test

Zdenka Popović nevoljno povukla zakon

Standard

19/01/2024

07:02

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović (Demokrate) povukla je Prijedlog izmjena zakona o elektronskim komunikacijama, koji je parlament usvojio 29. decembra 2023. godine, a predsjednik države Jakov Milatović odbio da proglasi i vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.



Povlačim predloženo zakonsko rješenje nakon konsultacija i razgovora sa potpredsjednikom Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksom Bečićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem, kao i ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević, a imajući u vidu stav Evropske komisije – navela je Popović.

Istakla je da istovremeno ukazuje na posljedice nedošenja izmjena tog zakona.

” Agencija je od 28. decembra ostala bez savjeta, jer je članovima istekao treći nezakoniti mandat. Uz to, ne postoji zakonska mogućnost da im se on ponovo produži”, rekla je Popović i dodala da je parlamentarni odbor za ekonomiju važećim propisom obavezan da raspiše javni konkurs za izbor članova Savjeta EKIP-a, procjenjujući da se ta procedura ne može okončati prije aprila ili maja.

” Da zaključim, bez obzira što smatram da se radi o dobrom zakonskom rješenju, sa željom da dam određeno vrijeme da se Evropska komisija upozna sa prednostima ovog zakona, kao i sa posljedicama njegovog nedonošenja, a imajući u vidu da se uskoro očekuje predlaganje novog zakona o eletronskim komunikacijama od resornog ministarstva i Vlade, povlačim prijedlog kako ne bismo dozvolili da se manipuliše stavovima Evropske komisije od političkih subjekata unutar zemlje”, navela je Popović.

Ona nije objasnila zašto parlamentarnni odbor za ekonomiju, čiji je ona član u tri mandata, nije na vrijeme i u skladu sa važećim zakonom, raspisao konkurs za izbor članova Savjeta Agencije za elektronske komunikacije. Nije objasnila ni zašto je bilo lakše izmijeniti zakon tako da nezavisni regulator postane državna agencija, kojoj članove savjeta bira Vlada. Najprije je taj prijedlog objasnila nastojanjem da se zarade članova Savjeta EKIP-a usklade sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, a potom je od te odredbe odustala.

Sporni prijedlog izmjena zakona Popović je, u ime svoje stranke, dostavila parlamentu u prošlom sazivu, koji ga je i usvojio, ali je tadašnji predsjednik Milo Đukanović odbio da ga potpiše. Negativno mišljenje o tim izmjenama dale su vlade Dritana Abazovića i prvi pout Milojka Spajića, da bi ova posljednja naprasno promijenila stav 29. decembra prošle godine. Prethodno je matični odbor za ekonomiju odbio da podrži ovaj zakon, kad ga je Popović podnijela po drugi put u decembru ove godine, sa objašnjenjem da se uopšte ne razlikuje od nacrta, koji je počelo da priprema Ministarstvo ekonomije na čijem je čelu Goran Đurović.

U izvještaju o napretku Crne Gore, Evropska komisija je kritikovala upravo taj prijedlog izmjena zakona.

U međuvremenu je direktor EKIP-a Darko Grgurović u intervjuu objavljenom u Pobjedi prvog dana 2024. godine upozorio da su, sad već usvojene, izmjene zakona u suprotnosti sa najznačajnijim pravnim aktom Evropske unije za oblast elektronskih komunikacija – direktivom 2018/1972/EU (EECC – Evropskim elektronskim komunikacionim kodom) i suprotne obavezama, koje je Crna Gora preuzela Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Odmah sjutradan se oglasila i portparolka EK Ana Pisonero Hernandez, upozoravajući na istu stvar. Kad je aktuelni predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dan kasnije vratio parlamentu ovaj i još dva zakona, predsjednik Skupštine Andrija Mandić (Nova srpska demokratija) poručio mu je da gleda svoja posla i ekspresno zakazao sjednicu parlamenta sa ovim zakonom na dnevnom redu za danas.

Upozorenje Bošnjaka

Bošnjačka stranka (BS) pozvala je juče predlagača izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama da to zakonsko rješenje povuče iz skupštinske procedure.

Šef kluba poslanika BS-a Amer Smailović rekao je da put Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU nema alternativu i svako usvajanje zakona, koje nije usklađeno sa EU tekovinom, ne doprinosi integracijama.

” Čuli smo jasne poruke naših EU partnera, danas je to još jednom ponovila ambasadorka Evropske unije (EU) u Podgorici Oana Kristina Popa. Mi naše zakonodavstvo moramo usaglašavati sa EU legislativom”, poručio je Smailović.

Milatović pozdravio odluku

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović pozdravio je ,,odgovornu odluku poslaničkog kluba Demokrata“ da predložene izmjene Zakona o elektronskim komunikacijama povuče iz procedure.
On je na društvenoj mreži X podsjetio da je to zakonsko rješenje vratio na ponovno odlučivanje.

” U interesu Crne Gore je da novo zakonsko rješenje bude usklađeno sa EU preporukama”, naveo je Milatović.

Danas dvije vanredne sjednice plenuma

Za danas su zakazane dvije vanredne sjednice parlamenta na kojojima poslanici treba da se ponovo izjasne o tri zakona koja je Milatović odbio da potpiše. Na prvoj će se, osim izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama, raspravljati o izmjenama Zakona o privrednim društvima, a na drugoj o izmjenama Zakona o finansiranju opština, koje je predložila Vlada, a koje podrazumijevaju da dio primorskih opština i Podgorica proslijede dio sredstava opštinama na sjeveru.

PES, SNP, Albanski forum i Nova su predložili izmjene Zakona o privrednim društvima, koje omogućavaju da se rok za sazivanje i održavanje skupštine akcionara prepolovi, objašnjavajući to „potrebom da se smijene članovi borda EPCG“.

Ponovno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o finansiranju lokalne samouprave donijelo bi značajne pogodnosti za razvoj sjevera države, izjavio je ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.

” Tu posebno mislim na sjeverne opštine, koje su nerazvijene, jer u pomenutom zakonu postoje mjere za njegov razvoj i opredijeljena novčana sredstva u iznosu od oko deset miliona eura, što će im značajno ojačati budžetske kapacitete”, naveo je Martinović u saopštenju i dodao da će to smanjiti odliv stanovništva sa sjevera.
” Uvažavam stavove čelnika primorskih opština, koji su izrečeni u dobroj vjeri i čistoj namjeri, uvjeren da će zajedničkim naporima u predstojećem periodu rješavati sve fiskalne izazove i prebroditi eventulano nastale situacije”, zaključio je Martinović.

Nikolić: Kasno je za povlačenje zakona

Popović i Milatović ne poznaju skupštinske procedure, ocijenio je Andrija Nikolić (DPS).

– Kasno je za povlačenje izmjena Zakona o elektronskim komunikacijama. Kad već ne znate šta hoćete, makar poštujte procedure – napisao je Nikolić u objavi na društvenoj mreži X.

Popović je odgovorila da će o pravnoj praznini i načinu prevazilaženja pravne dileme u vezi s povlačenjem zakona odlučiti Kolegijum ili Stručna služba Skupštine.

– A gospodinu Nikoliću poručujem da prije nevaspitane i nadobudne reakcije izbrojim do tri, jer se polički život ne završava danas – navela je ona i naglasila da je suština jasna, te da ovog zakona neće biti u pravnom poretku Crne Gore.

Uvažiti stavove akademske zajednice i struke

Udruženje pravnika upozorilo je Skupštinu da bi trebalo da sa većim stepenom pažnje, osim stavova političkih aktera, razmotri i stavove akademske zajednice i strukovnih organizacija kako sam parlament ne bi došao u situaciju da se usvojeni zakoni proglašavaju neustavnim, budu predmet kritike EK ili da ih predsjednik države vraća na ponovno odlučivanje.

” U konačnom, treba prestati sa praksom izmjene zakona na način da se atisistemskom intervencijom na zakone u cilju postizanja ,,ad hoc“, često spornih, rješenja urušava cjelina pravnog sistema”, zaključili su iz Udruženja.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Zdenka Popović

Ostavite komentar

Komentari (0)