test

Vukadinović: Povjerenja više nema, popis prekinuti

Standard

18/12/2023

07:21

Popis stanovništva trebalo bi prekinuti jer se pokazalo da neko smišljeno radi na njegovoj destrukciji. Opozicija, skupštinski odbor za popisnu kontrolu ili oni koji su otkrili incidentne situacije sa ''piši-briši'' olovkama, trebalo bi da traže od Vlade da prekine popis - kazao je politički analitičar Srđan Vukadinović, nakon što je objavljena informacija da je samo u Podgorici otkriveno 16 popisivača koji su koristili takozvane''piši-briši'' olovke.



Vukadinović je poručio da je povjerenje u popis izgubljeno i da sad može doći do bojkota, a, kako je kazao, onda rezultati neće vrijedjeti. Vukadinović je istakao da bi Vlada, koja je donijela odluku o sprovođenju popisa, trebalo da donese odluku i o prekidu procesa, ako hoće da pokaže da je spremna na saradnju i toleranciju.

Vukadinović je istakao da centri moći van Crne Gore nastoje da kreiraju popis onako kako oni hoće.

” Povjerenje za koje je izgledalo da se izgradilo i koje je ulivalo nadu građanima da stvari mogu da krenu nabolje u cjelokupnom političkom ambijentu, jednostavno se raspršilo kada su otkriveni popisivači sa olovkama ,,piši-briši“, a pitanje je koliko ih je ukupno i je li to organizovani sistem koji je to radio da bi se pravili falsifikati vezano za tri pitanja”, kazao je Vukadinović.

Istakao je da „sigurno niko neće praviti falsifikat kada su u pitanju stanovi ili kuće, nego nacionalna i religijska pripadnost i jezik“.

” Nema više povjerenja, koliko god govorili da je u pitanju samo 16 popisivača i jedan instruktor. Ne može da bude obrazloženje da je u pitanju mali broj popisivača koji je to radio ili da tužilaštvo već radi na tome. I da je jedan ili da su dva popisivača u pitanju, i to je problem. Nije opravdanje ni to da će Crna Gora izgubiti 7-8 miliona eura, jer to može biti najmanja šteta za Crnu Goru”, rekao je Vukadinović, dodajući da ovakav popis može mnogo više da košta državu.

Povezani članci

Istakao je da se pokazalo da je neko pokušao da manipuliše, kako bi se promijenila etnička struktura, jezička i religijska, a sve, kako je rekao, zarad mijenjanja državo-pravnog statusa Crne Gore onako kako odgovara projektantima koji se nalaze van Crne Gore i koji nijesu mogli preboljeti crnogorsku nezavisnost od 2006. godine.

” Da se sjutra ne bi dogodila situacija da se rezultati popisa ne priznaju, dovoljno razloga ima da se kaže da popis nije uspio, da se mora prekinuti. Sada se vidi koliko je bilo suvislo pojašnjenje Evropskog parlamenta da se popis obavi šest mjeseci poslije stabilizovanja vlasti, a ne poslije mjesec. Trebalo je raditi na tome”, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, broj popisanih građana neće dostići onaj sa prethodnog popisa.

” Popisano je oko 490.000 građana. Neka je popis produžen do 28. decembra, ali nema šanse da će se broj popisanih približiti onome od 626 hiljada građana, koliko ih je bilo na prethodnom popisu. Ako se pokaže da je za stotinjak hiljada manje stanovništva, to je jedna petina ili 20 odsto, za tako mali period. Očigledno da su planeri koji su to sve smišljali i koji to rade od avgusta 2020. godine, nastojali preko službi koje imaju i koje se bave bezbjednosnim poslovima da projektuju, sa svojim pristalicama u Crnoj Gori, popis na ovaj način”, kazao je Vukadinović.

Istakao je da su i popisivači i instruktori birani prema bliskosti određenim kleronacionalnim grupacijama i SPC koja je, kako kaže, umiješana u popis jer ona „hoće taj inžinjering“.

” Očito da ona ima tradiciju sprovođenja etničkog inžinjeringa u mnogim područjima bivše Jugoslavije, pa tako misli da će u Crnoj Gori uspjeti da napravi taj etnički inžinjering, gdje će se pokazati da je više populacije koju ona preferira kao sopstvenu pripadnost”, kazao je Vukadinović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Srđan Vukadinović

Ostavite komentar

Komentari (0)