test

Dolar oštro pao

Standard

06/05/2024

13:48

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle nedjelja oštro pala, ponajviše prema jenu, što je posljedica intervencije japanske centralne banke na tržištu kako bi zaustavila slabljenje jena.



Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 1 posto, na 105,08 bodova, a u jednom je trenutku zaronio na 104,52 boda, najnižu razinu u gotovo mjesec dana. Pritom je vrijednost dolara prema europskoj valuti skliznula 0,65 posto, pa je cijena eura porasla na 1,0760 dolara.

Još je oštrije dolar pao prema japanskoj valuti, za 3,4 posto, pa je njegov tečaj zaronio na 153,00 jena, blizu najnižeg nivoa u mjesec dana.

Uprkos učestalim upozorenjima japanskih vlasti da bi mogle intervenisati kako bi zaustavile slabljenje jena, polovinom nedjelje tečaj dolara probio se po prvi put nakon 34 godine iznad razine od 160 jena.

No, to je bila granica koju japanska vlasti nisu željele ignorisati, pa je japanska centralna banka intervenirala na tržištu prodajom dolara.

Izvor (naslovna fotografija):

Shutterstock

Ostavite komentar

Komentari (0)