test

KO JE KRIV ZA TRANSAKCIJU: Aerodromi umalo ostali bez pola miliona eura, ali niko ne snosi odgovornost – ne znaju da li će preostalih 42.000 ikada biti vraćeno

I. Đoković

18/10/2024

07:00

Nakon više od šest mjeseci od kako su Aerodromi Crne Gore izvršili spornu uplatu od 551.000 eura za nabavku specijalizovane opreme, koja se ispostavila kao pokušaj prevare te kompanije od strane nepoznatih osoba cijeli slučaj nije doveden do kraja. Novac nije vraćen na račun u potpunosti, a kako su portalu Standard rekli iz ACG, ne znaju kad će i da li će uopšte biti vraćen. Ono što je toj kompaniji poznato je da niko nije kriv i da iz Aerodroma niko ne snosi odgovornost.

Aerodromi Crne Gore su 25. marta 2024. godine od nepoznate osobe primili mejl sa upustvima na koji račun da uplate novac u iznosu od 551.000 eura, koji je bio predviđen za nabavku specijalizovane aerodromske opreme.

No, nakon što se ispostavilo da žiro račun koji su dobili u instrukcijama za uplatu ne pripada firmi kojoj trebaju da uplate novac za opremu, transakcija je stornirana.

Aerodromi Crne Gore su u saradnji sa bankom stornirali uplatu, te odmah alarmirali policiju koja je počela istragu, ali za sada bez konkretnih rezultata. Dio novca je uspješno vraćen na računa Aerodroma, no 42.000 eura i dalje stoji na računu banke preko koje je izvršen transfer novca, jer banka kao i svaka druga naplaćuje svoje usluge, pa je u ovom slučaju taj novac uzela na ime provizije za obavljenu transakciju.

Iz Aerodroma CG za portal Standard kažu da je toj kompaniji od 551.000 eura vraćeno 509.000 eura, a da su za preostalih 42.000 u svakodnevnim pregovorima sa svim relevantnim institucijama koje su učestvovale u prenosu sredstava.

Da li će i kada taj preostali novac biti vraćen na njihov račun ne znaju.

Ipak, osim novca više brine da za cijeli slučaj niko nije snosio odgovornost, U cijelu priču je uključena bila i policija i nadležno tužilaštvo, ali o rezultatima njihove istrage iz Aerodroma CG nemaju nikakvu informaciju, te kažu da su oni sami sproveli svoju internu istragu unutar ACG.

A, zaključak da niko od zaposlenih nije kriv zato što su novac uplatili nekoj fantomskoj firmi koja nema veze sa opremom koju su naručili.

Iako su 28.marta 2024. godine pokrenuli disciplinski postupak protiv više zaposlenih, utvrđeno je da ne postoji odgovornost njihovih radnika u vezi sa pogrešno uplaćenim novcem.

” Kao što su Aerodromi Crne Gore saopštili ranije ove godine, a povodom sporne uplate od 551.000 eura, odmah su preduzete sve radnje koje su u nadležnosti kompanije u cilju utvrđivanja svih činjenica i eventualne odgovornosti zaposlenih. Osim što je slučaj prijavljen policiji 20. marta, dodatno je, 28. marta pokrenut i disciplinski postupak protiv više zaposlenih. Da bi se izbjegla eventualna pristrasnost, postupak je vodilo ovlašćeno, nezavisno lice. U tom postupku je utvrđeno da ne postoji odgovornost zaposlenih u vezi sa navedenom uplatom. Ipak, interna revizija, kako smo to ranije i javno saopštili, pokazala je da postoje određene nepravilnosti i, shodno njihovim preporukama, u kontinuitetu usvajamo procedure kako bismo sistemski unaprijedili procese rada uključujući međunarodne transakcije”, naveli su iz Aerodroma Crne Gore u odgovoru portalu Standard.

Interna revizija je pokazala nepravilnosti, ali disciplinske odogovornosti nema, kao ni bilo kakve druge, kao da se novac sam od sebe poslao nekom kome nije smio biti poslat.

Izvor (naslovna fotografija):

Aerodromi Crne gore

Ostavite komentar

Komentari (0)