test

UN: Duboko smo šokirani izraelskim napadom na Nuseirat u Pojasu Gaze

Standard

11/06/2024

16:48

Prijavljeno je da je stotine Palestinaca ubijeno i ranjeno. Izvođenje napada u tako gusto naseljenom području krši zakone ratovanja, rekao je glasnogovornik Laurence

Jeremy Laurence, glasnogovornik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavio je da su duboko šokirani brutalnim napadima izraelske vojske na izbjeglički kamp Nuseirat u Pojasu Gaze u akciji za oslobađanje četiri izraelska taoca, javlja Anadolu.

Laurence je novinarima u kancelariji UN-a u Ženevi kazao da su “šokirani posljedicama izraelskog napada” koji se dogodio proteklog vikenda.

“Prijavljeno je da je stotine Palestinaca, uglavnom civila, ubijeno i ranjeno. Izvođenje napada u tako gusto naseljenom području krši zakone ratovanja i postavlja ozbiljna pitanja o tome da li je u skladu sa principima predostrožnosti“, rekao je Laurence.

Navodeći da su duboko ožalošćeni činjenicom da palestinske oružane grupe i dalje drže zarobljene, uglavnom civile, Laurence je kazao da sve ove akcije obje strane mogu predstavljati ratne zločine.

Laurence je također rekao da je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk pozdravio rezoluciju 2735, koju je juče usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a, a kojom se poziva na prekid vatre u Gazi i oslobađanje zarobljenika.

Ukazujući na hitnost obezbjeđivanja punog i neograničenog protoka humanitarne pomoći očajnom stanovništvu Gaze, Laurence je podsjetio da je komesar Turk pozvao strane i zemlje koje imaju uticaj na njih da ulože maksimalne napore da osiguraju mir.

U istovremenim i intenzivnim napadima izraelske vojske na izbjeglički kamp Nuseirat i okolne regije u središnjem dijelu Pojasa Gaze ubijeno je 274 Palestinaca, uključujući 64 djece i 57 žena, a ranjeno je 698 Palestinaca, među kojima je 153 djece i 161 žena.

Izvor: Anadolu
Izvor (naslovna fotografija):

TRT World Now

Ostavite komentar

Komentari (0)