test

Bračni par Vujović „vedri i oblači“ u MUP-u

Standard

28/03/2024

06:49

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović odmah po preuzimanju funkcije imenovao je novembra prošle godine Snežanu Vujović za šeficu kabineta, a nepunih mjesec kasnije, 5. decembra, njenog supruga Darka Vujovića postavio je za načelnika Odjeljenja unutrašnje kontrole Uprave policije, ali se Vujovići nijesu zadovoljili samo tim imenovanjima, pa ih je ministar već u januaru častio dodatnim pozicijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ne obazirući se, kao ni ovaj bračni par, na činjenicu da su u svojevrsnom konfliktu interesa.



Prvi januarski akt za Vujoviće ministar je donio 16. januara – Rješenje o izmjeni Rješenja o obrazovanju Komisije za provjeru bezbjednosnih smetnji za vršenje policijskih poslova kojim je Darko Vujović postavljen u ovo tijelo MUP-a umjesto Lazara Šćepanovića.

ŽENA PREPORUČILA MUŽA

U obrazloženju dokumenta u koji je Pobjeda imala uvid, između ostalog, navodi se da je „aktom 01 broj 078/23-74601/2 od 12. januara 2024. godine, šefice kabineta, na koji je ministar dao saglasnost, inicirana izmjena navedenog rješenja, na način bliže preciziran dispozitivom istog“.

Šaranovićeva šefica kabineta, proizilazi iz tog dokumenta, predložila je ministru da njenog supruga imenuje u ovu komisiju, što je – najblaže rečeno – konflikt interesa.

I ne samo to: sudeći prema navodima drugog ministrovog januarskog akta, od 23. januara, Šaranović je donio Rješenje o izmjeni Rješenja o obrazovanju Etičkog odbora i za predsjednicu ovog tijela imenovao Snežanu Vujović – što prevedeno znači da ona kontroliše njegov rad.

I ovo rješenje ministar je, kako piše u dokumentu, donio po „aktu šefice kabineta“ od 16. januara.

Osim što je Vujović čašćena dodatnom pozicijom u MUP-u, ovim rješenjem u Etički odbor imenovana je i Jovana Mijović, i ona je bliska saradnica Šaranovića – državna sekretarka u MUP-u. Sekretarski staž Mijović je počela u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta u mandatu ministarke Vesne Bratić, inače je istaknuta članica Demokrata, partije iz koje dolazi Šaranović.

” Toliko o tvrdnjama Šaranovića i njegovih Demokrata kako će oni da profesionalizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i da će napredovanja biti ,,samo po profesionalnim zaslugama“. Duple funkcije bračnog para Vujović, koji su potpuno odani Šaranoviću i, vjerovatno, Demokratama, još jedan su dokaz potčinjavanja institucija politici i političkim i ličnim interesima”, ogorčeni su izvori Pobjede iz MUP-a.

Kako proizilazi iz dokumenata u koje je Pobjeda imala uvid, kao i ostalih javno dostupnih informacija o imenovanjima bračnog para Vujović, njih dvoje rukovode sa četiri najznačajnije jedinice u Ministarstvu – kabinetom ministra, Unutrašnjom kontrolom, Etičkim odborom i Komisijom za utvrđivanje bezbjednosnih smetnji za rad u policiji.

” Da su Vujovići ljudi od povjerenja novog ministra unutrašnjih poslova, bilo je jasno čim je stigao u MUP. Prvi potez mu je bio da gospođu Vujović imenuje za šeficu kabineta, a onda je njenog supruga imenovao za šefa Unutrašnje kontrole. Tako je Vujoviće jasno pozicionirao kao najbliže i najlojalnije saradnike u svom najužem timu”, kažu Pobjedini nezvanični sagovornici iz MUP-a.

Dodatnim funkcijama, kako objašnjavaju, Šaranović je poslao poruku svim službenicima da su Vujovići osobe od njegovog najvećeg povjerenja.

” Tako je moć odlučivanja nad radom i ponašanjem policije koncentrisao u ruke supružnika Vujović i monopolizovao Ministarstvo”, dodaju oni.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)