test

Zirojević poručio Ćovoviću: Čuo sam da vašim ministrima posljednji put u Plavu nije bilo baš prijatno

Standard

13/08/2024

15:56

Poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević odgovorio je na reakciju funkcionera Bošnjačke stranke Jasmina Ćorovića.

Zirojević je poručio kako “funkcioneri BS-a ovih dana najbolje nasijedaju na fotelje koje im daruje četnički vojvoda”.

“Razumijem žal kolege Jasmina Ćorovića za nekadašnjim predsjednicima SDP-a iz kojeg su Socijaldemokrate nastale, cijeneći da je to dio porodične baštine i drago mi je da kolega Ćorović to nije zaboravio. No, zaboravio je kolega Ćorović nešto drugo – svoje obećanje ljudima sa kojima je razgovarao da će, na GO partije, biti protiv odluke o ulasku BS u Spajićevu Vladu. Valjda mu je neko, u međuvremenu, objasnio da će, kad Ervin Ibrahimović i Damir Gutić postanu ministri on postati poslanik, pa je to presudilo”, naglasio je on.

Uzrok njegovog bavljenja BS, kako dodaje, “uspjeh je te partije da za nekoliko ministarskih i direktorskih pozicija proda ideologiju na osnovu koje je osnovana i nepravedno baci ljagu na časni i pošteni bošnjački narod koji se deklarativno, lažno predstavlja da zastupa”. 

“Priznajem, kolega Ćoroviću, da ste izašli izvan okvira mog političkog razmišljanja i da danima pokušavam da shvatim šta vam bi da to uradite. Mislio sam da neke ljude poznajem, jednako emotivno kao i oni doživljavao njihove političke govore o deportacijama, Štrpcima, genocidu u Srebrenici… da bi ti isti ljudi danas pjevali sprem’te se, sprem’te… Bošnjaci za ulazak u Vladu. Mislim naravno na predstavnike BS-a, ne na kompletan narod. Ne znam na šta funkcioneri BS-a ne nasijedaju, ali, što bi vaš slogan rekao, jasno je da ovih dana najbolje nasijedate na fotelje koje vam daruje četnički vojvoda”, dodaje Zirojević.

Za razliku od BS, kako ističe Zirojević, Socijaldemokrate Bošnjake nikad nijesu i neće posmatrati kao rezervoar glasova.

“I tu je glavna razlika između nas i vas – mi okupljamo sve ljude, a ne samo Bošnjake, samo Crnogorce ili bilo koju drugu naciju. Radili smo i radićemo za dobrobit svakog građanina ove države, bez obzira na to da li se on zove Mehmed ili Stefan. A o tome koliko smo uradili za sredine u kojima dominantno žive Bošnjaci najbolje govore rezultati 41. Vlade čija smo članica bili. Uostalom, ako posjećujete sredine u kojima žive Bošnjaci, svratite do Plava i uporedite kako je izgledao prije dolaska Socijaldemokrata na vlast i kako izgleda danas. No, čuo sam da vašim ministrima posljednji put kad su bili tamo nije bilo baš prijatno, pa je pitanje kad ćete ponovo poći“, saopštio je on.

Kaže i kako se politički i ljudski integritet često ne mjeri brojem mandata, već sposobnošću da, i u najtežim trenucima ostanete čvrsto privrženi onim vrijednostima na kojima ste osnovani. 

“Zato je meni najmanje važno da li će Socijaldemokrate imati 2, 5 ili 10 poslanika – važno mi je da sa interesima države i onih koji nas glasaju, za razliku od vas, ne trgujemo ni po koju cijenu. A što se toga koga Bošnjaci podržavaju tiče… bio sam skoro u Vašem Bijelom Polju. Iznenadili biste se. I iznenadićete se”, zaključio je Zirojević.

Izvor (naslovna fotografija):

Nikola Zirojević

Ostavite komentar

Komentari (0)