test

Živković: Tužilaštvo da saopšti u kojoj fazi se nalaze krivične prijave koje je podnio DPS, država izgubila autoritet

Standard

18/08/2023

12:14

DPS je podnio u prethodne tri godine niz krivičnih prijava, ali one i dalje stoje u fiokama, kazao je na pres konferenciji v.d. predsjednika te partije Danijel Živković.

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković kazao je da u ovom momentu apsolutno ne razmišlja o kandidaturi za lidera ove partije.

Na pitanje kada će biti kongres DPS na kome će se birati nasljednik Mila Đukanovića, te da li će se kandidovati, Živković ističe da su javnost obavijestili da će biti održati neposredan izbor partijskog rukovodstva. Vanredni kongres su, podsjeća, već imali, te kad se srede baze podataka partije pristupiće se izboru rukovodstva stranke.

“O mojoj kandidaturi u ovom momentu apsolutno ne razmišljam. To nije predmet moje pažnje”, izričit je Živković.

Na pitanje kako komentariše to što politički oponenti isto komentarišu da se tužbe protiv DPS-a drže u fiokama tužilaštva on je odgovorio da se njihova konkurencija “na sva zvona hvali kako je promijenila tužilaštvo i da su tužioci po njihovoj mjeri”.

“Ako tužilaštvo pokrene procese protiv sadašnje vlasti onda kažu da su pristrasni i da proganjaju Srbe. Nikad nismo vršili protisak ni na jednu pravosudnu instituciju. Ako se posnese prijava protiv nekog iz naših redova taj neko je odmah osuđen. Jesmo li nekada nekoga prijevremeno optužili. I od druge strane očekujemo da poštuju prezumpciju nevinosti”, poručio je Živković.

Komentarišući to što je predsjednik države Jakov Milatović juče najavio da će sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati oko Instituta “Simo Milošević” on je rekao da ne zna na osnovu kojih nadležnosti  predsjednik države može rješavati pitanje instituta. 

“To je isključivo u nadležnosti Vlade i Vlada je u obavezi da to riješi. Što se Milatovića tiče, neka se drži svojih ustavnih nadležnosti i ne preuzima na sebe ono što mu pripada. Izjave Vučića su sve učestalije što se približavamo formiranju vlade. Narativ o ugroženosti prava Srba nije tačan i Vučić to radi za račun bivšeg Demokratskog fronta. DF je već vlast. Oni upravjaju raznim institucijama. Vučić  takvim izjavama vrši pritisak na mandatara da koaliciju ZBCG uvuče u vlast”, zaključio je Živković.

Živković je kazao je da je ta partija u protekle tri godine podnijela preko 70 krivičnih prijava po različitim osnovima.

“Do današnjeg dana nemamo odgovor ni na jednu”, istakao je Živković na konfrenciji za medije.

Čini mu se, kako je rekao, da javnost nije dovoljno osviješćena o ovim dešavanjima. 

“Sve je to posljedica neodgovornog i nemarnog odnosa državnih organa. Ovo su opasni presedani koji urušavaju institucije i državni autoritet. Crna Gora danas nema apsolutno nikakav autoritet. Ovo je pitanje Crne Gore i njenih interesa i interesa njenih građana. Ako se ovo ovako nastavi to je podrivanje suvereniteta države”, smatra Živković.

Od tužilaštva očekuju adekvatnu reakciju na njihove prijave. 

“Mi dvije godine čekamo na njihov odgovor. To su desetine prijava protiv različitih lica. Obaveza tužilaštva je da nam daju te odgovore. Ovo stanje anarhije i bezakonja se mora zaustaviti”, poručio je Živković.

Podsjeća da je DPS podnijela prijave protiv bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, bivših ministarki Vesne Bratić i Olivere Injac, pjevačice Danice Crnogorčević, predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića

Ukazao je i na situaciju da je grupa građana Andrijevice ponovo onemogućila održavanje sjednice SO Andrijevica na kojoj je trebalo da se raspravlja o inicijativi za smjenu predsjednika optine Željka Ćulafica.

“Upoznaćemo direktora Uprave policije i zatražićemo njihovu intervenciju. Danas svakome može pasti na pamet da upadne na sjednicu i spriječi glasnje zbog odbrane izborne volje građana. Ovo su opasni presedani koji svakog dana urušavaju institucije i državni autorite. Danas država nema autoritet da omogući sprovođenje zakona, već ga svojim ponašanjem legalizuje. bezakonje i anarhija se moraju zaustaviti”, istakao je Živković.

Podsjećamo, ovo je četvrto odlaganje sjednice SO Andrijevica. Inicijativu za smjenu predsjednika opštine Željka Ćulafica (SNP) podnio je jedan odbornika DF-a i petnaest odbornika DPS, što bi bilo dovoljno za preuzimanje vlasti.

U međuvremenu su se odmetnula još dva odbornika iz redova SNP i Demokrate, a nezadovoljni građani Andrijevice su još prilikom prvog prekida saopštili da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje bez novih lokalnih izbora.

Tijesnom većinom od jednog odbornika više na vlasti u Andrijevici su Kolaicija SNP, DF i Demokrate.

Skupština u Andrijevici broji 31 odbornika.

Izvor (naslovna fotografija):

Danijel Živković

Ostavite komentar

Komentari (0)