test

Vukadinović: Rekonstrukcija Vlade ne znači i kvalitet, Spajić “neozbiljan premijer”

Standard

23/07/2024

22:35

Ipak, da nije kvantitet (broj poslanika koji podržavaju parlamentarnu većinu i Vladu) isto što i kvalitet, činjenica je na koju skreće pažnju politički analitičar iz Podgorice, Srđan Vukadinović.

Vukadinović u razgovoru za portal “Simptom”, iako načelno pozdravlja spremnost da svi subjekti koji od starta podržavaju Vladu u nju i uđu, poput NSD-a i DNP-a, ističe da je rekonstruisana vlada plod raznoraznih kompromisa unutar kojih su izražene dijametralno suprotne tendencije i stanovišta potpuno raznorodnih političkih subjekata i da mu se čini da je reč o “konglomeratu”.

Takođe, smatra da je premijer Milojko Spajić, trenutni lider “Pokreta Evropa sad!” (PES) veoma slab lider, kako kaže, politički nepismen i neiskusan, te da sve ukazuje na to da će biti teško kormilariti tim izuzetno heterogenim brodom crnogorske izvršne vlasti (rekonstruisana vlada broji sa premijerom čak 32 člana!) i da ga ne bi čudilo da ubrzo nakon najavljenih i već viđenih izbora u Glavnom gradu, Podgorici, dođe i do prevremenih državnih izbora.

“Danas jeste izvršena rekonstrukcija, ova vlada sada ima pa gotovo dvotrećinsku podršku što je bilo rijetko u političkoj prošlosti Crne Gore, ali to je kvantitet, a do kvaliteta je jako mnogo. Nije dobro praviti ovakve konglomerate kao što ih Spajić pravi, jer to su na svaki način, ideološki, programski, politički krajnje suprotstavljene cjeline koje teško mogu funkcionisati. Zapravo mogu, ali je tu onda potreban jedan dobar majstor koji će to koordinirati”, navodi Vukadinović, koji primećuje da “Spajić to svakako nije”.

Prema njegovom gledištu, reč je o politički “tankom” i neiskusnom čoveku, “bez profesionalne biografije”.

“Mi i ne znamo kakav je njegov minuli rad i, izuzev te priče i nekakvih berzanskih smicalica kojima pokušava da manevriše u ekonomskom i socijalnom sistemu Crne Gore, nemamo ništa drugo. Posrijedi je zapravo jako neozbiljan premijer. A da bi neko uspio da vlada ovakvim konglomeratom, sada je to već 52 poslanika (sa Bošnjačkom strankom, šest poslanika), on mora da bude i politički i profesionalno veoma, veoma iskusan”, potcrtava sagovornik “Simptoma”.

printscreen

Pošto je momentum veoma važan, a u njemu se trenutno dešavaju dva istovremena procesa: rekonstrukcija Vlade i najava novih izbora u Podgorici, Vukadinovića smo pitali kakva je veza između te dve pojave.

Kaže da je u stvari Podgorica “lakmus papir” za stanje na državnom nivou i svojevrsna provera legitimiteta aktuelne parlamentarne većine u Crnoj Gori.

“Imaće veze veoma izvjesni podgorički izbori sa novom vladom i nekim budućim državnim izborima. Podgorica je ‘lakmus papir’ ne samo jer je najveći grad nego ta raznolikost, nacionalna, vjerska i etnička, prepliću se u Podgorici mnogo više nego u npr. Nikšiću, drugom po veličini. Ključ i srž problema je u sunovratu ‘Pokreta Evropa sad!’ koji se desio, posle istupanja iz PES-a predsjednika države, i njenog osnivača, Jakova Milatovića. Po svoj prilici, Milatović vuče jedan krug poslanika, dio članstva i to se odrazilo odmah u Podgorici, kao najznačajnijoj lokalnoj zajednici, gdje pet njegovih odbornika izglasava ili će izglasati nepovjerenje toj vlasti”, objašnjava on te dodaje da će tada čitava stvar poprimiti sasvim drugačiju konotaciju.

Kako kaže, u Podgorici ćemo nakon izbora “zapravo vidjeti u stvari koliko vredi PES”.

“Vidimo da PES pada; u Budvi na lokalnim izborima dva mandata, u Andrijevici četiri mandata itd., prosto vidimo da je u pitanju marginalizovana skupina koja ne da nije najbrojnija nego je tek treća ili četvrta u ovim lokalnim zajednicama. Nešto će se slično dogoditi i u Podgorici jer taj PES jedinstveni, iz juna 2023, ne bi više imao 22 poslanika na državnom nivou; računa se da je PES koji kontroliše premijer Spajić na ispod 13 ili 14 posto što ga svodi čak na nivo ispod bivšeg Demokratskog fronta, tj. koalicije ‘Zajedno za budućnost Crne Gore’”, ističe Vukadinović te napominje da je PES, po njegovom mišljenju, jedan “hibrid”.

“… ili, bolje reći, vještačka tvorevina, gdje su mahom nezadovoljnici otišli tamo, želeći da grade karijeru i da tamo ostvaruju svoje ambicije. Građani nezadovoljni time vjerovatno će se u budućnosti opredjeljivati drugačije”, ceni analitičar i dodaje da kako god bismo posmatrali, Milatović od bivšeg PES-a vuče 40 ili 50%, ostatak jeste kod Spajića, “međutim to nije dovoljno da on bude onaj igrač za kakvog se izdaje danas”.

Upitan i za još uvek rigidan stav gotovo svih učesnika u političkoj utakmici da neće sa oličenjem bivšeg režima, Demokratskom partijom socijalista (DPS), što jednako čini i Jakov Milatović sa svojom grupacijom u Podgorici, Vukadinović odgovara da i on mora da raščisti “jedan veliki problem, i psihološki i antropološki”, a to je da ultimativno postavlja neke zahteve; ultimatum je, kaže, drugo ime mnogih, i isto kao što je od aktuelne parlamentarne većine Bošnjačkoj stranci ispostavljen ultimatum da raskine sve koalicije na lokalu sa DPS-om, tako ni Milatović neće sa DPS-om.

Prema njegovom mišljenju, u današnjoj situaciji raznolikosti ne bi trebalo da bude ucenjivanja i niko ne može imati uvenjivački kapacitet, jer se, smatra on, primećuje “da ako se neće sa DPS-om onda i nema stabilnih većina”.

“Vidimo da se ni u Budvi ni u Andrijevici ne može formirati vlast bez Demokratske partije socijalista. Milatovićevih pet odbornika u Podgorici, u okviru ‘Pokreta za Podgoricu’, je reklo da neće sa DPS-om rušiti vlast ali da nemaju problem da sa DPS-om izglasaju skraćenje mandata Skupštini Podgorice. Jednostavno, moraju da raščiste sa principima. Nije bitno ko je na drugoj strani već su bitne neke programske sličnosti i programski interesi koji mogu da ih povežu u smislu poboljšanja kvaliteta života građana. Ucjenjivački kapacitet nikad ne može da dovede do stabilnosti”, zaključuje Vukadinović.

Izvor (naslovna fotografija):

Srđan Vukadinović; Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)