test

Liste predsjednika Države i Vlade već krše Zakon narušavajući predizbornu tišinu

S. Kusovac

28/09/2024

09:50

Brojni portali,ali i parkinzi u Podgorici, osvanuli su jutros prekriveni reklamama izbornih lista Milojka Spajića i Jakova Milatovića. Zakon propisuje zabranu reklamiranja 24 sata prije dana održavanja izbora.

Izborne liste predsjednikâ Države i Vlade – Jakova Milatovića i Milojka Spajića već krše Zakon o izboru odbornika i poslanika produžavajući reklamiranje i u vrijeme predizborne tišine.

Na više sajtova jutros je moguće vidjeti reklame liste Pokreta Evropa sad i liste Jakova Milatovića i Luke Rakčevića. Takođe, parkinzi širom Podgorice jutros su osvanuli prekriveni plakatima liste Milojka Spajića.

Portal Sport kluba, snimljen u subotu, 28.09. između 08:00 i 09:00

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je, u članu 6, stav 3 da „Izborna propaganda preko medija i javnih skupova prestaje 24 časa prije dana održavanja izbora“. Dakle, od petka u 24:00, ili subote u 00:00 ni jedan učesnik izbora u Podgorici ili Kotoru ne smije da se reklamira. Pokret Evropa sad i Izborna lista Jakova Milatovića, međutim, ignorišu zakon odnosno krše ga.

Reklame o kojima je riječ pojavljuju se na raznim sajtovima, ali valja napomenuti da ti sajtovi nemaju ništa s ovom reklamom, odnosno sami ne krše zakon. Riječ je o reklamama ugovorenim preko Googlea, koji zakupljuje dio prostora na sajtovima. Portali prostor prodaju Googleu i nemaju dodira s tim koja će reklama biti na tom prostoru objavljena.

Portal In4S snimljen u subotu, 28.09. između 08:00 i 09:00

I sam Zakon o medijima štiti crnogorske portale jer članom 45 propisuje da je medij odnosno njegov osnivač odgovoran „za objavljeni medijski sadržaj, ako je bio uključen u uređivački postupak koji je doveo do objavljivanja tog medijskog sadržaja“. Kako mediji nijesu uključeni u Googleove aranžmane s trećim licima, to nijesu ni odgovorni za ove sadržaje.

Odgovornost, međutim, snose izborne liste koje krše zakon. Za to je propisana je kazna od 2.000 do 20.000 eura.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Life

28 Sep. at 12:09

A one knjižurine pes su smiješne. Ljudi bez biografije dobili photo.