kadić, da se ponovo glasa u Doljanima.

Ova idluka je donijeta jednoglasno, uz saglasno izdvojeno mišljenje predsjednice Ustavnog suda Snežane Armenko.

Međutim, Ustavni sud nije donio odluku po pitanju žalbi nosioca liste koalicije Demokrata i Pokreta Evropa sad Vladimira Jokića iz Kotora a koje su se odnosile na biračko mjesto u Prčanju i biralište Mirac jer je rezultat glasanja bio 3:3.

Demokrate su žalbu podnijele povodom birališta na Prčanju i Mircu, gdje Demokratska partija socijalista (DPS) traži ponavljanje izbora, pri čemu je i DIK naložio da OIK Kotor objavi odluku o novom glasanju na ta dva mjesta.

Lista Pokreta Naprijed, na čelu sa Vukom Kadićem, sa 2,75 odsto podrške birača je ostala ispod cenzusa na lokalnim izborima u Podgorici 29. septembra, a za ulazak u gradski parlament nedostajalo im je oko 200 glasova.

Kadić je tražio poništavanje izbora i ponavljanje glasanja na 14 biračkih mjesta, na kojima su upisana 10.482 birača. Na tim biralištima je, prema preliminarnim rezultatima izbora, glasalo 5.979 građana s pravom glasa.

Navodne nepravilnosti na koje se pozivaju tiču se nepoklapanja broja glasačkih listića i broja kontrolnih kupona, a jedna na glasanje u Doljanima, za koje je nestao izvod iz biračkog spiska.

Ostavite komentar

Komentari (0)