test

U posljednjih 30 godina se nije desio ovakav prekid u snabdijevanju strujom

Standard

22/06/2024

09:08

Područje gotovo cijele Crne Gore ostalo je juče bez napajanja električnom energijom, a probleme sa snabdijevanjem strujom imali su i djelovi Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije. Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) kazali su da uzrok ispada još nije poznat.



,,Za više od 30 godina koliko radim, nikada se nije dogodio ovakav poremećaj snabdijevanja strujom regionalnih razmjera, koji je zahvatio veći dio Crne Gore, osim nekoliko sjevernih opština, većinu Albanije, Bosnu i Hercegovinu i značajan dio Hrvatske. Trenutno još nemamo informaciju šta je uzrok”, kazao je juče na pres konferenciji direktor Nacionalnog dispečerskog centra Ranko Redžić. Na konferenciji za novinare nije bilo predstavnika top menadžmenta Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Istraga ENCO-a 

On je naveo da će Evropsko udruženje operatora prenosnog sistema (ENCO), kojim rukovodi Evropska komisija, formirati tijelo koje će do detalja istražiti uzroke.

Redžić je naveo da se ispad desio juče u 12.25 sati, a da su do 15.30 sati svi gradovi dobili napajanje.

Upitan da prokomentariše navode da je kvar nastao na dalekovodu između Albanije i Grčke, Redžić je kazao da bez zvaničnih informacija ne bi mogao ništa da prejudicira, dodajući da je vrlo lako da se to desilo. Kazao je da su sve dalekovode prema BiH uključili oko 15 časova.

Upitan, za slučaj da je kvar nastao u Crnoj Gori, da li je moguće da je mogao da prouzrokuje poremećaj takvih razmjera, Redžić je kazao da nema takvu informaciju.

,,Mi radimo u povezanom sistemu, jedan poremećaj izaziva drugi i tako dalje. ENCO će raditi detaljnu analizu i ukazati na eventualne propuste u procedurama kako se ti događaji ne bi ponavljali”, kazao je Redžić isključujući mogućnost da je ljudski faktor zaslužan za ovaj ispad.

Kazao je da je nemoguće izbjeći povremene prekide zbog rastinja i otezanja užadi, što se i ranije dešavalo, ali nikada na tako širokom prostoru. Iz CGES-a su saopštili da u saradnji sa kolegama iz okruženja rade na rješavanju problema, dok su prvobitno naveli da je zbog ispada na njihovoj mreži bez struje skoro cijela Crna Gora.

Optužbe

,,Optuživati Crnu Goru da je kriva za ovo, bilo bi krajnje pogrešno”, saopštio je juče ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

On je kazao da je problem nastao kao posljedica jako velikog opterećenja i visokih temperatura.

,,Kada imate ta dva uzroka međusobno povezana, onda imate situaciju da električnu energiju ne možete na pravi način prenositi prenosnim vodovima, jer su preopterećeni i došlo je do ispada. Ispad jednog voda znači preopterećenje drugog voda i tako u krug. Dolazite u situaciju da dođe do ovoga što se danas desilo. Na sreću CGES je vrlo brzo uspostavio i prenio napon do distributivne mreže i sada je na CEDIS-u da uključi grad po grad. Ovo su havarijska stanja, koja se ne dešavaju toliko često, ali je to nešto što se ne može isključiti i za to ne postoji neka direktna krivica”, kazao je Mujović moleći građane za strpljenje.

Hrvatska agencija Hina juče je objavila nezvaničnu informaciju da je prekid struje krenuo iz Crne Gore, a potom je zahvatio BiH i dio Hrvatske, cijelu Dalmaciju do Rijeke.

Radio Slobodna Evropa prenosi da im je iz Elektroprivrede BiH rečeno da nijesu zabilježeni kvarovi na proizvodnim postrojenjima njihove kompanije, koja je jedna od tri koja se bavi proizvodnjom struje na tom području. Iz Elektroprivrede Hrvatske je saopšteno da je prekid napajanja strujom u djelovima Hrvatske, naročito Dalmacije, izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Naveli su da sa operatorima susjednih zemalja pokušavaju da utvrde uzrok. Iz Elektroprivrede Srbije su za Radio Slobodna Evropa kazali da u toj zemlji nije bilo problema sa snabdijevanjem, ali da su u komunikaciji sa kolegama iz regiona. Potvrđeno im je i da na Kosovu nije bilo ispada, dok je operater Prenosnog sistema u Albaniji saopštio da su uzroci nestanka struje ,,veliki obim potrošnje i ekstremne temperature, koje su izazvale kvarove na interkonektivnoj liniji sa Grčkom“.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija; Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)