test

Poslovanje Aerodroma u 2022: Prihodi 33 miliona, opsluženo milion i 900 hiljada putnika

Standard

21/12/2022

15:03

Prihodi od oko 33 miliona eura, promet putnika od oko milion i devetsto hiljada i povećanje broja cjelogodišnjih ruta su podaci koji odražavaju pozitivno poslovanje Aerodroma Crne Gore tokom 2022. godine. To je saopšteno na godišnjoj konferenciji za novinare koja je održana na Aerodromu Podgorica.“Aerodromi Crne Gore su od januara do sredine decembra 2022. godine opslužili oko milion i devetsto hiljada putnika što je 72 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Zasebno, Aerodrom Podgorica je ostvario promet putnika od čak 98 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, dok je Aerodrom Tivat, u istom uporednom periodu, zbog dobro poznatih geopolitičkih razloga, zabilježio promet od oko 50 odsto putnika u odnosu na tri godine ranije”, precizirao je predsjednik Odbora direktora, Eldin Dobardžić.

Povezani Članci

Strateški uspjeh na koje su ACG ponosni je “povećanje broja cjelogodišnjih ruta u odnosu na prethodnu godinu”.

“Tokom ljetnje IATA sezone, Podgorica je bila povezana sa do 32 destinacije, a Tivat sa do njih 28. Tokom zimske sezone, taj broj je očekivano manji. Ipak, na Aerodromu Podgorica tokom zimske sezone imamo 18 aktivnih ruta, i to: Atina, Barselona, Beograd, Beč, Berlin, Brisel, Budimpešta, Dortmund, Istanbul, Krakov, Ljubljana, London Stansted, Luksemburg, Mančester, Memingen, Milan, Rim, Zagreb. Aerodrom Tivat je povezan sa Beogradom i Istanbulom”, naveo je Dobardžić i dodao da su tri četvrtine od ukupnog opsluženih putnika, klijenti kompanija Air Serbia, Air Montenegro, Wizz Air, Ryanair, Turkish Airlines i Austrian Airlines.

Prema preliminarnim projekcijama i isključivo pod uslovom da se one u cjelosti realizuju, ova zimska sezona, koja je počela 30. oktobra 2022. godine i traje do kraja marta 2023. godine, “biće uspješnija i od rekordne, 2019. godine”.

“Uz ogradu da sada govorimo samo o projekcijama, promet putnika tokom zimske sezone trebalo bi da bude veći za 12 odsto u odnosu na isti period 2019. godine”, kazao je predsjednik Odbora direktora.

Da su Aerodromi Crne Gore stabilna kompanija, pokazuju i finansijski rezultati.

“Ukupni prihodi, na kraju decembra, biće oko 33 miliona eura. Nakon svođenja računa krajem godine, izvjesno je da ćemo kalendarsku 2022. godinu završiti uz operativnu dobit iznad tri miliona eura. To je za oko 30 odsto više u odnosu na 2021. godinu”, rekao je Dobardžić.

Kada je riječ o prioritetima u 2023. godini, izvršni direktor, Vladan Drašković skrenuo je pažnju na to da njih definišu domaće i međunarodne okolnosti u smislu konačne odluke Vlade o budućnosti razvoja Aerodroma Crne Gore i opšta neizvjesnosti na geopolitičkom planu.

Nema sumnje da Aerodromima treba razvoj i pitanje je ko će biti nosilac razvoja.

“Koncesija je legitiman upravljački model koji je, međutim, posebno rizičan u slučaju Crne Gore. Između ostalog, djeluje da se često povlači pogrešna paralela u pravcu da predaja koncesionaru znači povećanje avio-dostupnosti. Treba dobro izvagati tu odluku i napraviti temeljnu analizu”, smatra Drašković.

U takvim okolnostima, čekajući odluku, ACG moraju da vode troškovno odgovornu politiku, da budu skoncentrisani na investiciono održavanje i ulaganje u opremu koja je, prije svega, u funkciji rasta operativnih kapaciteta, rekao je Drašković koji je definisao ključne obaveze u 2023. godini.

“U tom kontekstu izdvajamo sanacije krovova terminalnih zgrada oba aerodroma, zatim sanaciju platformi 3 i 5 u Tivtu koja je završena tokom prethodne noći i sada ostaje iscrtavanje horizontalnih oznaka nakon čega će one biti u upotrebi. Kada je riječ o nabavci opreme za zemaljsko opsluživanje putnika, prioritet je nabavka stepenica, zatim pratimo situaciju na tržištu u vezi sa nabavkom ambu-lift vozila, opreme za odleđivanje aviona i vatrogasnog vozila. Pratimo i razvoj standarda vezanih za bezbjednosnu opremu”, pojasnio je Drašković.

On je, odgovarajući na pitanja novinara najavio da se međunarodna sertifikacija Aerodroma Podgorica očekuje u narednih nekoliko mjeseci dok je vrijeme koje je potrebno za sertifikaciju Aerodroma Tivat duže i u direktnoj je srazmjeri sa investicionim potrebama.

Na konferenciji je najavljen i početak razvoja pilot projekta na Aerodromu Podgorica koji se, u perspektivi, može realizovati u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, a koji bi podrazumijevao diverzifikaciju modela snadbijevanja električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Izvor (naslovna fotografija):

ACG

Ostavite komentar

Komentari (1)

cikotickadjeku,

21 Dec. at 21:07

recite koje rashode imate i koliko su
1.licni dohoci
2.krediti
3.kamate
4.odrzavanje itd itd