test

Drakić: U ekonomskim odnosima Crne Gore i Azerbejdžana postoji veliki prostori za unaprjeđenje saradnje

Standard

28/06/2024

13:32

Poslovni forum i bilateralni razgovori crnogorskih i azerbejdžanskih privrednika održao se hotelu Cue u Podgorici. Forum organizuje PKCG u saradnji sa azerbejdžanskom Agencijom za promociju izvoza i investicija (AZPROMO), povodom predstojeće sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Crne Gore i Azerbejdžana.

Na početku, učesnicima Foruma obratila se direktorica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić, koja je tom prilikom kazala da crnogorsku ekonomiju simboliše dinamičan rast i razvoj, te da period nakon pandemijske recesije obilježava snažan ekonomski oporavak reflektovan , kako je istakla, u stopama od 13 odsto 2021. i 6, 4 odsto u 2022.godini.

“Današnji skup je prilika da se međusobno informišemo o poslovnom ambijentu u našim državama, mogućnostima za investiranje i doprinesemo uspostavljanju poslovnih kontakata i partnerstava. U prethodnoj godini crnogorska privreda je ostvarila dobre rezultate čak u pojedinim segementima i bolje nego u periodu prije kovid krize. Ostvarena je najveća stopa rasta u Evropi od 6 % i pozitivni rezultati u sektorima industrije, šumarstva, turizma i trgovine što se svakako odrazilo na tržište rada”, poručila je ona.

U ekonomskim odnosima Crne Gore i Azerbejdžana postoje veliki prostori za unaprjeđenje saradnje, smatra Drakić.

“U prilog tome govori podatak da je robna razmjena između dvije zemlje u 2023.godini iznosila simboličnih pola miliona eura. Crnu Goru je u prethodnoj godini posjetilo nešto više od 5.000 turista što predstavlja rast od 84 % u odnosu na godinu ranije, pa možemo reći da je to dobar signal. Nekoliko je oblasti koje zasigurno mogu dati novi kvalitet i dinamiku u saradnji između Crne Gore i Azerbejdžana.Turizam u prvom redu, proširenje turističkih kapaciteta i ponude sve manje ovu granu čine sezonskom a sve više nas svrstava među zemlje koje su atraktivne tokom čitave godine. Posebno ukazujem da je sve više razvojnih projekata usmjerenih na realizaciju turističkih potencijala sjevera Crne Gore i vjerujem da investicije iz Azerbejdžana mogu doprinijeti turističkoj valorizaciji ovog područja”, kazala je ona.

Prema mišljenju potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đoljašaja Poslovni forum predstavlja sponu između privrednih sektora dvije države.

“Naša saradnja obuhvata širok spektar oblasti, uključujući oblast ekonomije, investicija, turizma, kulture, obrazovanja i mnogih drugih. Cilj razvoja Crne Gore je ostvarivanje pametnog, održivog i inkluzivnog ekonomskog rasta koji će doprinijeti oporavku i poboljšanju konkurentosti radnog sektora kao i povećanju kvaliteta života za sve naše građane. Svjesni smo da će privrednici imati ključnu ulogu u postizanju određenog razvoja , da i mali i veliki preduzetnici mogu značajno doprinijeti zajedničkom, ekonomskom i socijalnom napretku. Smatram da je važno poslati jasnu poruku privrednicima na ovom skupu, da kreiramo poslovne prilike i vodimo prakse i standarde koji će omogućiti ravnopravno učešće na tržištu”, saopštio je on.

Izvor (naslovna fotografija):

Mediabiro

Ostavite komentar

Komentari (0)