test

Vukčević: Vladu izabranu da se bori protiv korupcije građani suprotno percipiraju

Standard

22/10/2024

07:15

Najalarmantniji podatak je da 70 odsto građana vidi korupciju u Vladi, dok s razlogom imaju najveću nadu i očekivanje od pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kaže za Pobjedu advokat i univerzitetski profesor Miloš Vukčević komentarišući rezultate istraživanja Udruženja za odgovorni i održivi razvoj (UZOR).

Analiza ove nevladine organizacije proistekla je iz ispitivanja javnog mnjenja „Percepcija i stavovi građana Crne Gore o stranom uticaju“, čiji je cilj bio da se detaljno ispita kako se u našoj zemlji percipiraju politički, ekonomski, društveni i bezbjednosni aspekti, kao i mediji.

Sve je to sažeto u dokumentu „Crna Gora: Zona stranog uticaja“, čiji je jedan od ključnih podataka taj da građani, njih 24,6 odsto, najpozitivniji uticaj na politiku naše zemlje pripisuju EU. Da je to Srbija reklo je 15,6 odsto, dok znatan dio njih od 19,5 procenata smatra da nijedna država ili grupa nema pozitivan uticaj.

“EU je najčešće prepoznata kao činilac koji vrši pozitivni uticaj na politiku Crne Gore prema mišljenju 24,6 odsto građana. Srbija je, prema mišljenju 15,6 odsto građana, država koja ima najveći pozitivan uticaj. Najveći negativan uticaj na politiku Crne Gore ispitanici pripisuju Srbiji (14,2 odsto) i Sjedinjenim Američkim Državama (12,9 odsto), dok Rusiju negativno percipira 10,6 odsto građana. Znatan dio građana (18,3 odsto) nije znao da odgovori na ovo pitanje”, stoji u analizi UZOR-a.

Takođe se navodi kako 43,7 odsto ispitanih smatra da politička situacija u Crnoj Gori ide u pogrešnom smjeru.

Vukčević potcrtava činjenicu da građani imaju najveću nadu i očekivanja od pristupanja EU.

“Zato i ne čudi što najvećem broju građana prija uticaj EU na našu politiku. Građani već dugo sanjaju dan kada ćemo biti punopravna članica EU, posebno zbog činjenice da smo država koja najduže pregovara sa EU, punih 12 godina. Ali, nažalost, kraj pregovora se još ne nazire”, dodaje sagovornik Pobjede.

On podsjeća i da je prije Crne Gore Hrvatska, koja je danas članica EU, bila ta sa najdužim pregovorima, koji su trajali „samo“ šest godina.

“Sa druge strane, dobro je što građani prepoznaju i razumiju negativan uticaj Srbije i Rusije na politiku Crne Gore, te da ove države prvenstveno vode računa o svojim interesima, a ne o interesima naših građana”, kaže Vukčević.

U analizi se navodi kako građani za najvažnije bezbjednosno pitanje sa kojim se Crna Gora trenutno suočava navode organizovani kriminal, koji je identifikovalo 35,9 odsto ispitanika. Na drugom mjestu je, pak, sajber kriminal sa 10,8 procenata odgovora ispitanika, a slijede imigracija sa 7,2 i spoljašnje vojne prijetnje sa sedam odsto.

Kao najozbiljnije probleme građani prepoznaju slabo političko rukovodstvo i spoljno miješanje u unutrašnju politiku.

Isto istraživanje pokazuje da čak 45,3 odsto građana smatra kako u Crnoj Gori nemamo fer i slobodne izborne procese. Navode i da je posebno alarmantan podatak da gotovo 70 odsto građana vjeruje da je korupcija u Vladi ozbiljan problem.

S tim je saglasan i Vukčević.

“Podsjećam da je ova Vlada upravo izabrana da bi ostvarivala bolje rezultate u suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala. No, utisak najvećeg broja građana je upravo suprotan – da u njenim sopstvenim redovima postoji korupcija, što sve ozbiljno treba da nas zabrine”, zaključuje on.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Miloš Vukčević

Ostavite komentar

Komentari (0)