test

Kostić: Podaci o rastu BDP ohrabruju, ali istovremeno ukazuju na i niz drugih izazova

Standard

14/06/2024

11:40

Podaci o rastu BDP 4,4 odsto, u prvom kvartalu, ohrabruju sa stanovišta stope rasta ekonomije, ali istovremeno ukazuju i na niz drugih izazova kao i na potrebe kreiranja boljeg poslovnog ambijenta koji bi dodatno podstakao domaću privredu, saopštio je prof.dr Vasilije Kostić, predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).

“Pitanja izrazito velikog spoljnotrgovinskog deficita uz potrebu za finansiranjem ostaju ključni izazovi posebno u dijelu mogućnosti da se podsticajima domaćoj proizvodnji i turizmu (zbog uticaja na BDP) značajno poprave performanse ekonomije u narednom periodu”, kazao je Kostić.

Ključni izazovi, smatra Kostić, moraju imati jasnu pažnju Vlade koja mora snažnije da utiče na kreiranje boljeg poslovnog ambijenta koji bi omogućio jačanje crnogorske ekonomije.

Efikasna državna i lokalna administracija, jednostavan i predvidiv poreski sistem, dijalog sa poslodavcima oko ključnih reformi mora biti jasno opredjeljenje svake Vlade, mišljenja je predsjednik CUP, ukoliko želi stvaranje uslova da domaća privreda bude snažniji zamajac razvoja ekonomije.

“Preduslovi za privlačenje kredibilnih investirora, takođe, podrazumijevaju jasna pravila i povoljne uslove. Zato CUP poziva Vladu da ključni dokument za pregled najavljenih reformi, Fiskalna strategija, bude dio javne rasprave, stručne javnosti i privrednika, jer upravo reforme koje budu predviđene tim dokumentom za naredni srednjoročni period opredjeliće a i ključno uticati na dalje mogućnosti razvoja ekonomije. Bez dijaloga i partnerskog odnosa nema kvalitetnog ambijenta”, saopštio je predsjednik CUP.

Vlada će, poručuje, u poslodavcima imati partnera, a glas poslodavaca o uslovima poslovanja, ambijentu i barijerama mora biti jedan od temelja najavljenih reformi.

“Jer samo zajedničkim radom možemo ukupno doprinositi razvoju crnogorskog društva”, zaključio je Kostić.

Izvor (naslovna fotografija):

Mediabiro

Ostavite komentar

Komentari (0)