Izvor: Blic

Preminuo Milutin Mrkonjić

Srpski političar i narodni poslanik Milutin Mrkonjić preminuo je u Beogradu u 79. godini, nakon što mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo, a tu vijest potvrdio je i Ivica Dačić.
Preminuo Milutin Mrkonjić

Foto: Fonet

Milutin Mrkonjić, političar i dugogodišnji partner pjevačice Ane Bekute izgubio je najtežu borbu na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, gdje se posljednjih nedjelja liječio zbog izraženih srčanih smetnji i tegoba.

Mrkonjiću se prošlog četvrtka, 18. novembra, stanje naglo pogoršalo, a ljekari su tada saopštili da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno.

“Njegovo trenutno zdravstveno stanje je ozbiljno, a Konzilijum ljekara Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” preduzima sve neophodne mjere intenzivnog liječenja. O zdravstvenom stanju pacijenta Milutina Mrkonjića Konzilijum će izvjestiti javnost u odgovarajućim terminima”, naveli su tada u saopštenju Instituta “Dedinje”.

Podsjetimo, on je prethodno, početkom novembra, završio na kardio-vaskularnoj klinici u Beogradu gdje mu je ugrađen pejsmejker. U avgustu mjesecu operisao je srčane zaliske, i to novom metodom, preko prepona.

Partnerka Ana Bekuta bila je uz njega do posljednjeg trenutka i svakodnevno ga je obilazila na klinici. Njih dvoje su bili u ljubavi deset godina.

Prethodno, Mrkonjić je bio u braku sa suprugom Draganom, od koje se nikada nije zvanično razveo.

Milutin Mrkonjić diplomirao je 1971. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Po završetku fakulteta radio je u Birou za studije i projektovanje željeznica, a od 1974. godine bio je rukovodilac Sektora za projektovanje. Godine 1977. zaposlio se u Centru za istraživanje i projektovanje, a njegovim spajanjem sa Saobraćajnim institutom postaje njegov direktor.

Bio je rukovodilac obnove Srbije ispred Vlade Srbije posle NATO bombardovanja 1999. godine.

Bio je potpredsjednik Narodne skupštine Srbije od 8. maja 2007. godine. Nakon što je predsjednik Skupštine SrbijeTomislav Nikolić podnio ostavku, Mrkonjić je preuzeo predsjedavanje sjednicama Skupštine kao najstariji od potpredsjednika, do izbora novog predsjednika Olivera Dulića 23. maja 2007. Pred Mrkonjićem je Vlada Srbije položila zakletvu 15. maja 2007. godine.

Na izborima za predsjednika Srbije, januara 2008. godine, bio je kandidat SPS-a i osvojio je oko šest odsto glasova. Uspostavljanjem koalicije Demokratska stranka-Socijalistička partija Srbije, jula 2008, Mrkonjić biva izabran za ministra infrastrukture u novoj srpskoj Vladi koju je formirao Mirko Cvetković.

U Vladi koja je formirana nakon izbora u maju 2012. godine, Milutin Mrkonjić je obavljao funkciju ministra saobraćaja do rekonstrukcije koja je završena 2. septembra 2013. godine. Na tom mjestu ga je zamijenio stranački kolega Aleksandar Antić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pogledajte ko su potpisnici: Podršku Pokretu “21 MAJ” dalo preko 2000 ljudi

Milutin Mrkonjić u teškom stanju

Desničari prolaze bezbjednosne provjere u Vojsci i Policiji Srbije

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Damjanović: Crnoj Gori, kao nikada do sada, potrebna međunarodna ruka

Zirojević u anketi Standarda o imunizaciji: Poslušajmo savjete stručnjaka koji su medicini posvetili svoje živote

Rastoder: Promjene u Crnoj Gori su svedene na personalni nivo, crkva postala politički arbitar

Bešlin: Ovakva kriza se može riješiti samo novim izborima na kojima bi građani kaznili avanturiste