Studenti iz Prištine najavili marš protiv Zajednice srpskih opština

Parlament studenata Prištinskog univerziteta najavio je da će 15. februara održati marš protiv osnivanja Zajednice srpskih opština, objavila je večeras Radiotelevizija Kosovo.
Studenti iz Prištine najavili marš protiv Zajednice srpskih opština

Ilustracija

U saopštenju studenata se navodi da se „24 godine posle završetka rata i 15 godina poslije proglašenja nezavisnosti, Kosovu ponovo narušava suverenitet i teritorijalni integritet.

U saopštenju objavljenom danas na Fejsbuku, Studentski parlament najavljuje da će skup početi u 16 časova u Narodnoj biblioteci.

Po ocjeni Studentskog parlamenta, udruživanje studenata jedne etničke grupe suprotno je Ustavu Kosova.

Udruživanje opština sa srpskom većinom ne znači više prava za srpsku zajednicu, već veći uticaj Srbije na teritoriji Kosova, smatraju studenti.

„Srbija je izvršila genocid na Kosovu za koji se još nije izvinila. Prošlost u zemljama regiona nam je pokazala da udruživanje znači autonomiju, koja je potom dovela do rata. Umjesto da se govori o sporazumu koji predviđa međusobno priznanje univerzitetskih diploma između Kosova i Srbije, danas govorimo samo o etničkom udruženju koje ugrožava stabilnost i mir naše države“, navodi se u saopštenju.

Studentski parlament Prištinskog univerziteta pozvao je sve građane Kosova, bez obzira na politička uvjerenja, da im se pridruže u maršu protiv jednonacionalnog udruženja.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


JovoZ

A ja se ponadao da će se oglasiti studenti iz CG. Zbog bilo čega.

Odgovori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

“Mi možemo za građansku Crnu Goru”: Bijelo Polje primjer zanemarenog grada a šte...

Srpsko tužilaštvo provjerava je li “kavački klan” umiješan u ubistvo...

Uhapšen vozač: Na putu Mataševo – Kolašin vozio sa 2,61 promila alkohola

Žene rođene u znake Vage su najšarmantnije