test

Zeta: Raspala se vladajuća koalicija, uvrede pljušte, slijede tužbe

Standard

26/08/2023

08:51

Predsjednik Skupštine opštine Zeta Luka Krstović (Demokrate) smijenjen je juče sa te funkcije glasovima većine odbornika, prije svih koalicije ''Za budućnost Zete'', koji su i inicirali njegovo razrješenje, ali su bojkotovali prethodne četiri sjednice lokalnog parlamenta sa tom tačkom dnevnog reda, a njihovu inicijativu podržao je i nezavisni odbornik Nikola Rajović, nekada član Demokrata.



Protiv su glasali odbornici Demokratske Crne Gore, dok je Krstović, zajedno sa odbornicima Demokratske partije socijalista, bio uzdržan. Sjednici nije prisustvovala odbornica Socijalističke narodne partije Lidija Panić.

Demokrate su poručile da je ovim činom okončana koalicija sa nekadašnjim Demokratskim frontom u najmlađoj crnogorskoj opštini, te da će zbog, kako smatraju, nezakonite smjene pokrenuti postupak pred nadležnim sudom.

Nakon razrješenja Krstovića, neopozivu ostavku je podnio i potpredsjednik SO Zeta Novica Pejović, koji je poručio da odbornici Demokrata neće učestvovati u donošenju nijedne buduće odluke na lokalnom nivou dok se sud ne izjasni o njihovoj inicijativi.

MEĐUSOBNE OPTUŽBE

Sjednicu SO Zeta obilježila je oštra rasprava između dojučerašnjih partnera u lokalnoj vlasti.

Najprije je predsjedavajući Pejović dao pauzu od pola sata, uz obrazloženje da nije stiglo mišljenje od Ministarstva javne uprave u slučaju o eventualnom prekoračenju rokova za odlučivanje o prijedlogu za razrješenje predsjednika SO Zeta. Uz to, kako je objasnio, čekao se i stav ovog ministarstva – da li nezavisni odbornik Nikola Rajović, koji je prethodno isključen iz Demokrata, može da obavlja tu funkciju ako se sumnjiči za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Na mišljenje se, ipak, nije dugo čekalo jer je sjednica glasovima većine odbornika nastavljena, a odbornik Demokratske narodne partije (DNP) Marko Vučković je, u ime predlagača, obrazložio razloge za smjenu Krstovića, optužujući ga da nije postupio u skladu sa Zakonom, Statutom i Poslovnikom Skupštine prilikom zakazivanja sjednice o deklaraciji za poništenje priznanja Kosova na teritoriji te opštine. Prebacuju mu i to što je sjednicu zakazao za 11. jun, na dan parlamentarnih izbora, neposredno nakon izborne šutnje, ističući da je na taj način svjesno opstruirao njeno održavanje i usvajanje predložene deklaracije.

Uslijedile su prozivke i optužbe između Demokrata i koalicije „Za budućnost Zete“, a nezavisni odbornik Nikola Rajović prethodno je iznio sumnje o dvije fakultetske diplome koje ima Krstović, kao i o prodavnici koju je otvorio sa partijskim kolegom Novicom Pejovićem.

– Da vidimo da li je neko nešto sakrio, pronevjerio iili učinio neko drugo krivično djelo i obmanuo zetsku javnost. Ako se ispostavi da moje sumnje nijesu tačne, izviniću se zetskoj javnosti – rekao je Rajović.

Pejović je rekao da nema ništa sporno u vezi sa firmom koju posjeduje i čiji je 100 odsto osnivač. Sve je, kako kaže, prijavljeno Agenciji za sprečavanje korupcije, čak i vozila koja se vode na tu firmu.

– To nije prodavnica, nego piljara od 18,5 kvadrata prodajnog prostora. Krstović i ja smo je zajedno otvorili, jer smo se zajedno bavili poljoprivredom. Kada je on stupio na dužnost, firma je ostala moja, a izvršni direktor je moj otac. Firma je na bijeloj listi i sve radimo zakonito, za razliku od nekih – poručio je Pejović, dodajući da Rajović sve sumnje može da iznese nadležnim državnim organima.

IZDAJA I AMNEZIJA

Odbornik Demokrata Milan Drakić uporedio je postupak doskorašnjeg partijskog kolege Rajovića sa ranijim dešavanjima u lokalnim parlamentima u Budvi i Nikšiću.

– U Budvi se takav odbornik zvao Stevan Džaković, a u Nikšiću Drago Đurović – rekao je Drakić.

Rajović je odgovorio da mu je drago što optužbe da je izdajnik dolaze od Demokrata koji, kako je rekao, imaju kolektivnu amneziju.

– Vama je svako izdajnik. Imali ste Dritana (Abazovića) i optuživali ga da je izdajnik, na kraju je bio brat i opet ste bili sa njim. Demokrate počivaju na tome što na desetine mandata nijesu vratili SNP-u. Vi ste glumci, budite iskreni i realni. Vi ste meni kukavičje jaje stavili da sam zbog Kosova napuštio odbor. To nije istina, moj stav o Kosovu i Metohiji se zna. Ja vaš stav dobro znam, mi se znamo osam godina. Zašto nemate hrabrosti da „stisnete“ stav? Vrhovi su da se osvajaju, ne da im se divimo – odgovorio je Rajović.

Na to mu je Drakić uzvratio da su njegovi razlozi bili lične prirode, odnosno zbog ličnih ambicija.

INICIJATIVA OD PET FENINGA

Odbornicima ZBCG se na sjednici obratio i Luka Krstović koji je kazao da ne postoji nijedan utemeljen razlog za njegovu smjenu.

– Vaša inicijativa ima vrijednost koja je ekvivalentna vrijednosti pet feninga – poručio je Krstović.

Zatim se obratio onima koji su, kako je rekao, čuli za zakon, pravila, Ustav, Statut i Poslovnik, navodeći, pored ostalog, da je prostom matematikom jasno utvrditi da je rok za zakazivanje sjednice ispoštovan, te da ne može biti optužen za opstrukciju od onih koji tri mjeseca nijesu dolazili na zasijedanje.

– Nijesam ni na koga ljut, osim na dvije osobe. Rekao sam predsjedniku Opštine Mihailu Asanoviću da nijesam ljut na njega, jer znam da ovo nije on, ali neka se sjutra ne ljuti na mene – kazao je Krstović, poručujući Asanoviću da mu je bilo drago da sarađuje sa njim do 12. maja, ali da neće „sjedjeti“ na onome što nije ispravan angažman predsjednika Opštine.

Odbornici ZBCG nijesu se pojavili na ranije zakazanim sjednicama jer je iz vrha njihovih partija stigao zahtjev da ne glasaju za smjenu Krstovića zato što su ove stranke pregovarale o učešću u 44. vladi. Kako je od prije dva dana izvjesno da za partije nekadašnjeg Demokratskog fronta neće biti mjesta u izvršnoj vlasti, zetski odbornici dobili su „zeleno svjetlo“ iz centrala da smijene Krstovića.

Na dnevnom redu juče je trebalo da se nađe i deklaracija o povlačenju priznanja Kosova, ali je ta tačka odgođena nakon smjene predsjednika i ostavke potpredsjednika Skupštine opštine.

Krstović: Politički revanšizam

Nakon sjednice Luka Krstović je saopštio da Demokrate više neće biti dio parlamentarne većine u najmlađoj crnogorskoj opštini sa koalicijom koja ga je smijenila.

– Bivši DF je inicijativu vezanu za rezoluciju o Kosovu pokrenuo potpuno iz političkih razloga koji bi njima značili bolji rezultat na izborima. Ja sam uvažio i stavio na dnevni red odluku o „otpriznavanju“ Kosova, međutim kolegama se nije dopao termin održavanja sjednice. Za mene, kao osobu i političara, je nevažan ovaj epilog, ali sam želio da bude ispoštovana procedura i to je u potpunosti odrađeno – kazao je Krstović novinarima.

Da je njegova smjena nezakonita potvrdiće, kaže, pravni epilog pred sudom.

Na pitanje da li situacija na državnom nivou ima veze sa jučerašnjom odlukom, Krstović smatra da je u pitanju politički revanšizam.

– Koliko mi moje političko znanje omogućava da ispravno rezonujem, siguran sam da je današnja odluka koalicije „Za budućnost Zete“, potpomognuta nekadašnjim odbornikom sa liste Demokrata koju sam predvodio, a za koga je upitno da li može da obavlja funkciju, neka vrsta političkog revanšizma – kazao je Krstović.

Asanović: ZBCG da napušti vlast u opštinama ako se formira vlada sa privescima DPS-a

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović pozvao je lidere koalicije „Za budućnost Crne Gore“ da napušte vlast u svakom gradu u kojem su zajedno sa Demokratama, ukoliko ta partija i Pokret „Evropa sad“ budu pravili koaliciju na državnom nivou sa, kako je rekao, privescima DPS-a.

– U nijednoj opštini PES i Demokrate ne vrše vlast sa Bošnjačkom strankom i sa albanskim partijama, već sa nama i zato ću tražiti da se preispitaju te odluke – kazao je Asanović.

On tvrdi i da jučerašnja smjena Krstovića nema veze sa formiranjem 44. vlade. Dodaje da se do sada nijesu pojavljivali na sjednicama jer su tražili od kolega iz Demokratske Crne Gore da zajedno nastave da vrše vlast, tako što će oni izabrati novog predsjednika SO.

– Mi smo Demokratama davali prostora da izaberu novog predsjednika Skupštine, na kraju smo mi bili prinuđeni da razriješimo Krstovića jer je rok za održavanje sjednice isticao – istakao je Asanović.

DPS: Raspisati vanredne izbore

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Zeta оcijenio je da je jedino rješenje za krizu lokalne vlasti raspisivanje vanrednih izbora.

– Mučno je danas bilo slušati na sjednicama radnih tijela i Skupštine što su sve politički prijatelji govorili jedni o drugima, dok su kao sluđeni iz minuta u minut čekali instrukcije, kad, gdje i za što da glasaju ili ne glasaju – naveli su iz DPS Zeta, dodajući da će vlast za ovakvu bruku račun polagati isključivo građanima Zete.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)