test

TURISTIČKI BUM NA SJEVERU CRNE GORE: Gusinje, Plav, Kolašin i Žabljak na vrhuncu popularnosti, ali i dalje velik broj neregistrovanih turista

A. Omeragić

31/07/2024

08:15

Ljetnja turistička sezona pokazuje na sjeveru Crne Gore impresivan porast posjete. Gusinje, Plav, Kolašin i Žabljak bilježe sve veći broj turista, potvrđujući status atraktivnih destinacija. Uprkos sve većem interesovanju, značajan broj turista ostaje neregistrovan, što otvara pitanja o kontroli i evidenciji registracije turista kao i plaćanje boravnišnih taksi u ovim atraktivnim destinacijama.

Prirodne ljepote, bogata kulturna baština i raznolika turistička ponuda privukli su turiste iz različitih dijelova svijeta, doprinoseći ekspanziji lokalnog turizma. 

GUSINJE: Mala tajna raja

FOTO: TO GUSINJE

Gusinje, skriveni dragulj u srcu Prokletija, doživljava blagi, ali konstantan porast broja turista.  Prema podacima dobijenih od lokalne TO Gusinje tokom maja je registrovano 165, a u junu 237 turista. U julu je broj porastao na 302, sa ukupno 1.510 noćenja.

Gosti iz Albanije, Srbije, Kosova, Rusije, SAD-a, BiH, Poljske i Švedske dolaze u ovu mirnu destinaciju, a prosječna dužina njihovog boravka je 2.58 dana. Ovaj podatak govori da privatni smještaj na meri za prijavu turista, a da je stvarni broj turista u Gusinju daleko veći zahvaljujući vidljivom prisustvu dijaspore i neregistrovanih posjetilaca na ulicama.

Sa boravišnom taksom od samo 1 EUR dnevno, Gusinje se pokazuje kao sve atraktivnija destinacija.

KOLAŠIN: Uspon na visoke ture

Foto: TO Kolašin

Kolašin se ponosno diči nevjerojatnim rastom turističkog broja. U maju, broj turista dostigao je zavidnih 3.797, dok su podaci za jun u jul još uvijek u pripremi. TO Kolašin kaže da očekuje da će broj posjetilaca dodatno rasti, zahvaljujući ljetnoj sezone. Posjetioci dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Rusije, Njemačke, Poljske, Belgije i Francuske.

Prosječna dužina boravka varira između dva i tri dana, a kontrole smještajnih jedinica u Kolašinu obavljaju se svakodnevno.  U poređenju sa prošlom godinom, u maju je Kolašin zabilježio 20% više turista.

ŽABLJAK: Rastuća popularnost

FOTO: TO ŽABLJAK

Žabljak, poznat po spektakularnim prirodnim ljepotama, bilježi impresivan porast broja turista, kazali su iz lokalane Turističke organizacije.

U maju je registrovano 11.700 posjetilaca, u junu je taj broj skočio na 20.294, dok iz TO Žavljak zvanične podatke za jul još uvijek nemaju.
Turisti dolaze iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Holandije, Poljske, Češke, Ukrajine i Rusije, a prosječna dužina boravka iznosi 3 dana.

Na Žabljaku prednjače gosti iz Srbije i Hrvatske

PLAV: Skriveni dragulj

FOTO: TO PLAV

Plav je destinacija koja neprestano privlači sve veći broj turista. Turistička organizacija Plav je u maju registrovana 52 dolaska i 867 noćenja, dok je u junu broj porastao na 155 dolazaka i 1.355 noćenja. Iako za jul nemaju tačne podatke, iz lokalne TO kažu da broj turista konstantno raste.

Posjetioci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Češke, Francuske, Holandije, Hrvatske, Kosova, Kanade, Njemačke, Poljske, Rusije, SAD-a, Slovenije, Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i domaći uživaju u dužem boravku, koji u prosjeku traje devet dana. Kontrole smještajnih jedinica se obavljaju jednom mjesečno, dok je boravišna taksa 1 EUR.

Ove naše turističke destinacije Sjevernog regiona svojom raznovrsnošću nude pokrivaju široka interesovanja gostiju: Gusinje je oaza mira u planinskom zelenilu, Kolašin mjesto za uzbudljive avanture, Žabljak idealno polazište za obilazak spektakularnih prirodnih ljepota Durmitora, Plav neotkriveni raj vazda skriven od mnogih očiju.

Iako statistike pokazuju pozitivne trendove, precizno praćenje broja turista ostaje izazov. Bolja digitalizacija i organizacija mogla bi unaprijediti turističku ponudu sjeverna Crne Gore, omogućavajući efikasnije praćenje i bolje planiranje budućih sezona.

Izvor (naslovna fotografija):

I.R

Ostavite komentar

Komentari (0)