test

Sobno cvijeće koje voli tamu

Standard

20/04/2024

16:15

Koje to sobno cvijeće ne zahtijeva puno svjetlosti i odlično uspijeva i u tamnim prostorijama?

Ništa tako ne oplemeni i ne uljepša dom kao sobno bilje. Samo ga treba pravilno njegovati i postaviti tamo gdje mu najviše prija. A ako u vašem stanu nema dovoljno sunčeve svjetlosti, ne brinite. Postoje biljke kojima tamnije okruženje savršeno odgovara.

Koje to sobno cvijeće odlično uspijeva u tamnijim prostorijama.

Aglaonema

Aglaonema ima upečatljive raznobojne listove u nijansama crvene, ružičaste, žute i zelene. Stavite ovu biljku u prostor koji treba malo boje i nećete biti potrebe za cvijećem. Kineske zimzelene biljke uspijevaju u oblastima sa slabom osvijetljenošću i takođe su veoma tolerantne na sušu. Tako da ako zaboravite da je zalivate neko vrijeme, neće biti štete. Savršena je biljka za one koji se žale da im “ništa ne uspijeva i da im ugine svaka biljka”.

Prilikom izbora aglaoneme, obratite veliku pažnju na boju biljke. Stariji hibridi, uglavnom zelene boje, mogu da podnesu slabo osvjetljenje i dobro rastu. Novijim šarenim hibridima je potrebna srednja svjetlost i dobro se snalaze na istočnom ili zapadnom prozoru. Ako se stave na slabo osvjetljenje, izgubiće boju.

Hlorofitum

Hlorofitum vole slabo osvjetljenje i ne zahtijeva mnogo pažnje osim povremenog zalivanja kada je zemlja suva. Biljku treba postaviti na visinu (idealno bi bilo u viseće korpe), jer pušta grančice koje padaju i djeluju veoma dekorativno.

Drecena

Ova sobna biljka ne zahtijeva održavanje izgledaj kao mala tropska palme, tako da će donijeti tračak sunca u tu mračnu, sivu oblast koju ste namjeravali da ukrasite. Postavite je negdje gdje nema direktne sunčeve svjetlosti i zalivajte povremeno (nemojte pretjerivati).

Maranta

Marantha leuconeura je dobar izbor ako želite da ukrasite slabo osvijetljenu sobu. Biljka ima prelijepo lišće, u bogatoj zelenoj, ljubičastoj, žutoj i crvenoj boji. Ovu sobnu biljku treba držati podalje od direktne sunčeve svjetlosti kako bi šareni uzorak na listovima ostao živ. Posadite marantu u dobro drenirano zemljište, piše lepotaizdravlje.rs Listovi će noću biti usmjereni nagore, kao ruke u molitvenom položaju, odakle je i dobila ime “molitvena biljka”.

Sanseveria

Sanseveria se lako prilagođava i odlično uspijeva i u prostorijama koje ne obiluju svjetlošću. Zalivajte je tek kada se zemlja potpuno osuši.

Spatifilum

Ova prelijepa, sobna biljka ima bujne, tamnozelene listove i delikatne bijele cvetove. Osim što je lijep, spatifilum je i izuzetno koristan – radi izuzetan posao čišćenja vazduha. Odlično uspijeva i na svijetlim i na tamnim mjestima, pa ga slobodno možete smjestiti gdje god želite. Samo se pobrinite da spatifilum ima dovoljno vlage i redovno orošavajte listove kako bi lijepo cvjetao. Da ga ne zalivate dovoljno znaćete po tome što će listovi pasti. U tom slučaju samo je dobro zalijte i biljka će se brzo oporaviti.

Izvor: lepotaizdravlje
Izvor (naslovna fotografija):

Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)