test

Crne trake za četničkog vojvodu

Standard

31/10/2023

07:00

Tajnim glasanjem, sa 49 glasova nove većine (PES, Demokrate, ZBCG, SNP, Albanski forum), juče je za predsjednika Skupštine izabran jedan od lidera koalicije ZBCG Andrija Mandić, uz oštro protivljenje opozicije koja nije učestvovala u glasanju. Najoštrije poruke poslate su iz DPS-a i SD-a. Poručili su da je izbor Mandića ''crni dan parlamentarizma'' i kapitulacija pred nacionalizmom i fašizmom. Istakli su da je neprihvatljivo da crnogorskim parlamentom predsjedava četnički vojvoda, protivnik NATO-a, čovjek koji slavi Podgoričku skupštinu, koji ne priznaje nezavisnost Kosova, genocid u Srebrenici...



Za potpredsjednike Skupštine, tajnim glasanjem i u odsustvu opozicije, izabrani su Boris Pejović iz PES-a i Zdenka Popović iz Demokrata. Izabran je i Administrativni odbor, čija predsjednica je Jelena Nedović.

Mandić je, nakon oštrih kritika iz opozicionih klupa, poručio da mu je misija da pomiri Crnu Goru, ali na pitanja da li se odriče dosadašnje ideologije i izjava o izlasku Crne Gore iz NATO i poništavanju priznanja Kosova rekao je da se „do istog cilja može doći različitim putevima“.

Nakon polaganja zakletve, Mandić je rekao da će popis stanovništva početi 30. novembra.

– Naša većina je donijela odluku o popisu. Ta odluka ne znači da se on neće održati, već da će biti održan u atmosferi sloge i dogovora. Popis će početi 30. novembra i narednih dana biće obezbijeđene dodatne mjere zaštite koje će omogućiti bolju kontrolu i obezbijediti da građani imaju lični uvid u podatke – kazao je Mandić.

Četnički vojvoda položio zakletvu nad Ustavom Crne Gore kojeg su njegovi partijski drugovi gazili

Obećao je da će uraditi sve da se uskoro izaberu VDT, sudije Ustavnog suda i nedostajući članovi Sudskog savjeta.

– Kao čovjek srpske nacionalnosti, koji vjeruje u Boga, pripada SPC, govori srpskim jezikom i piše ćirilicom, nijesam stranac u ovoj zemlji koja je moja i svih mojih. Ne smijemo biti stranci jedni drugima, mi smo braća po zemlji u kojoj živimo. Ne vidim ništa važnije od toga nego da ovaj narodni dom učinimo pravim domom naroda. Kako radio, tako mi Bog pomogao – rekao je Mandić.

Danijel Živković (DPS) kazao je da se danas mijenja karakter i spoljno-politička orijentacija Crne Gore.

– Očekivao sam da će danas biti praznik demokratije, da biramo nekoga ko je sebe ugradio u temelje nezavisne Crne Gore, koji poštuje Ustav Crne Gore, koji je svojim djelovanjem uticao na to da se Crna Gora okrene evroatlantskim vrijednostima i otvori svoju evropsku perspektivu. Suštinski nemamo praznik demokratije, treba da izaberemo četničkog vojvodu. Dakle, one ideologije koja je bila kolaboracionistička i koja je bila saradnička sa okupatorom u antifašističkoj Crnoj Gori. Mandić nikada nije priznao rezultate referenduma 21. maja 2006. godine, slavio je nestanak Crne Gore, odnosno Podgoričku skupštinu, datum kada je Crna Gora nestala – rekao je Živković, poručujući „ako je cijena da Crna Gora promijeni državno uređenje, neko se debelo zaigrao da Crnu Goru stavi na berzu“.

Živković je kazao da u programu Mandićeve partije piše da se protivi članstvu Crne Gore u NATO savezu.

– A potpisujete sporazum kojim govorite da ćete poštovati sve ono što je Crna Gora postigla u procesu NATO integracija i da ćete izgrađivati povjerenje sa NATO savezom, posebno jer ste član Savjeta za bezbjednost – naveo je on.

Hoćete li kao lider ZBCG, pitao je Živković, povući podršku vladi ako ona ne povuče priznanje Kosova, da li ćete tražiti da Crna Gora istupi iz NATO-a, da li ćete glasati da se pošalju vojnici u mirovne misije i misiju na Kosovu?

Podsjetio je na ranije izjave funkcionera ZBCG, ali i na to da su u Budvu dovodili Aleksandra Rakovića da drži šovinističke govore.

– To je ideologija koju vi želite da postavite na čelo Skupštine – istakao je Živković.

Mandić je odgovorio da Crnoj Gori danas trebaju neke druge poruke i pozvao na pomirenje.

– Nemamo nikoga bližega u Crnoj Gori nego što smo jedni drugima, vi morate da govorite o vrijednostima, budućnosti zemlje. Ja ću danas da pošaljem nove poruke – kazao je Mandić.

Živković je podsjetio da je Mandić pozivao ratne drugove, a danas poziva na pomirenje.

– Napisali ste u programu da ne priznajete državu Kosovo, a potpisali ste u sporazumu da priznajete. Je li ovo novi Mandić koji bježi od svoje ideologije? Hoćete li povući podršku vladi ako produži sankcije Rusiji? Hoćete li povući Crnu Goru iz NATO saveza, jer to piše u vašim programskim dokumentima? Da li ćete povući ili usloviti vladu da povuče priznanje Kosova – pitao je Živković Mandića.

U replici Živkoviću, Mandić je rekao da dobro poznaje srpske glasače.

– Znam šta može da prihvati i da prati taj Srbin u Crnoj Gori, koji zna da se do određenih ciljeva može i različitim putevima. Mi želimo ravnopravnost i godinama smo se branili od nasilne asimilacije, koja je godinama sprovođena u Crnoj Gori – kazao je Mandić.

Andrija Nikolić (DPS) poručio je da je teška istorija političkog djelovanja Andrije Mandića i što je izgovorio u parlamentu: da će se za iste ciljeve boriti različitim putevima.

– To znači da nama neko želi da poturi mačku u džaku – i da nam kaže da će ovo biti proevropska vlada. Mandić se smije u lice i govori da će ovo biti vlada koja će raditi za iste ciljeve i ideologije koje on baštini – samo na različitim metodama i modelima – kazao je Nikolić.

Kazao je da je prošlo 82 godine otkad je Crna Gora pokrenula prvi antifašistički ustanak u porobljenoj Evropi.

– Danas, 82 godine kasnije, Crna Gora legitimiše četništvo kao državnu ideologiju. Ovo nije ništa drugo nego nastavak sramotne Podgoričke skupštine iz 1918. godine, kada je ukinuta jedna država, narod, izbrisano njeno slavno i istorijsko ime

da bi se tragom tog brisanja izašlo u susret vjekovnom služenju interesima druge države – poručio je Nikolić.

Kazao je da Mandić govori s ponosom da je četnički vojvoda, a on sa tjeskobom.

– Politički vrhunac četničke ideologije je kad insistirate da država izgradi spomenik Pavlu Đurišiću. Gledam ove ljude prekoputa koji treba da glasaju za četničkog vojvodu na čelu Skupštine. Nekima i nije neprijatno zbog tužne zbilje Crne Gore. Pitam se kako će pojedini poslanici iz PES-a iz reda manjinskih naroda otići u Bijelo Polje i Pljevlja i pogledati u oči svojim sunarodnicima nakon što pritisnu taster za izbor Mandića – naveo je on.

Poručio je većini da ne manipulišu da neko ima problem jer će Srbin biti na čelu parlamenta.

– Mi se borimo za građansku državu, u kojoj će i Srbi, Crnogorci, Albanci, Bošnjaci, Muslimani i Hrvati imati istovjetna prava i polagati pravo na najviše državne funkcije. Mi smo glasali Albanca za premijera, dali manjinsku podršku vjerujući da će biti evropski premijer, a dobili smo nacionalnu veleizdaju Crne Gore – kazao je Nikolić.

Rekao je da nije znao da će „u pranju biografije Mandića učestvovati predstavnici građanskih i albanskih partija“.

– Zaboravili su predstavnici albanskih partija kad je ova država otvorila granice za izbjeglice sa Kosova, a kad je Mandić u sklopu VJ prepadao Albance po Kosovu i sprovodio Miloševićevu politiku etničkog čišćenja – dodao je Nikolić, poručujući da je ovo „crni dan parlamentarizma“ u Crnoj Gori.

Nikolić je ukazao na, kako kaže, delikatnu ustavnopravnu situaciju, u kojoj je Mandić pored crnogorskog, vlasnik i državljanstva Srbije, a Zakon zabranjuje dvojno državljanstvo osim ako je stečeno prije juna 2006.

– Srpski MUP još nije odgovorio na upit crnogorskog MUP-a, te pozivam Mandića da pred građanima pokaže da je njegovo crnogorsko, odnosno srpsko državljanstvo stečeno legalnim putem i da ga to ne diskvalifikuje da bude predsjednik Skupštine, jer predsjednik parlamenta i poslanik ne može biti lice koje je steklo državljanstvo na nelegalan način. Zato pozivam Mandića da priloži dokaze o svom državljanstvu da bi oni koji ga danas biraju znali da ne krše zakon, u suprotnom smatraćemo da i vi i koji ga podržavate nosite odgovornost i da ćete odgovarati – rekao je Nikolić.

Jevto Eraković (DPS) kazao je da prisustvujemo činu političkog kukavičluka, te da treba pamtiti to što su poslanicima dozvoljena samo dva minuta da govore o kandidatu za predsjednika parlamenta.

– Na čelo parlamenta dolazi čovjek koji je poručio da mu je prvi zadatak kada dođe na vlast da Crna Gora izađe iz NATO, poštovalac Ratka Mladića i Radovana Karadžića. I biće član Savjeta za bezbjednost i odbranu, tijela koje putem jednoglasnih odluka upravlja VCG. Time će prvi put otvoreni protivnik NATO alijanse i čovjek koji Putina doživljava kao svog predsjednika, upravljati crnogorskom vojskom – poručio je Eraković, dodajući da na čelo parlamenta dolazi čovjek koji je državu izdao i prodao, koji je prvostepeno osuđen za pokušaj terorizma i prolivanje krvi po ulicama Crne Gore, što bi bio uvod u bratoubilački rat.

– Na čelo parlamenta treba da dođe čovjek koji, i pored državljanstva Srbije, svoj biznis razvija u Srbiji. Čovjek kojem se kliče, zbog višegodišnje podrške, sa četničkih skupova u Zaostru. To selo kod Berana tokom Drugog svjetskog rata bilo je štab kvislinga ratnog zločinca i vođe četničkog pokreta u Crnoj Gori Pavla Đurišića. Đurišić je iz Zaostra pošao u pohod u kojem je ubijeno više od 8.000 nevinog muslimanskog stanovništva bihorskog kraja i Pljevalja. Životna i politička ironija je da onaj koji slavi Pavla Đurišića dolazi na čelo Skupštine paktom sa budućim premijerom koji je iz Pljevalja. Treba na čelo Skupštine da dođe državljanin jedne susjedne države, koji je iz predsjedničke trke izbacio upravo budućeg premijera jer je on bio državljanin iste te susjedne države – kazao je Eraković.

Aleksandra Vuković-Kuč (DPS) istakla je da je Mandić državljanin Srbije i vazal Rusije, čovjek koji postaje predsjednik parlamenta države koju nije želio i čije mu je državljanstvo sekundarno.

– Ovo je slom kojim se direktno urušava naš parlamentarni dom, na njegovo najbitnije mjesto sješće čovjek čiji su partijci cijepali Ustav Crne Gore. Ovo je kapitulacija pred nacionalizmom, šovinizmom i pred fašizmom – kazala je Vuković, dodajući da Milojko Spajić predaje Crnu Goru grobarima Crne Gore.

– I neka ne počivaju u miru, mi im ga nećemo dati – kazala je Vuković.

Ova ruska salata od vlasti, dodala je, ovaj ideološko-politički šareniš, koji nam danas serviraju Evropejci Aleksa Bečić i Milojko Spajić, biće na našoj političkoj

trpezi dok god budemo kao političari i građani trpjeli licemjerstvo, laž i političke vukove u jagnjećoj koži.

– Na mjesto drugog čovjeka države dolazi ruski političar, koji će time postati član Savjeta za bezbjednost i odbranu. Zabrinjava me što na čelo parlamenta dolazi neko ko baštini istu ideologiju kao Milorad Dodik – kazao je Nikola Zirojević (SD).

Boris Bogdanović (Demokrate) kazao je da su „spremniji nego ikada za saradnju među sobom“.

– Ujedinjeni smo oko istog cilja, spremni za novi početak, svjesni da vrijedimo onoliko koliko vrijedimo svi zajedno. Crna Gora više ne traži vođu, nego saradnike i partnere – kazao je, podsjećajući na 30. avgust.

Ervin Ibrahimović (BS) rekao je da njegova partija ne može glasati za Mandića.

– Danas smo ponovo porazili demokratiju, ponašamo se neodgovorno i ne slušamo građane. Porazili smo povjerenje koje su nam građani dali 11. juna. Upitajmo se da li je ovo danas državnička priča – kazao je Ibrahimović, dodajući da nije politički dosljedno da se bira Mandić a nosilac liste je bio Knežević, kao i da je Spajić prvo rekao da će predložiti Bečića.

Ibrahimović je upitao da li će Spajić tako odgovorno voditi politiku na državnom nivou. Kazao je da su Nova i BS nacionalne partije, ali dijametralno suprotne po ideološkim stavovima.

– Bio bih srećan kad bi Mandić kazao da je Crnoj Gori potrebna NATO alijansa, jaka bezbjednost. Biramo čovjeka čija partija ne priznaje integritet i suverenitet naše dvije susjedne države, BiH i Kosovo, a obje su međunarodno priznate – kazao je Ibrahimović, dodajući da se mora uvažiti činjenica da u Crnoj Gori živi jedna petina manje brojnog naroda.

Miodrag Laković (PES) istakao je da ima povjerenje da će Mandić časno braniti Ustav i Poslovnik, te da će na najbolji način artikulisati demokratski dijalog. Miloš Konatar (Ura) istakao je da 141 dan trebao da se dođe do sporazuma o formiranju nove većine.

– Nije problem što se čekalo četiri i po mjeseca, već što ovaj sporazum nije dobar za Crnu Goru. Ako nešto nije dobro, kao ovaj sporazum Spajić-Mandić, Ura to neće podržati. Protiv smo jer ovaj prijedlog nije korak ka EU, već nazad, i zato što

je ovaj prijedlog plod trulog kompromisa. A za to odgovornost ne nosi Mandić, nego Milojko Spajić – kazao je Konatar.

Prema njegovim riječima, članstvo Crne Gore u EU je cilj kojem moramo svi zajedno stremiti, te da ovaj prijedlog nije korak ka tom cilju. Istakao je da ne može neko biti na mjestu sa koga se afirmišu strateški, spoljno-politički pravci a da sa njima nije saglasan. Konatar je istakao da je ova većina kratkog daha i prognozirao da će trajati do rekonstrukcije.

Boris Mugoša (SD) istakao je da je gruba, brutalna neistina da neko nešto ima protiv Mandića jer je Srbin. Kazao je da Mandić ne treba da bude predsjednik jer će da položi zakletvu nad Ustavom za koji je tvrdio da je lažni i nasilnički dokument, zato što ne navija za crnogorsku reprezentaciju, negira genocid u Srebrenici, veliča ratne zločince, ne afirmiše evroatlantske vrijednosti…

– Ne mogu da ga podržim zato što, dok se ovdje šire poruke pomirenja, njegovi visoki funkcioneri kao čelnici opština mijenjaju karakter tih opština koji je vjekovima građen. Ne mogu da ga podržim jer je njegov pokušaj marketinškog prepakivanja u predsjedničkoj kampanji bio, i u vizuelnom i u narativnom smislu, izvještačen i jer se nakon toga u parlamentarnoj kampanji vratio na ideološka fabrička podešavanja. Zato ne mogu da ga podržim. To su razlozi, a ne zato što je Srbin – kazao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, manipulativna teza je da su građani htjeli izbor Mandića, jer ZBCG ima 13 mandata.

Mehmet Zenka (DUA) istakao je da je Mandić i danas kazao kako imaju „isti cilj do kojeg će doći različitim putevima“.

– Baš tog cilja se bojimo. Zarad moje albanske javnosti nijesam mogao da prelazim crvenu liniju koju mi moji grobovi nikad ne bi oprostili. Sve što je Mandić do sada predstavljao u Crnoj Gori za Albance su suze i bol. Kod njega je Radoičić heroj, a kod mene kriminalac. Ono što je vrijednost kod njih, za mene je antivrijednost i obratno – rekao je Zenka.

Adrijan Vuksanović (HGI) kazao je da HGI neće podržati Mandića jer je za njih NATO ,,četvrti rajh“, u Srebrenici se, po njima, nije desio genocid, a crnogorska nacija za njih nije realnost.

– Dugo se nacionalnim strankama nametao kompleks zajedništva sa DPS-om. Danas oni koji su nam nametali kompleks daće podršku čovjeku koji je četnički vojvoda – kazao je Vuksanović i poručio da suverenistički blok treba da pokaže svoj vitalitet i snagu ideje.

Nik Đeljošaj (Albanski forum) kazao je da vjeruje u ono što je u sporazumu o formiranju vlasti, a Vladimir Joković (SNP) kazao je da je bolje da je ova vlada veća i inkluzivnija, a uvjeren je da će ispuniti svoj četvorogodišnji mandat.

Milan Knežević je, obrazlažući prijedlog da se izabere Mandić, kazao da je od profesionalne bitnija ljudska biografija.

– Ljudskoj biografiji Mandića svjedočim dvije decenije. Tu biografiju čine istrajnost, njegova spremnost kad su svi mislili da su pali naši barjaci otpora, pokazali smo da imamo sinergije, i da imamo hrabrosti i mudrosti da trasiramo put ravnopravnosti, ali i da ponudimo ruku pomirenja. Svojim životom svjedočio je svoju borbu i to treba da poštujete, a ne morate da ga volite. Imao je prilika da poklekne i postane blijeda politička figura, ali nije bio spreman da trguje svojom ideologijom, ni imenom i prezimenom svoje porodice – kazao je Knežević.

Konstatovani su poslanički mandati Danu Markoviću iz PES-a, Anđeli Vojinović iz Demokrata, Nikoli Zirojeviću iz koalicije „Zajedno“, Dejanu Đuroviću, Vasu Obradoviću i Bojanu Pićanu iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ i Fatmiru Đeki iz Albanske alijanse.

Na prijedlog Nikole Zirojevića (SD) odata je počast žrtvama sukoba na teritoriji Bliskog istoka.

DPS tražio ukrajinsku zastavu pored crnogorske dok traje agresija Rusije

Jevto Eraković (DPS) inicirao je, uoči jučerašnje rasprave, da se uz crnogorsku zastavu tokom zasijedanja Skupštine postavi i zastava Ukrajine, koja će tu biti sve do prekida agresije na Ukrajinu.

– Imajuću u vidu da većina poslanika barem deklarativno se zalaže za evropski put Crne Gore, mislim da je pravi trenutak da i ovaj parlament stane rame uz rame sa parlamentima EU, prije svega EP, i simbolički pokaže da je Crna Gora na tom putu. Nije testiranje, ali jeste način gdje će se svi deklarisati i pokazati odnos ka

EU – kazao je Eraković, na šta je Milan Knežević (ZBCG) predložio da se takve inicijative razmatraju kad Mandić bude izabran za predsjednika Skupštine.

– Pozivam kolege da razmislimo da stavimo i zastave Palestine, Sirije, Izraela, Kolumbije, Ekvadora… i da stavimo kolaž zastava kako bi bio zadovoljen vaš evroatlantski ukus DPS-a – rekao je Knežević.

– Očekivano od vas – kazao je Eraković i dodao da ono što je standard EU hoće i u našem parlamentu.

– Nije lako objasniti ono što ste potpisali u sporazumu, ako je vaš stav pozdravljam, ali molim vas da se odredite prema agresiji Rusije na Ukrajinu – rekao je Eraković.

Što se nas tiče, odgovorio je Knežević, možete staviti sliku Milana Roćena i Mila Đukanovića koji su trasirali put ka Rusiji, a iznad sliku Šojguevu, Lavrovu i Putina jer bez njih nikada ne biste dobili privatnu državu koju ste stvarali za vrijeme DPS vladavine, a koja se sad nalazi u krhotinama. Sad treba da se okrenemo budućnosti Crne Gore, a da sitne političke fore ostavite u kuloarima u kojoma ste navikli da donosite političke projekcije – dodao je on.

Aleksa Bečić (Demokrate) rekao je da je Skupština usvojila Rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu i time zauzela stav.

Crne trake na mikrofonima

Poslanici DPS-a, uoči izlaska iz plenarne sale pred glasanje, stavili su crne trake na mikrofone u skupštinskim klupama.

– Ostavljamo vas same da učestvujete u ovom crnom danu za demokratiju Crne Gore – poručio je Danijel Živković (DPS), uoči napuštanja sjednice.

Balša Božović: Kakvo poniženje mandatara Spajića

– Kakvo poniženje mandatara Milojka Spajića koji mimo procedure u Skupštini Crne Gore MORA da glasa JAVNO ispred proruskog i provučićevskog lidera DF-a Andrije Mandića – objavio je sinoć na mreži X Balša Božović, srpski političar i politički aktivista.

– Biće potrebno mnogo napora da se Crna Gora vrati na evropski put – naveo je Božović i objavio video-klip sa jučerašnjeg glasanja za izbor Andrije Mandića za predsjednika crnogorskog parlamenta.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Facebook

Ostavite komentar

Komentari (0)