test

Preko dvije hiljade penzionera u Beranama sa minimalnom penzijom

Standard

29/09/2023

07:19

Od skoro 3,5 hiljada penzionera u Beranama koji su članovi Udruženja penzionera, njih čak dvije hiljade i devedeset je sa najnižom penzijom, što je poražavajući podatak. To je Portalu RTCG kazala predsjednica ovog udruženja Milanka Radenović uz najavu da bi penzioneri mogli odbiti novo povećanje.

“Do prošle godine smo u našem udruženju imali 646 penzionera sa najnižom penzijom, a poslije prošlogodišnjeg povećanja minimalne penzije, taj broj je porastao na dvije hiljde i dvjesta. Onda imate broj penzionera sa prosječnom penzijom, prosto je mala razlika između najniže u prosječne penzije, tako da su penzioneri u Beranama apsolutno nezadovoljni svojim položajem”, kazala je Radenović.

Ona je dodala da većina članova koji su je kontaktirali smatra da ne treba prihvatiti najavljeno povećanje, jer je to opet minimalno u odnosu na inflatorna kretanja.

“Penzioneri su ugrožena kategorija i zbog godina starosti i zbog bolesti”, kazala je Radenović.

On je dodala da sa još jednim udruženjem penzionera, koje takođe postoji u Beranama, u ovom gradu ima oko pet hiljada penzionera.

“Nažalost, nismo uporedili podatke, pa vam ne mogu tačno reći koliko je ukupno penzionera, iz oba udruženja, sa najnižim penzijama. Nažalost, nemamo najbolju saradnju. Jednom nogom smo u grobu, a dozvoljavamo da nas dijele”, kazala je predsjednica Udruženja penzionera Berane.

Ona je izrazila nezadovoljstvo da još uvijek nije počela gradnja zgrade sa dvanaest stanova za penzinere, iako je to trebalo da bude 2008. godine.

Navela je da definitivno imaju dokaze da su Fond PIO i nekadašnje Ministarstvo zdravlja, rada i socijalnog staranja odavno opredijeli 220.000 eura za izgradnju zgrade za penzionere sa 12 stanova.

“Tadašnje rukovodstvo opštine je očigledno ta sredstva nenamjenski potrošilo dok je lokalno vladala Demokratska partija socijalsita. Brojni naši članovi još uvijek nijesu riješili stambeno pitanje”, kazala je Radenović.

Prema njenim riječima, kada god se tadašnje ruikovodstvo udruženja interesovalo I postavljalo pitanje pitanje gdje je novac, govorili su im da je tu i da zgrada samo što nije počela da se gradi.

Onda su izgubili lokalnu vlast, i novcu se izgubio trag.

Predsjednica ovog udruženja je dodala da je nedavno razgovarala sa aktuelnim rukovodstvom opštine, i da je ponuđeno da se odabere druga lokacija, ako eventualno ne odgovara ona koja je bila oprdijeljena, preko puta KBC i Gimnazije.

Iz ovog udruženje penzionera još jednom su apelovali da im Specijalno tužilaštvo odgovori da li je optužnicom protiv bivših funkcinera Demokaratske partije socijalista iz ovog grada obuhvaćen i predmet koji se tiče „zagubljenog“ novca namijenjenog za izgradnju zgrade za penzionere.

“Mi smo obezbijedili materijal i ustupili sve podatke kako bi krivična prijava koja je podnijeta protiv bivšeg gradonačelnika i drugih funkcionera iz Demokratske partije socijalista bila potkrijepljena dokaznim mterijalom i u slučaju novca za zgradu za penzionere“, kaže Radenović.

Ona dodaje da udruženje na čijem je čelu neće odustati ni od izgradnje zgrade, ni od otkrivanja istine o tome gdje je i kako završio taj novac za koji, kako tvrdi, zna da je svojevremeno legao na račun Opštine Berane.

“Ne znam tačan broj, ali vam sa sigurnošću mogu reći da ima dosta penzioenera u Beranama koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Većina njih suočava se sa teškim egzistencijalnim problemima. Sa jedne strane najniže penzije od 296,82 eura za preko dvije hiljade penzionera, a sa druge još i značajan broj penzionera koji se stambeno snalaze ni ja ne znam kako. Otići u penziju kao podstanar, to je žalosno”, zaključila je Radenović. 

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)