test

Pejović: Šušićeva izjava u parlamentu Glavnog grada je skandalozna

Standard

27/07/2024

21:35

Sport je ogledalo svakog društva. Kakvo je društvo, takav je sport. Ono što ujedinjuje Podgoricu, što je njen statusni simbol, prepoznatljivost - to je ime Budućnost. Iskreno se nadam, u ime svih sugrađana koji imaju korijene u Podgorici, čija će đeca biti dio ovog grada, da dojučerašnji odbornik koalicije ''Za budućnost Podgorice'' Mitar Šušić nikada više neće biti na tom mjestu. To je gostujući u 24 sata Televizije E kazao Vuk Pejović, autor podcasta Dres Nacija Reprezentacija, komentarišući to što je Šušić, na sjednici Skupštine Glavnog grada na kojoj se raspravljalo o preuzimanju ŽRK Budućnost, pored ostalog, rekao da u profesionalni sport ne vrijedi ulagati.

,,Ovo nije nikakva politička priča! Totalno je nebitno kojoj političkoj grupaciji pripadaju, koje je nacionalno opredjeljenje, jezičko ili bilo koje drugo. Ono što ujedinjuje Podgoricu, ono što je statusni simbol Podgorice, ono što je prepoznatljivost – to je ime Budućnost”, ističe Pejović.

On podsjeća da još od predratne Podgorice nema porodice, čiji bar jedan član, nije bio dio Budućnosti – fudbalskog kluba, košarkaškaškog kluba, rukometnog kluba, karate i drugih.

Apsurd je da se ova izjava se desila u danu otvaranja Olimpijskih igara, u danu kada su predsjednik ove države i premijer ove države bili na prijemu kod predsjednika Francuske, upravo zahvaljujući našim sportistima. Možda je najbrutalnija rečenica Šušića, koja je ili dio socijalno društvenog hendikepa, ili je izuzetno zla i mogu reći jeziva, da: da djeca koja u sportistima vide svoje idole, su djeca koja neće izrasti u zdrave ljude! Ovo je poruka svim roditeljima, čija djeca nose dresove Lebrona Džejmsa, Nikole Jokića, Nikole Vučevića, Novaka Đokovića, Bojane Popović, Mirka Vučinića, Stevana Jovetića… su djeca koja neće izrasti u zdrave ljude. To je upravo što je rekao ovaj (Šušić), ova pojava u parlamentu. Nadam se da nikada neće biti dio tog parlamenta”, poručio je Pejović.

Napominje da bi posljedice za izgovorenu riječ, u nekoj drugoj državi bile drugačije.

Zamislite da je u lokalnom parlamentu Pariza usto neki loklani odbornik i rekao da sva đeca koja se ugledaju na Zinedina Zidana, Tonija Parkera, NikolaKarabatića… su izgubljena đeca! Znate što bi se desilo u jednoj državi kakva je Francuska? Vjerovatno bi ta ista osoba sjutradan bila sprovedena u adekvatnu instituciju, bila bi joj pružena neka vrsta pomoći”, kaže Pejović.

Na otvaranju Olimpijskih igara u Parizu baklju je nosila donedavna igračica rukometnog kluba Budućnost – Alison Pino, osvajačica zlatne medalje na svjetskom prvenstvu, napomenuo je Pejović i dodao da su djevojčice iz Podgorice imale priliku da je gledaju, da joj se dive, i da im bude primjer.

Sport je osnovna ćelija društva! Bez sporta nema ni društva, ni države. Ako izuzmete Budućnost iz Podgorice, onda je Podgorica jedna prazna ljuštura. Budućnost je proslavila ime grada i tako će biti u budućnosti. Crna Gora, posle obnove svoje nezavisnosti, svoju najveću promociju, svoje najveće ime je doživjela kroz sport”, naglasio je Pejović.

Svakog građanina Podgorice, smatra Pejović, treba da zabrine činjenica što je neko poput Šušića uopšte mogao da predstavlja građane u lokalnom parlamentu. Krajnje je vrijeme, kaže, da se ne dozvoli da neko sa sličnim svjetonazorom bude u loklanom parlamentu.

Pejović je problematizovao i ulogu Ministarstva sporta. Smatra da u tom resoru ima mnogo posvećenih ljudi, ali da ne čudi što je izostala rekacija na Šušićevu skandaloznu poruku, s obzirom na to ko je na čelu Ministarstva sporta i mladih (Dragoslav Šćekić).

Ako želimo zdravo društvo naša djeca treba da se bave sportom. Moramo da budemo svjesni da nijesu sva djeca bogom dana da budu vrhunski talenti i vrhunski sportisti. Međutim, to i ne treba da bude motiv slanja djece na sport. Djeca treba da se socijalizuju, da se druže, da dobiju zdravo okruženje, i da budu dio nekog ekipnog udruženja, gdje će da shvate kako se zajednički savladavaju prepreke, zajedno prevazilaze i porazi i pobjede”, zaključio je Pejović.

Izvor: TV E
Izvor (naslovna fotografija):

Vuk Pejović

Ostavite komentar

Komentari (0)