test

Piperović: Odbrana će naredne sedmice predložiti jemstvo za Mijajlovića

Standard

23/02/2024

16:08

Odbrana biznismena Aleksandra Aca Mijajlovića, kojeg Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zajedno sa još 10 osoba tereti za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo krijumčarenje duvanskih proizvoda, naredne sedmice predložiće Višem sudu jemstvo kako bi se u daljem toku postupka branio sa slobode.

To je za Portal Pobjeda potvrdio njegov branilac Zoran Piperović.

“Nadamo se da će jemstvo biti usvojeno.” kazao je on.

Podsjećamo, Mijajloviću i još 10 osumnjičenih sinoć je određen pritvor do 30 dana. Pod optužbom za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje, prethodnih dana uhapšeni su, osim Mijajlovića, policajci Milenko Mića Rabrenović, Radoje Rabrenović, Dragan Backović i Mirko Mijušković, zatim Dejan Jokić, Golub Vojinović, Milan Vukadinović, Zoran Žuti Đukanović, Milan Rogač i Mileta Simanić.

Advokat Zoran Piperović ranije je Pobjedi saopštio da je sutkinja Mugoša u odnosu na njegovog branjenika Aleksandra Mijajlovića prihvatila predlog SDT da mu se pritvor odredi zbog opasnosti od bjekstva, dok je procjenila da nema osnova da bi mogao uticati na svjedoke i ponoviti krivično djelo za koje se sumnjiči.

Sutkinja Mugoša nije prihvatila ni predlog SDT da se Mijajlović pritvori po tački 4 člana 175 Zakona o krivičnom postupku gdje se navodi kao okolnost visina zaprijećene kazne.

“Gospodin Dritan Abazović će, siguran sam, imati duševne patnje kad čuje da je Mijajloviću pritvor određen samo zbog opasnosti od bjekstva.”, prokomentarisao je Piperović.

Pobjeda saznaje da se Mijalović tereti da je radi krijumčarenja organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi postali Dejan Jokić, Zoran Đukanović, Golub Vojinović, Dragan Backović, Milenko i Radoje Rabrenović i Marko Mijušković.

Na čelu druge kriminalne organizacije se prema stavu SDT-a nalazi Milan Rogač dok su kao članovi označeni Mileta Simanić i Milan Vukadinović.

Piperović je ranije medijima saopštio da SDT u zahtjevu za određivanje pritvora navodi da su cigarete švercovane “na neutvrđen način” i da nije sumnjao da će Tužilaštvo da zahtjeva određivanje pritvora po sva četri osnova.

“Po meni ne postoji razloga ni za jednu. Prvo, što se tiče bjekstva – Mijajlović zna da Abazović već tri godine govori da je najveći švercer svega i svačega i da je htio, mogao je da pobjegne da se više nikad ne vrati u Crnu Goru. On je imao povratnu kartu, trebalo je da otputuje u inostranstvo juče i imao je povratnu kartu za 3. mart. Mogu to da preuzmu kao dokaz, da sudija zna da nema namjeru da bježi i, da je htio da pobjegne, imao je kad za ovih 20 godina. Druga stvar, stavili su da može da utiče na saučesnike za koje država ne zna ko su i na kojoj su adresi, pa sam postavio pitanje kako može da utiče na nekoga za koga ni država sama ni predlagač pritvora ne zna đe živi i ko su ti ljudi?”, naveo je Piperović.

Uostalom, dodaje da je Apelacioni sud zauzeo stav da se ne može uticati na nepoznate saučesnike i da je država dužna da identifikuje ko su, šta su, đe su, pa onda da vidi da li će neko lice na njega da utiče.

“Što se tiče tačke četiri, kada se ona slijedi, to je isto kao da vas osude. Tu se otprilike kaže zaprijećenost kazne je od tri do 15 godina, biće osuđen pa neka…” , naveo je Piperović.

On je istakao da je glavna stvar da nema cigara.

“Ne postoje cigari. Sve što je dato da je urađeno piše “na neutvrđeni način”. Pa kada utvrde način, a trebalo bi da utvrde način, možemo da govorimo o pritvoru. Ako me pitate hoće li biti određen pritvor, ja ću da vam kažem hoće, jer sve i da neće, takva je medijska tortura i takav pritisak da bih se i ja, da sam na mjestu Suzane Mugoše, uplašio pa bih mu možda i ja odredio pritvor, da na mene ne krenu svi živi po Crnoj Gori. Ako govorimo čisto pravno i čisto zanatski, tačno je ono što vam sada ja kažem.” kazao je Piperović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)