test

(UŽIVO) Mandić izabran za predsjednika Parlamenta; Popović i Pejović potpredsjednici

Standard

30/10/2023

21:15

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera koalicije za budućnost Crne Gore Andrija Mandić izabran je danas za predsjednika crnogorske Skupštine. Za Mandića je glasalo 49 poslanika, svi su bili za, a opozicija je napustila skupštinsku salu uoči glasanja. Uoči izlaska iz sale, poslanici DPS stavili su crne trake na mikrofone, navodeći kako je u pitanju ''crni dan'' za Crnu Goru.

21:32 Glasa se za izbor predsjednika i članova Administrativnog odobra. Glasovima 52 poslanika za predsjednicu je izabrana Jelena Nedović iz poslaničkog kluba PES-a, kao i sastav tog skupštinskog tijela. Time je završena konstitutivna sjednica.

20:55 Nakon višesatne pauze sjednica je nastavljena, Mandić je saopštio sastave poslaničkih klubova. Novost je da će SNP i Civis imati zajednički klub, a da će Ćinćur, Pejović i Dobričanin koji su izabrani sa liste PES-a imati poseban nezavisan klub. Mandić je predložio da Skupština ima četiri potpredsjednika, što je prihvaćeno glasivima 46 poslanika, koliko ih je u sali. 

Za potpredjsednike su predloženi Boris Pejović iz PES-a i Zdenka Popović iz Demokrata. Pejović se bira iz redova parlamentarne većine, kao i Popović. Ostala dva mjesta pripadaju potpredsjedniku iz reda manje brojnih naroda i iz opozicije.Amer Smailović iz BS-a je rekao da će ta stranka uprkos nesagasnosti o izboru Vlade i predsjednika parlamenta podržati izbor potpredsjednika.

Pejović je dobio 53, a Popović 54 glasa, koliko ih je i glasalo.

Pejović i Popović su položili zakletve.

18.00 – Mandić: Popis će početi 30. novembra

Pošto je položio zakletvu, Mandić je rekao da ima najviše poslaničkog iskustva i da želi da rješava političke nesporazume.

“Ono u šta iskreno vjerujem i čemu zaista želim da služim jeste pomirenje i samo pomirenje”, kazao je, dodajući kako je opasno kada čovjek sluša samo sebe.

Povjerenje jednih u druge je izgubljeno i treba početi sa procesom njegovog povratka, poručio je Mandić.

Dodao je da će popis početi 30. novembra, uz sve mehanizme kontrole.

“Mi nijesmo i ne smijemo biti stranci jedni drugima, jer mi smo braća po zemlji u kojoj živimo i koja nas okuplja i ne vidim ništa važnije od toga, nego da ovaj narodni dom učinimo pravim domom naroda. Kako radio, tako mi Bog pomogao”, kazao je Mandić.

17:51 Lekić je saopštio da je glasalo 49 poslanika, za izbor Mandića glasalo je svih 49. 

Nakon toga je Mandić položio zakletvu i stupio na predjsedničko mjesto.

17:42 Završeno je tajno glasanje, pauza je dok se prebroje listići. 

17:31 – U toku je pauza nakon koje slijedi tajno glasanje.

17.24 – Andrija Mandić je rekao da ne pamti da je na nečiji račun bilo izrečeno toliko uvreda, kao njemu danas.

”Neka im služi na čast, moja misija je da pomirim Crnu Goru”, rekao je Mandić.

17.11 – Vuković Kuč: Pokušavate da sahranite Crnu Goru, mira vam nećemo dati

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč istakla je da je Mandić državljanin Srbije i vazal Rusije.

“Ovo je slom kojim se urušava naš parlamentarni dom, na njegovo najbitnije mjesto sješće čovjek čiji su partijci cijepali Ustav Crne Gore. Ovo je kapitulacija pred šovinizmom i pred fašizmom”, naglasila je ona.

Prema njenim riječima “okušavate da sahranite Crnu Goru, mira vam nećemo dati”.

Ona je dodala da joj potez albanskih partija koje su podržale Mandića nikada neće biti jasan.

17.02 – Eraković: Namjera da četnička ideologija preuzme Crnu Goru, neće proći u tišini, na okup svi u 18h

Poslanik DPS-a Jevto Eraković naglasio je da je danas na sceni politički kukavičluk, te da treba pamtiti to što su poslanicima dozvoljena samo dva minuta da govore o kandidatu za predsjednika parlamenta.

”Treba da vam služi na sramotu ono što ste uradili dana su parlamentu. Ako se bojite riječi imate razloga za to, jer znate koga ste doveli na čelo parlamenta. Ta osoba je stojala sa smiješkom pored osobe koja je Crnogorce nazivala komunističkim okotom. Namjera da četnička ideologija preuzme Crnu Goru, neće proći u tišini, na okup svi u 18h”, rekao je Eraković.

16:50 Popisa će biti, a potpisivanje Temeljnog ugovora neka služi 43. Vladi na ponos, ja sam ponosan na to, kazao je Vladimir Joković iz SNP-a. 

“Ako je nacionalna veleizdaja Crne Gore potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) ja se ponosim tom velenacionalnom izdajom Crne Gore”, poručio je lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.Isključivi razlog za ulska SNP u tu Vladu je, kaže, bilo potpisivanje Temeljnog ugovora i popis u Crnoj Gori.

“I jedno i drugo smo sproveli. Biće popisa”, podvukao je Joković.

16:41 Konstitutivna sjednica je nastavljena diskusijom Andrije Nikolića koji je kazao ovo nastavak Podgoričke skupštine.

“Danas 82. godine kasnije Crna Gora legitimiše četništvo kao državnu ideologiju. Ovo nije ništa drugo nego nastavak sramotne podgoričke skupštine iz 1918. godine kada je ukinuta država, narod, izbrisano njeno slavno i istorijsko ime da bi se tragom tog brisanja izašlo u susret vjekovnom služenju interesima druge države”, poručio je Nikolić. O tome da je Mandić četnički vojvoda govori, kaže, sa tjeskobom.

“Politički vrhunac četničke ideologije je kad instistirate da država izgradi spomenik Pavlu Đurišiću. Ja danas gledam ove ljude prekoputa koji trebaju da glasaju za četničkog vojvodu na čelu Skupštine Crne Gore. Gledam ih i tužan sam jer vidim da je nekima nelagodno i neugodno.. Nekima i nije neprijatno zbog tužne zbilje Crne Gore. Pitam se kako će pojedini poslanici iz PES-a iz reda manjinskih naroda otići u Bijelo Polje i Pljevlja i pogledati u oči svojim sunarodnicima nakon što danas pritisnu taster za izbor Andrije Mandića na čelno mjesto u crnogorskom parlamentu”, naveo je on.

Poručio je da se manipuliše da iko pravi problem zato što će Srbin biti predsjednik parlamenta.

“To nije tačno. Mi se borimo za građansku državu u kojoj će i Srbi, Crnogorci, Albanci, Bošnjaci, Muslimani i Hrvati imati istovjetna prava i polagati pravo na najviše državne funkcije. Mi smo ođe glasali Albanca za premijera Crne Gore i dali manjinsku podršku vjerujući da će taj čovjek biti evropski premijer, ali umjesto toga dobili smo nacionalnu veleizdaju Crne Gore”, ukazao je Nikolić.

Rekao je da nijesu očekivali da će u pranju biografije Mandića učestvovati predstavnici građanskih političkih partija i albanskih političkih partija.

“Zaboravili su predstavnici albanskih partija u Crnoj Gori kad je ova država otvorila granice za više od stotinu hiljada izbjeglica sa Kosova, a kad je Andrija Mandić u sklopu Vojske Jugoslavije prepadao Albance i po Kosovu sprovodio politiku Slobodana Miloševića i političku etničkog čišćenja Kosova. Mislite da je neko to zaboravio? Naravno da nije i naravno da ćemo da vas podsjećamo na to. Nek vam za kraj ove diskusije u glavi nek vam odzvanjaju riječi Andrije Mandića izgovorene na mitingu podrške Radovanu Karadžiću u Beogradu nakon što ga je tadašnja vlast Borisa Tadića uhapsila a kasnije sprovela u Hag: “Poručujem Borisu Tadiću da nema te funkcije, položaja i miliona dolara zbog kojih se isplati nositi žig izdajice”. Neka vam je srećna fotelja Andrije Mandića, a ovo je crni dan crnogorskog parlamentarzima”, zaključio je Nikolić.

16:15  Šef Poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić zatražio je pauzu jer u sali nije bio kandidat za predsjednika Skupštine Andrija Mandić, što je predsjedavajući Milan Lekić i odobrio. 

16:03 Nik Đeljošaj iz Albanske alternative je rekao da albanske partije treba da, nakon svih izbora sjednu sa onima koji formiraju vlast razgovoraju i pokušaju da se dogovore.

”Došli smo do kompromisnog rješenja, u sporazumu su sva naša programska opredjeljenja”, rekao je Đeljošaj.

”Tu gdje budu albanske partije, tu će biti temelji NATO i evropske Crne Gore”, dodao je Đeljošaj.

16:00 Adrijan Vuksanovič iz HGI je rekao da je pred njim laka odluka i da neće podržati Mandića.

”Jer za nas NATO nije četvrti Rajh, za nas se u Srebrenici desio genocid i za nas Crnogorci imaju nacionalni integritet. Danas oni koji su nam pokušali nametnuti kompleks saradnje sa DPS-a glasaće za onoga ko ima titulu četničkog vojvode”, rekao je Vuksanović.

15:52 Mehmed Zenka iz DUE je rekao da je tokom pregovora bio spreman da podrži Bečića, iako je znao da ga bira veliki broj Srba, tako da nije protiv Mandića zbog nacionalne pripadnosti.

”Neću ga glasati zbog toga što smo čitali različite knjige srpsko-albanskih odnosa. Moji grobovi mi ne bi nikad oprostili da glasam za Mandića”, kazao je Zenka.

Nije, kaže, uvjeren da će Spajić uspjeti da ”istjera svoju evropsku politiku”. Podržaće ih ako pozovu u zvaničnu posjetu zvaničnike Kosova.

”Politika koju Mandić podržava je za Albance značila suze i bol. Ono što je za njega vrijednost za mene je protivrijednost i obratno”, dodao je Zenka.

15:45 Vladimir Joković iz SNP-a je kazao da su podržali prethodne dvije Vlade, i da se ponosi onim što je uradila Vlada u kojoj je SNP učestvovao.

”Da li su građani to shvatili, očigledno je da nijesu, ali mi smo isporučili rezultate. Vjerujem da je ovo dobar dogovor, ostaje žal što još neki subjekti nijesu njen dio, ali u tom dijelu su moguće i korekcije u hodu. Vjerujem da će ova Vlada trajati četiri godine”, rekao je Joković.

15:34 Boris Mugoša iz SD-a kaže da je iziritiran narativom kojim navodno neko ima nešto protiv Mandića zato što je Srbin.

”To je gruba neistina. Mislim da Mandić ne treba da bude predsjednika Skupštine zato što će zakletvu poližiti pred Ustavom koji su njegovi poslanici prije tri godine cijepali. Ne mogu da ga podržim ni zato što ne navija za crnogorsku reprezentaciju. Ni zbog odnosa prema Srebrenici, ni zbog toga što njegovi funkcioneri mijenjaju u opštinama građanski karakter i ruše multietnički sklad. I zato je njegov pokušaj u predjsedničkoj kampanji bio izvještačen. Nemojte da manipulišete sa ljudima”, rekao je Mugoša.

15:20 Miloš Konatar iz URE kaže da nije dobar sporazum Spajić Mandić i URA ga neće podržati.

”Protiv smo iz najmanje dva razloga. Prvi je što ovaj predlog nije korak ka EU, a i zato što je on predlog trulog kompromisa, a za to odgovornost snosi Spajić”, rekao je Konatar.

Miodrag Laković iz PES-a je rekao da su pregovori nakon izbora bili jako kompleksni, ali je okončan uspješno.

”U sporazumu su inkorporinai svi crnogorski interesi, od ekonomsije, vladavine pravo do evreopskih integracija i jačanje NATO i regionalne saradnje”, podsjetio je Laković.

14:59 Poslanik Ervin Ibrahimović kazao je da se povjerenje građana teško stiče.

“Građani pamte i ne zaboravljaju. Građani daju povjerenje za političku dosljednost i državnu odgovornost, e tu se teško stiče povjerenje. Upitajmo se da li je ovo danas državnička priča. Građani su nam 11. jula umanjenim izlaskom na izborima rekli da ne vjeruju političkoj ponudi”, kazao je Ibrahimović.

On je istakao da neće glasati za Mandića.

14:52 Boris Bogdanović iz Demokrata kazao je da će podržati Mandića za predsjednika Skupštine CG.

“Mi mislimo da se demokratija mjeri načinom na koji upravljamo našim neslaganjima. To ne znači da mi prihvatamo svaku izgovorenu rečenicu. Danas ne glasamo za pojedinca već za dijalog, kompromis i Crnu Goru”, kazao je Bogdanović.

14:52

Živković je poručio Mandiću da je Crna Gora priznala Kosovo, te da je on odrekao svojih programskih principa.

“Danas Mandić treba da postane predsjednik Skupštine koju ne priznaje, ne priznaje CG kao državu, građanski karakter društva. Suština čitave priče je da ste vi sebe podmetnuli u političkoj igri i predstavili sebe kao navodne evroatlantske partnere a izdali svoju ideologiju”, kazao je Živković.

14:30 Andrija Mandić saopštio je da su danas Crnoj Gori potrebne nove poruke, te da je danas spreman da pošalje nove ukoliko dobije podršku ljudi koji ga predlažu.

“Ja bolje poznajem srpski narod i naše glasače. Mi želimo ravnopravnost, godinama smo se branili od nasilne asimilacije u CG koja se završila napadom na crkvu. Ovo što mi radimo naši glasači prate. Crna Gora ima budućnost”, kazao je Mandić.

14:15 Živković: Na mjesto predsjednika Skupštine Crne Gore dolazi četnički vojvoda i saradnik okupatorske ideologije

Danijel Živković iz DPS-a je podsjetio na Mandićev poziv ratnim drugovima, pa je, kaže, iznenađen time što kandidat izbjegava pravu raspravu.

”Kondicije imamo, ne brinite istrajaćemo mi i u opoziciji i gdje god bilo”, kazao je Živković.

”Očekivao sam da ćemo birati nekoga ko poštuje Ustav Crnbe Gore, a mi danas biramo ponosnog četničkog vojvodu, koji to sa ponosom ističe. I ne bira Mandić sam sebe na tu funkciju, nego nova većina. Danas se mijenja karakter Crne Gore i njena spoljnopolitička orijentacija. Mandićeva ideologija nikada nije priznala nezavisnu Crnu Goru”, rekao je Živković i citirao izjave o tome funkcionera Mandićeve stranke.

On je potom naveo i dio sporazuma o novoj Vladi u kome se navodi saradnja sa svim susjednim državama.

”Potpisom se Mandić dakle obavezao na priznanje svih susjeda, uključujući i Kosovo”, rekao je Živković.

”Da li ste vi sadašnji ili nekadašanji Andrija Mandić, da li ste oteti. Vi ste rekali da ćete povući priznanje Kosova. Hoćete li povući podršku ovoj Vladi ako ne povuče priznanje i dali ćete tražiti od Vlade da istupi iz NATO-a, da li ćete glasati da se pošalju vojnici u misiji KFOR-a na Kosovu, i da li ćete biti protiv sankcija Rusiji. Ako nećete, meni to ne liči na četničkog vojvodu”, rekao je Živković.

”Vi ste zbog borbe protiv NATO-a dobili prvostepenu presudu na pet godina zatvora”, podsjetio je Živković.

14:00 Predlog za Mandića obrazložio je Milan Knežević koji je potom govorio biografiju lidera ZBCG.

”Svi znamo da je od profesioneln bitnija ljudska biografija, a ja ljudskoj biografiji Mandića svjedočim već dvije decenije. Mandić je svojim životom svjedočio istrajnost, hrabrost i spremnost na kompromis. Imao je on i svi mi prilika da poklekne i izda svoja uvjerenja i postane blijeda figura, kao mnogi navodni Srbi, ali on nikada nije bio spreman da trguje ni svojom ideologijom ni imenom i prezimenom svoje porodice”, rekao je Knežević.

Kaže i da je Mandić utemeljen u Crnoj Gori i da ”za razliku od mnogih nema rezervnu domovinu”.

”I da pošalje ruku pomirenja, da vi shvatite da Crnu Goru nema bez Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, ali je nema ni bez Srba, što ste svih ovoh decenija pokušavala. Mandić će biti prvi Srbin na čelu parlamenta od 2006. godine, to je pobjeda Crna Gora. Ovo je Crna Gora na koju ne treba da se navikavate, već da živite. Što prije to shvatite, biće vam lakše, a ovakvi kakavi ste ne trebate ni vama samima. Jer vam smeta da Mandić bud predsjendik jer je Srbin”,

13:51- Nikolić: Mandić da priloži dokaze o svom državljanstvu

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da se predsjedavajući Milan Lekić oglušio o njihovoj inicijativi o postavljanju ukrajinske pored crnogorske zastave.

“Jasno nam je imate instrukcije da se o tom pitanju danas ne izjašnjavamo”, istakao je Nikolić.

Pozvao je Andriju Mandića da se dozvoli da se obavi rasprava dostojna ovog doma, te ukaže na prednosti i mane njegove kandidature.

“Mandić je pored crnogorskog, vlasnik i državljanstva Srbije. Zakon o crnogorskom državljanstvu zabranjuje dvojno državljanstvo, osim ako je stečeno prije juna 2006.godine. Srpski MUP još nije odgovorio na upit crnogorskog MUP-a, te pozivam Mandića da pred građanima pokaže da je njegovo crnogorsko, odnosno srpsko državljanstvo stečeno legalnim putem i da ga to ne diskvalifikuje da bude predsjednik Skupštine, jer kao što znate predsjednik parlamenta i poslanik ne može biti lice koje je steklo državljanstvo na nelegalan način. Zato pozivam Mandića da priloži dokaze o svom državljanstvu da bi oni koji ga danas biraju znali da ne krše zakon, u suprotnom smatraćemo da i vi i koji ga podržavate snosite odgovornost i da ćete odgovarati”, naveo je Nikolić.

13:30 Nastavljena je sjednica. Lekić je pročitao imena novih poslanika, nakon čega je proceduralno reagovao jevto Eraković iz DPS-a.

”Imajući u vidu da se većina barem deklarativno zalaže za evropski put, mislim da je pravi trenutak da ovaj parlament pokaže da je Crna Gora na tom putu. Radi se da se tokom zasijedanja u ovoj sali nalazi i zastava Ukrajine, sve do prekida agresije Ukrajine na Rusiju”, rekao je Eraković.

Na to je Milan Knežević iz ZBCG rekao da bi onda trebalo da se u sali nađu i mzastave Palestine, Sirije i drugih država.

”Imamo mi svoje šuge, da se ne bavimo svjetskim pitanjima. Možete staviti i sliku Mila Đukanovića, a onda i Šojgua, Lavrova, jer da njih nije bilo, ne bi vi imali privatnu državu. Te sitne fore ostavite za kuloare i prestanite sa opstrukcijom”, rekao je Knežević.

13:20 Nakon skoro trosatne pauze zbog verifikacije mandata za nove poslanike za koji minuta biće nastavljena sjednica na kojoj bi trebalo da se bira predsjednik i potpredsjednici parlamenta

12:55 Uskoro se očekuje nastavak sjednice. U parlament je stigao izvještaj DIK-a o novim poslanicima. To su Nikola Zirojević iz SD-a, Dejan Đurović, Vaso Obradović, Bojana Pićan iz ZBCG, Fatmir Đeka iz AA i Anđela Vojinović iz Demokrata.

12:00 I dalje traje pauza, kako bi DIK pripremio izvještaj o popuni poslaničkih mjesta. Prema objavi Kenane Strujić Harbić iz BS-a, na kolegijumu je dogovoreno da rasprava o predlogu da Mandić bude predsjednik parlamenta traje tri sata. 

11:10 I dalje traje pauza, kako bi DIK pripremio izvještaj o pouni poslaničkih mjesta.  

10.46

Nakon što su konstatovane ostavke Gencija Nimanbegua, Marka Kovačevića, Tihomira Dragaša, Stevana Katića, Nihada Canovića, Marka Kovačevića, Milutina Đukanovića, Veska Delića data je pauza kako bi se DIK sastao i podnio izvještaj Skupštini o popuni upražnjenih poslaničkih mjesta.

Prema sporazumu koji su ranije potpisali konstituenti nove vlasti, za predsjednika Skupštine biće izabran Andrija Mandić, lider koalicije Za budućnost Crne Gore koja će dati podršku novoj vladi.

U skupštinu su počeli da pristižu poslanici, stigao je i mandatar za sastva 44.Vlade Crne Gore MIlojko Spajić, koji je u skupštinu ušao u društvu Nikole Rakočevića, sa kojim se srdačno pozdravio.

Spajić je među prvima ušao u skupštinsku salu.

I poslanici Demokrata su ušlu u salu Skupštine Crne Gore.

I predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je stigao na sjednicu Skupštine.

U skupštinu su stigli i poslanici Vladimir Joković, Dragoslav Šćekić, Milan Knežević, Marko Kovačević, Nikola Camaj i Mehmed Zenka.

Iz Pokreta Evropa sad, najbrojnije političke partije u parlamentu, najavljeno je da će njihov kandidat za potpredsjednika Skupštine biti Boris Pejović.

Demokrate su najavile da će Zdenka Popović biti kandidatkinja te stranke za potpredsjednicu parlamenta.

Na dnevnom redu današnjeg zasjedanja je i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora Skupštine.

Očekuje se da, odmah nakon izbora rukovodstva parlamenta, bude zakazana nova sjednica Skupštine na kojoj bi bila izabrana 44. Vlada Crne Gore.

Izvor (naslovna fotografija):

Standard

Ostavite komentar

Komentari (2)

XXL

30 Oct. at 15:26

Ova neprirodna i nelogična simbioza velikosrba i albanskih partija u vrijeme kada Vučić šalje teroriste na Kosovo da im pucaju i ubijaju policajce, znači samo jedno: – stvaranje velike Srbije i velike Albanije pri čemu kao države treba da nestanu Crna Gora, S. Makedonija, BiH i da se anektira sjever Kosova a Preševska dolina udje u sastav Kosova (izvrsi razmjena teritorija), odnosno da se izvrši prekrajanje granica na tlu bivše SFRJ što je pokušano i 90 – tih a (privremeno) se završilo krvavim ratovima, progonima, ratnim zločinima, silovanjem i uništenjem. Kad je Dačić najavljivao “drugo poluvreme 90 – tih” niko to nije shvatao ozbiljno. Danas slušamo Dodika šta priča bez reakcije malog moma (preśednika CG) i dobijamo četničkog vojvodu i putinistu sa srpskim državljanstvom kome se još sudi za najteže krivično djelo terorizma i državnog udara koje je planirao i pokušao izvesti sa Rusima da bi spriječio ulazak CG u NATO i koji je već došao na čelo parlamenta

USPENSKI

30 Oct. at 10:58

Skupština kao riješiti crno belog srpskog sveta ..koji neće dugo da traje…jer je bizarno da tako nesto opstaje..