test

VUKADINOVIĆ ZA STANDARD: Svi se igraju mimikrije, izbore želi samo Evropa sad

S Rastoder

25/11/2022

12:22

Politički analitičar Srđan Vukadinović je u razgovoru za portal Standard rekao da nije neko otkriće ako kažemo da je izlazak iz političke krize jedino moguć kroz izbore. On smatra da su izbori bili rješenje i 1. septembra 2020. godine.

“DPS je tu najveći krivac, jer su mogli i u februaru ove godine da utiču da se izbori raspišu. Bilo je raspoloženja, međutim iz nekih, samo njima poznatih razloga formirali su vladu. Samo je DPS mogao da postavi premijera kakvog je postavio i vladu koja ne uživa povjerenje ni tri odsto, i da imamo ministre iz partija koje sada ne bi ni prošle cenzus”, kaže Vukadinović.

On smatra da ni ti izbori, da su održani na proljeće ove godine, ne bi mnogo promijenili sitaciju.

“Imali bismo danas prisutnu ulicu, pojačanu klerikalizaciju i danas bi se valjali neki šatori pred Skupštinom i danas bi Podgorica bila blokirana. Ne treba imati iluziju da će se i novim izborima stvari radikalno promijeniti, jer je klerikalni faktor uzeo maha u Crnoj Gori”, kaže Vukadinović.

Pesimističan je u odnosu na skoro rješavanje političke krize, jer prosto, nema političke volje da se izađe iz ćorsokaka.

Povezani članci

“Oni koji su uvukli crnogorsko društvo u kružni tok iz kojega nema izlaska, i obukli joj ludačku košulju, voze u jednom smjeru. Imamo vladu koja je smijenjena, kojoj je izglasano nepovjerenje 20. avgusta, a i dalje vlada, jer joj je to bio jedini cilj. Upravo konstituenti te vlade su doveli do toga da Predsjednik države nije dobio do 20. septembra potpise ili mišljenje da postoji većina od 41 za formiranje nove vlade, nego se namjerno kalkulisali da se ta saglasnost da dan poslije”, smatra Vukadinović.

Cijeli plan je, mišljenja je sagovornik Standarda, vladati do izbora i to je svima jasno.

“Pitanje je da li se uopšte mogu održati izbori bez Ustavnog suda, a njega neće biti, jer je sadašnji predlog model samo jedne partije i grupacije. Ne shvata se da izbor sudija nije 49 ili 54 glasa. To je prosta matematika. Crna Gora u ovim uslovima nije nikakvo zbrajanje ruku, već mnogo više od toga”, konstatuje Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju ne treba očekivati u skoroj budućnosti funkcionalan Ustavni sud.

“Ako se ovako nastavi ne treba očekivati izbor sudija Ustavnog suda do predsjedničkih izbora. Plan trenutne većine je da predsjedniku istekne mandat i da njegovu funkciju preuzme Skupština, odnosno predsjednik Skupštine. Tada bi o svemu odlučivala 41 ruka”, logicira Vukadinović

On takođe smatra da se nikom ne žuri na izbore.

“Ne treba očekivati ni odluku o izborima, jer ih skoro niko ne želi. Izbore želi samo pokret Evropa sad, ostali ne. U takvoj situaciji svi će se igrati mimikrije koja će ih voditi do situacije kada se može umiješati neko sa strane”, rekao je Vukadinović.

Razlog krize vidi u tome što pobjednici iz 2020, prosto nijesu znali niti znaju da vladaju i da vode državu.

“Vidjelo se to odmah. Jedno je raditi u opoziciji, a drugo vladati. Većina tih ljudi u Vladi je iz nevladinog sektora koji nijesu odradili ni pripravnički staž. Dakle, ključni problemi Crne Gore su procesi poput NVOizacije, KLERIKalizacije i AMBASADizacije”, zaključuje Vukadinović.

Izvor (naslovna fotografija):

Srđan Vukadinović

Ostavite komentar

Komentari (0)