test

BEZ DOGOVORA PES-a I DEMOKRATA: Kadar GP URA Milutin Vasiljević najozbiljniji kandidat za direktora UP

S Rastoder

08/01/2024

10:02

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, nedavno je u razgovoru za podgoričke medije saopštio da je pripremio imena nekoliko kandidata za vd direktora Uprave policije. Nije otkrio imena, ali je jasno stavio do znanja da će, čim se steknu uslovi za smjenu aktuelnog direktora Zorana Brđanina, predložiti nekoliko opcija. Prema informacijama Standarda imena su poznata i predstavnicima PES-a u Vladi, ali im nijedan kandidat nije prihvatljiv.

Jedan od glavnih kandidata ministra Šaranovića je Nikšićanin Milutin Vasiljević sadašnji v.d. pomoćnika direktora za Sektor granične policije. Vasiljević je prepoznat kao kadar GP URA, a njegova supruga Irena je funkcionerka i članica opštinskog odbora te stranke u Nikšiću. Funkciju direktorice OŠ “Mileva Lajović Lalatović” dobila je zahvaljujući prevashodno političkom angažmanu u partiji Dritana Abazovića.

Osim Vasiljevića, kandidat za direktora Uprave policije je i Dragan Klikovac, dugogodišnji policijski funkcioner i doskorašnji v.d. pomoćnika direktora UP za Sektor granične policije, kojem u februaru ove godine bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić nije produžio mandat vršioca dužnosti na toj funkciji, bez obrazloženja.

Treći kandidat i ime koje se pominje je Draško Radinović koji bio u sektor kriminalističke policije u odsjeku za borbu protiv narkotika.

Kako je saopštio sagovornik Standarda upućen u dešavanja na političkoj sceni, tihi sukob Demokrata i PES-a oko kontrole bezbjednosnog sektora kulminiraće odmah nakon praznika, kada će Demokrate na sto zvanično staviti predloge za pozicije u bezbjednosnom sektoru.

Na dnevnom redu sastanka Demokrata i PES-a biće pozicija šefa ANB-a gdje je sada Boris Milić za koga su i potpredsjednik vlade zadužen za sektor bezbjednosti Aleksa Bečić, a i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović rekli da imaju odličnu saradnju, nasuprot stavu ministra pravde Andreja Milovića koji nije krio da je bio stava da, odmah po preuzimanju vlasti, sve čelne pozicije u bezbjednosnom sektoru budu promijenjene. Više puta je najavio da je pitanje dana kada će premijer Milojko Spajić predložiti kandidata za nasljednika Milića. Prema informacijama Standarda PES još nema adekvatno rješenje za tu poziciju iako barata sa nekoliko imena.

U proteklih mjesec dana najviše priče je bilo oko Predraga Šukovića koji se nalazi na čelu Specijalnog policijskog odaljenja, a kojeg Milović targetira kao glavnog krivca za aferu “Don Kvon” koju je, po Abazovićevom nalogu odrađivao upravo Šuković.

Sa druge strane ministar Šarović je za ostanak Šukovića, ocijenivši da je njegova dužnost kao ministra unutrašnjih poslova da podržava one koji efikasno i profesionalno doprinose borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Poručio je i da ministra pravde Andreja Milovića, a ne njega, treba pitati za ostavku koju je uslovio ostankom Šukovića na funkciji, apostrofirajući da se takve ključne odluke moraju donositi na osnovu ocjene profesionalnog rada i doprinosa sigurnosti države, a ne na osnovu individualnih preferencija.

Izvor (naslovna fotografija):

Milutin Vasiljević

Ostavite komentar

Komentari (1)

Trile

08 Jan. at 18:31

Ovaj kockoglavi kao da je rod onom balvanu Adžiću.