test

Izvršni odbor PES-a usvojio odluku o isključivanju iz stranke Pejović i Ćinćur

Standard

29/09/2023

06:38

Izvršni odbor Pokreta Evropa sad usvojio je sinoć odluku o isključivanju iz stranke poslanica Jevrosime Pejović i Radinke Ćinćur, saznaje Portal Standard.

O ovom predlogu Izvršnog odbora PES-a, shodno proceduri, treba da se izjasni Predsjedništvo te stranke, koje će donijeti konačnu odluku o Ćinćur i Pejović.

Nesuglasice u PES-u došle su nakon što su članice Glavnog odbora te stranke Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović bile protiv plana mandatara Milojka Spajića da formira vladu s dugogodišnjim saveznicima Demokratske partije socijalista (DPS), a bez koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG).

Pokret Evropa sad je tražio da se poslanice Pejović i Ćinćur izjasne da li će glasati za Vladu koju planira da sastavi mandatar Milojko Spajić, ali i za Aleksu Bečića, predsjednika Demokrata, koji će biti kandidat za predsjednika Skupštine Crne Gore. Rok je istekao prije par dana, a pošto, očigledno, nije došlo do promjena u stavovima dvije poslanice PES je pokrenu proceduru njihovog isključenja iz partije.

Poslanica Radinka Ćinćur izjavila je nedavno da je na sjednici GO protiv predloga Milojka Spajića za formiranje vlade po njegovom modelu. Saopštila je i da nije bila jedina koja je glasala protiv.

Jevrosima Pejović nije davala izjave za javnost i odbijala je da komentariše javno svoje stavove. U međuvremenu u PES-u, optužuju zamjenika predsjednika partije i šefa države Jakova Milatovića da ima odlučan uticaj na dvije poslanice i da opstruira proces formiranja vlade.

Podsjetimo, Milojko Spajić je najavio da će vladu praviti sa Demokratama, Socijalističkom narodnom partijom (SNP) i strankama manje brojnih naroda. Od 24 poslanika sa liste PES-a, Spajić zasad može sigurno da računa na 21 – među kojima nisu Ćinćur, Pejović, kao ni poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin, čija je partija uskratila podršku mandataru nakon što je odustao od vlade sa ZBCG.U grupi koja podržava Spajića je i dojučerašnja predstavnica Alternative Jelena Nedović, koja je napustila tu organizaciju. To znači da Spajić s tom, podrškom svoje partije i glasovima ostalih stranaka ima 41 glas u parlamentu – minumum neophodan za izbor vlade.

Ostavite komentar

Komentari (0)