test

VUJOVIĆ ZA STANDARD: Ako vladajuća većina izgubi Podgoricu, teško će zadrži vlast na državnom nivou

J. Muminović

23/08/2024

09:24

Predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja i profesor na Faktultetu političkih nauka u Podgorici dr Zlatko Vujović u intervjuu za portal Standard istakao je da će lokalni izbori u Podgorici, zakazani za 29. septembar, „velikim dijelom predstavljati mini nacionalne izbore“.

“Vladajuća koalicija na nacionalnom nivou ima 2/3 podrške u crnogorskom parlamentu, te će pokušati da projektuje sličan rezultat na podgoričkim izborima. Čini mi se da je njihova podrška u Podgorici daleko od toga, a veoma je upitno da li te partije mogu do natpolovične većine. Gubitak vlasti u Podgorici bi bio poraz koji bi doveo u pitanje opstanak vlasti na nacionalnom nivou, odnosno on bi bio upozorenje birača da vladajuća koalicija na nacionalnom nivou ide u poraz na narednim parlamentarnim izborima. Gubitak vlasti u Podgorici bi bio snažna poluga za rušenje vlasti na nacionalnom nivou“, ocijenio je ovaj ugledni politički analitičar, dodajući da „ukoliko podgorički izbori pošalju poruku da vlast tone, biće puno onih koji će pokušati da iskoče iz tog broda“

Vujović se u razgovoru za Standard osvrnuo i na koalicioni kapacitet DPS-a, te i te i na pojavu novih političkih subjekata i koalicija, koje su najavile izborni nastup, ali je naveo i da je još rano praviti projekcije rezultata budućnih izbora u Glavnom gradu.

STANDARD: Kakve su projekcije za nastupajuće lokalne izbore u Podgorici? Od prošlih lokalnih, pa čak i parlamentarnih izbora došlo je do promjena i cijepanja nekoliko partija iz kojih su se izrodili novi politički subjekti? Da li i koliko ova usitnjavanja mogu da doprinosu promjeni lokalne vlasti u Glavnom gradu?

VUJOVIĆ: Sa osvajanjem vlasti 30-avgustovske većine očekivanja su narasla, a resursi ograničeni. Ogromna partijska zapošljavanja partijskih funkcionera i ključnih aktivista nijesu bila dovoljna da svi budu zadovoljni. Ne samo brojem funkcija nego ni rezultatima koje su imenovane kolege postizale.

Lokalna vlast u Podgorici nije uspjela da napravi značaj rezultat tokom ovog nepotpunog mandata, o čemu najbolje govori da je mandat skraćen dijelom glasova nekadašnje vladajuće koalicije. Isto je sa jedne strane prouzorkovano raskolom u PES, ali i raspadom DF, odnosno izlaskom PzP, ali narušenim odnosima među nekadašnjim saveznicima nakon promjena 2020. godine. Jaz podjela postaje sve veći među pobjednicima 2020. godine, a stalni pozivi moramo ostati u koaliciji da ne bi DPS se vratio na vlast sve manje ubjedljivi.

Četiri godine su više nego dovoljne da građani spoznaju rezultate. Kada je riječ rezultatima u Podgorici njih jednostavno nije bilo, posebno kad se uporede sa rezultatima posljednje DPS administracije. Ne samo da nije pokrenuta realizacija nijednog od spektakularnih obećanja tipa tramvaja… nego ni održavanje grada urednim nije dostignuto. Stoga ne čude pokušaji da se napravi velika koalicija vladajućih partija da bi se kasnije sakrili eventualni pojedinačni loši rezultati vladajućih partija, ali i da se izbjegne da liste nose dio nosioca vlasti.

STANDARD: Da li smatrate da bi PES kroz neformalne najave da aktuelna gradonačelnica Olivera Injac neće biti nosilac liste, priznaje da lokalna vlast u minulom periodu nije dobro radila svoj posao?

VUJOVIĆ: Ako PES izađe samostalno, a Injac ne bude nosioc to je jasan stav da oni smatraju da je gradonačelnički mandat Injac neuspješan, te da sa drugim nosiocem pokušavaju da se ograde od neuspjeha dosadašnje administracije.

STANDARD:  Da li na osnovu analitičkog iskustva i istraživanja, ukoliko su rađena, možete da projektujete kako će proći novoformirane koalicije i novi politički subjekti na lokalnom nivou – Evropski savez, Stranka evropskog progresa, lista okupljena oko predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, lista koju će predvoditi bivši minister pravde Andrej Milović, zatim lista bivših funkcionera SNP-a..?

VUJOVIĆ: Nemoguće je u potpunosti predvidjeti izborne rezultate. Kampanja još nije počela, ne znaju se čak ni ko će u kojem obliku izaći na izborima. Još se ne zna ni kako će aktuelni predsjednik Milatović biti dio izborne kampanje. Najvjerovatnije je da će jedna koaliciona lista nositi njegovo ime. Vidjećemo da li će se to ostvariti. Ali svakako da je rano praviti neke ozbiljne projekcije. Treba sačekati rezultate istraživanja kad su poznate sve liste koje učestvuju na izborima.

STANDARD:  Koji su ključni faktori koji će uticati na opredjeljenje građana u Glavnom gradu – da li rad dosadašnje lokalne uprave, vođenje vlasti na državnom nivou, identitetska pitanja, odabir nosilaca lista, kampanja…? Da li je za očekivati veću izlaznost u odnosu na prošle parlamentarne izbore, koje je obilježila veoma niska izlaznost širom Crne Gore, pa i u Podgorici?

VUJOVIĆ:  Rezultat prošlih izbora je bio posljedica domino efekta sa nacionalnih. Istraživanja su tada pokazivala veliki stepen zadovoljstva tadašnjom lokalnom vlašću gradonačelnika Vukovića, a to se nije pretvorilo u izbornu pobjedu. Tako, da sada imamo čini mi se jasno nezadovoljstvo građana rezultatima lokalne vlasti, ali ne znamo da li će to rezultirati njenim padom.

Podgorica će jednim velikim dijelom predstavljati mini nacionalne izbore. Vladajuća koalicija na nacionalnom nivou ima 2/3 podrške u crnogorskom parlamentu, te će pokušati da projektuje sličan rezultat na podgoričkim izborima. Čini mi se da je njihova podrška u Podgorici daleko od toga, a veoma je upitno  da li te partije mogu do natpolovične većine. Gubitak vlasti u Podgorici bi bio poraz koji bi doveo u pitanje opstanak vlasti na nacionalnom nivou, odnosno on bi bio upozorenje birača da vladajuća koalicija na nacionalnom nivou ide u poraz na narednim parlamentarnim izborima. Gubitak vlasti u Podgorici bi bio snažna poluga za rušenje vlasti na nacionalnom nivou.

STANDARD:  Kolike su šanse da se DPS vrati na vlast u Glavnom gradu, s obzirom da čelnici te partije saopštavaju da su prema istraživanjima procentualno najjača partija u Crnoj Gori? Da li se mijenja situacija u odnosu na dosadašnji narativ da nemaju dovoljan koalicioni kapacitet? Da li se može desiti na talas nove potencijalne promjene vlasti zaista krene od podgoričkih izbora?

VUJOVIĆ: Vladajuća koalicija na nacionalnom nivou je dodatno polarizovala Crnu Goru. DPS i SD nijesu više jedine partije kojima se „ne smije ni po koju cijenu“ dozvoliti ulazak u vlast. Sada su na tu listu dodati URA, ali i buduća partija predsjednika Crne Gore.

Sama ta činjenica dodatno čini DPS i SD, sada već Evropski savez partijama sa ojačanim koalicionim kapacitetom. Protok vremena, neuspjesi i brojni slučajevi korupcije u vlasti na svim nivoima, uz odlazak dijela kompromitovanih funkcionera DPS i SD su ojačali koalicioni kapacitet. Ipak, sukobi unutar onih koji su 2020. godine rušili tadašnju vlast najviše podiže koalicioni kapacitet DPS i Evropskom savezu.

Opozicija ima sada ponudu koja je šira, i nije samo identitetska. Očekivano je da opozicija sa nacionalnog nivoa napravi dobar rezultat, ali treba vidjeti što joj dobar rezultat može donijeti. Može li on dovesti do toga da vladajuća većina izgubi Podgoricu. Ako bi izgubila Podgoricu, bilo bi joj veoma teško da zadrži vlast na nacionalnom nivou i pored toga što sadašnja nominalna većina numerički izgleda impresivno. No, vidjeli smo povodom nekih zakona da većina od 2/3 poslanika ne garantuje prolaz zakonskih tekstova koje zagovara PES. Tako da je sve to veoma slabo, i sklono dezintegraciji. Ako podgorički izbori pošalju poruku da vlast tone, biće puno onih koji će pokušati da iskoče iz tog broda.

Izvor (naslovna fotografija):

Zlatko Vujović

Ostavite komentar

Komentari (1)

Ratkovici

23 Aug. at 09:52

Nece dati Vucic, ko zna koliko su novih glasaca upisali i sta su uradili. A Crnogorci i ostali koji vole ovu zemlju, volje za glasanjem nemaju, niko ih ne budi.