test

Vukićević: Predložila sam smjenu člana Savjeta ACV Velibora Mrdaka, zbog saznanja da je u konfliktu interesa

Standard

19/10/2024

18:44

Ministarka saobraćaja Maja Vukićević saopštila je da je predložila Kadrovskoj komisiji Vlade Crne Gore smjenu člana Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo Velibora Mrdaka, zbog saznanja da je isti u konfliktu interesa.

“Kabinetu ministarstva saobraćaja je krajem septembra dostavljen dopis Osnovnog državnog tužilaštva u kojem su me informisali da je u toku istražni postupak zbog davanja lažne izjave protiv člana Savjeta ACV i tražili da im se dostavi informacija da li je gospodin Mrdak u momentu izbora u Savjet ACV bio u vlasničkoj strukturi u pravnom licu Aero klub Nikšić”, navode u saopštenju.

Dodaje da je nakon uvida u dopis Osnovnog državnog tužilaštva informisana je da je Ministarstvo sporta i mladih još ranije, 15. marta 2024. godine, odgovorilo na dopis tadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva i potvrdilo da je u momentu izbora  Velibor Mrdak bio u vlasničkoj strukturi pomenutog pravnog lica.

“Kako član 9 stav 8 Zakona o vazdušnom saobracaju propisuje da predsjednik i članovi Savjeta ne smiju imati sukob interesa, odnosno ne mogu biti lica koja su u radnom odnosu ili su vlasnici ili suvlasnici ili članovi organa upravljanja u pravnim licima koja obavljaju poslove u oblasti vazdusnog saobracaja, jedina mogućnost je bila da predložim razrješenje zbog sukoba interesa. Ne sporeći stručnost gospodina Mrdaka, smatram nedopustivim relativizaciju ovakvih slučajeva, posebno iz razloga što se sasvim opravdano konačno poštuje princip odgovornosti funkcionera prema funkciji koju obavljaju, pa smo tako imali primjere Aleksandra Sekulića, Mija Lekića, Vasilija Čarapića, a podsjetiću i na odgovoran postupak još ranije predloženog i izabranog člana Savieta ACV  gospodina Veska Kneževića koji je nakon tumačenja da je u konfliktu interesa sam podnio ostavku”, zaključuje u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: VLADA CRNE GORE/DJORDJE CMILJANIC

Ostavite komentar

Komentari (0)