Izvor: Fonet

Svjetska banka: Posljedice rata u Ukrajini dodate na štetu od pandemije, mnoge zemlje će se naći u recesiji

Svjetska banka umanjila je prognozirani globalni privredni rast za 1,2 odsto, na 2,9 proenta u 2022. godini, uz upozorenje da su posljedice vojne akcije Rusije u Ukrajini dodate na štetu od pandemije kovida i da će se mnoge zemlje vjerovatno naći u recesiji, navodi se u danas objavjenom izvještaju koji prenosi Rojters.
Svjetska banka: Posljedice rata u Ukrajini dodate na štetu od pandemije, mnoge zemlje će se naći u recesiji

Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

U izvještaju o svjetskim ekonomskim izgledima navodi se da je vojna akcija Rusije u Ukrajini pojačala usporavanje globalne ekonomije, koja sada ulazi u „produženi period slabog rasta i povećane inflacije“.

Predsjednik Svjetske banke David Malpas rekao je da globalni rast trpi zbog rata, novih zatvaranja u Kini usljed kovida, poremećaja u lancu snabdijevanja i rizika od stagflacije, odnosno perioda slabog privrednog rasta i visoke inflacije, što se protekli put dešavalo sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Opasnost od stagflacije danas je velika. Prigušeni rast vjerovatno će ostati takav tokom ove decenije zbog slabih investicija u većem dijelu svijeta. Uz inflaciju koja je sada na višedecenijskom maksimumu u mnogim zemljama i očekivani spori rast snabdijevanja, postoji rizik da će inflacija ostati visoka u dužem periodu, ocijenio je Malpas.

U periodu od 2021. do 2024. godine projektovana je stopa globalnog rasta od 2,7 odsto, dodao je predsjednik Svjetske banke, što je više nego dvostruko veće usporenje nego u periodu od 1976. do 1979. godine.

Embargo na uvoz energenata iz Rusije mogao bi da pogorša izglede za privredni rast u Evropi i Centralnoj Aziji, posebno u evrozoni, najvećem trgovinskom partneru te regije, i u Rusiji, što bi dodatno naštetilo ekonomiji, ocjenjuje Svjetska banka.

Ako cijene hrane i dalje budu rekordno visoke, pooštravanje monetarne politike bi moglo da se ubrza i znatno veći broj ljudi nego što se trenutno očekuje mogao bi da bude gurnut u ekstremno siromaštvo, pa bi im i hrana bila teže dostupna, upozorila je Svjetska banka.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Banke od kamata ostvarile prihod od 148 miliona, a od provizija skoro 38 miliona eura

EVROPA SAD POVEĆALA TRAŽNJU ZA KREDITIMA – BANKE ZA STANDARD: Među najtraženijim su stambeni, kreditiranje turizma intenzivnije u južnim opštinama

Narodna banka Srbije podigla kamatnu stopu, poskupljuju dinarski krediti

Cijenje divljaju, hrana sve skuplja

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Iz NATO-a za Standard: Ruske prijetnje nuklearnim oružjem Crnoj Gori opasne i neodgovorne

Kćerka Mustafe Nadarevića trudna: Otac bebe je milioner

CGO: Mamula, kao antifašističko stratište, zaboravljena i od bivše i od ove vlasti

Škola programiranja Coding Giants organizuje besplatne radionice