test

Janović: Rast plata i penzija biće ispunjen na vrijeme

Standard

18/10/2024

19:28

Obećanja iz programa Evropa sad 2, odnosno rast zarada, biće ispunjena na vrijeme i bez ugrožavanja finansijske stabilnosti, ocijenio je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Tonći Janović za Gradsku RTV. Finansijska stabilnost i povećanje standarda građana ključne su mjere programa, kaže Janović i dodaje da će se sprovesti bez posljedica po poslodavce i Fond PIO.

Realizacija programa Evropa sad 2 teče planiranom dinamikom i zaposleni građani mogu očekivati uvećanu narednu platu, kazao je poslanik Janović. Podsjeća da je usvojen set zakona kako bi program bio realizovan u punom kapacitetu.

,,Oktobarske plate će od 1. novembra biti isplaćene, kako je obećano, 600 eura za one sa srednjom stručnom spremom i 800 za one sa visokom stručnom spremom i prosječna plata se povećava na 1000 eura, što će omogućiti da se penzije od januara mjeseca povećaju od 50 do 60 eura, ne one minimalne nego one koje idu iznad minimalnih“, kazao je Janović.

On tvrdi da realizacija tog programa nije ugrozila finansijsku stabilnost i podsjeća da je za osam mjeseci ove godine stvoren suficit budžeta od 93,7 miliona eura. Benefiti zaposlenih su brojni, a doprinosi za Fond PIO smanjeni bez finansijskih posljedica, kaže Janović.

,,To što se smanjuju doprinosi za Fond PIO se nadomješta sa drugim zakonima na prihodnoj strani budžeta. To je sređeno kroz set zakona o igrama na sreću, povećanjem PDV-a za ugostitelje na 15 posto, tako da za zaposlene mogu biti samo benefiti, jer će imati više novca u svom džepu. Vi znate da rate za kredite ostaju iste, cijena električne energije ostaje ista, cijena svih ostalih režija ostaje ista, a plate se povećavaju“, poručio je Janović.

Istovremeno, poslodavci će biti oslobođeni plaćanja doprinosa u visini od 5,5 odsto bruto plate, kaže Janović. Penzije će, kako ističe, od januara biti uvećane od 50 do 60 eura u zavisnosti od inflacije. Sa druge strane, rješenje za borbu protiv inflacije dugoročno vidi u izradi detaljnih urbanističkih planova, kako bi se omogućio ulazak stranih trgovačkih lanaca na crnogorsko tržište.

Izvor: Gradska TV
Izvor (naslovna fotografija):

Tonći Janović

Ostavite komentar

Komentari (0)