test

Ivanović: Crna Gora će predsjedavati Komitetom ministara Savjeta Evrope, već smo pristupili pripremama

Standard

23/09/2024

09:52

Potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović prisustvovao je 22. septembra 2024. otvaranju ``Samita za budućnost`` Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz Vlade.

„Samit za budućnost“, kako navode, predstavlja uvod u ovogodišnju generalnu debatu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i traje dva dana, 22. i 23. septembra 2024.

Tokom prvog dana zasijedanja „Samita za budućnost“ države članice Ujedinjenih nacija su konsenzusom usvojile dokument „Pakt za budućnost“.

  • Prethodno, dokument su pratili višemjesečni pregovori tokom kojih se pokušalo doći do odgovarajućih rješenja za zajedničke izazove s kojima se suočavaju sve države.

Na „Samitu za budućnost“ govoriće najviši i visoki zvaničnici svih država članica Ujedinjenih nacija. Potpredsjednik Ivanović će na Samitu imati izlaganje 23. septembra 2024. godine, a istovremeno učestvovaće i na interaktivnom dijalogu „Budućnost počinje sada“, koji će biti organizovan u okviru Samita – navodi se u saopštenju.

Na marginama zasijedanja generalne debate u Njujorku, Ivanović se sastao 22. septembra sa Alanom Baskeom, generalnim sekretarom Savjeta Evrope.

  • Tokom sastanka konstatovan je značaj kontinuiteta rada Savjeta Evrope, koji ove godine obilježava 75 godina postojanja. Naglašena je posvećenost Crne Gore u promociji svih vrijednosti na kojima se temelji Savjet Evrope i ukazano na značaj ekspertize koju ova međunarodna organizacija pruža Crnoj Gori.

Potpredsjednik Ivanović podsjetio je sagovornika da će Crna Gora predsjedavati Komitetom ministara Savjeta Evrope u periodu novembar 2026 – maj 2027, te da je već pristupila pripremama. Ovim predsjedavanjem Crna Gora će dodatno demonstrirati posvećenost vrijednostima Savjeta Evrope i raditi na jačanju multilateralizma, jednog od prioriteta vanjske politike Crne Gore – dodaju u saopštenju.

Ivanović se 22. septembra u Njujorku sastao i sa Brunom Rodrigezom Pariljom, ministrom vanjskih poslova Kube.

  • Tokom razgovora potpredsjednik Ivanović ukazao na stabilne višedecenijske odnose dvije države, te spremnost za jačanjem saradnje u oblastima u kojima postoji obostrani interes.

Potpredsjednik Ivanović je upoznao ministra Parilju sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2026-2027, kao i sa aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji – navodi se u saopštenju.

U okviru svoje radne posjete i učešća na ovogodišnjoj generalnoj debati Ujedinjenih nacija, Ivanović se sastao 22. septembra 2024. sa Ajmanom Al Safadijem, ministrom vanjskih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan.

  • Tokom razgovora ukazana obostrana spremnost za jačanje bilateralne i multilateralne saradnje dvije države. Imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske odnose dvije države, sagovornici ukazali na značaj snaženja obostrano korisne saradnje u oblasti turizma, ekonomije, kulture, konstatujući da postoji prostor za intenziviranje bilateralnih odnosa.

Potpredsjednik Ivanović je predstavio kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2026-2027 i upoznao jordanskog ministra s aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Ministar Al Safadi ponovio zainteresovanost Jordana da unapređuje saradnju sa Crnom Gorom, te pozvao potpredsjednika Ivanovića da službeno posjeti Jordan u narednom periodu.

Potpredsjednik Ivanović je imao i kraće razgovore sa predsjednicom Republike Sjeverne Makedonije, predsjednikom Vlade Islanda, te ministrima vanjskih poslova Letonije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Grčke, Rumunije i Bahreina – saopšteno je iz Vlade.

Ostavite komentar

Komentari (0)