test

Špadijer: Finansije Glavnog grada iskazuju stabilnost, ovogodišnji budžet biće u potpunosti ostvaren

Standard

19/10/2024

19:34

Finansije Glavnog grada, i pored brojnih izazova, iskazuju stabilnost i sve rashode u potpunosti i u roku finansiraju iz tekućih prihoda, kazao je za Gradsku Balša Špadijer sekretar za finansije. Dodaje da je realizacija brojnih projekata u toku, kao i onih koji su u fazi pripreme. Ovogodišnjii budžet će, smatra, u potpunosti biti ostvaren, a sljedeće godine očekuje da će biti premašen i u većem iznosu.

Bez obzira na nepoznanicu ko će, nakon izbora u Podgorici, formirati narednu vlast, obaveze i zahtjevi potrošačkih jedinica servisiraju se u roku, kaže sekretar za finansijske poslove i analizu budžeta Balša Špadijer. Kao ključne izazove za realizaciju projekata izdvaja višemjesečne tenderske procedure i nedostatak projektno – tehničke dokumentacije.

„Trenutno u glavnom gradu radimo ulicu Špira Mugoše, Đečevića, višenamjenski objekat u Zagoriču, a u fazi smo pripreme dokumentacije izgradnje nadvožnjaka na Bulevaru i nabavke novih autobusa“, kazao je Špadijer.

Ovogodišnji budžet od 133 miliona i 400 hiljada eura će biti u potpunosti ostvaren, tvrdi Špadijer i očekuje da za narednu godinu bude još veći.

„Što se tiče prihoda oni su ostvareni do 30. septembra u iznosu do 63 miliona eura, a toliko iznose tekući prihodi. Sa prenesim sredstvima i donacijama, mi smo negdje na prihodu od 102 miliona eura. Sa druge strane, rashodna strana je iznosila nekih 64 miliona eura. Moram da istaknem kad su prihodi u pitanju, uporedo posmatrajaći sa prethodnom godinom u istom periodu oni su veći za nekih pet i po miliona eura“, kazao je Špadijer.

Budžet za 2025. godinu biće fokusiran na realizaciju infrastrukturnih projekata, kulturu, sport, socijalnu i dječiju zaštitu, kao i turističke potencijale Glavnog grada, navodi Špadijer. Poručuje da će i ove godine građani Podgorice uživati u novogodišnjem Pazaru za koji je iz budžeta izdvojeno oko 150 hiljada eura.

Izvor (naslovna fotografija):

Glavni grad Podgorica

Ostavite komentar

Komentari (0)