test

Kalezić: Hapšenje Đukanovića značilo bi kulminaciju političkog revanšizma

Standard

04/06/2024

06:56

Ukoliko dođe do eventualnog hapšenja bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, to bi značilo kulminaciju političkog revanšizma i medijske kampanje kriminalizacije koja se protiv njega vodi skoro tri decenije – kazao je politički analitičar, Danilo Kalezić.



Komentarišući izjavu lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Danijela Živkovića da će, ako dođe do hapšenja nekadašnjeg predsjednika države povući radikalne poteze, Kalezić je rekao da je to sasvim realno očekivati.

  • Sasvim je realno očekivati da će DPS kao i ostale suverenističke partije koje pripadaju prozapadnom bloku u Crnoj Gori na neki način pružiti otpor jednom takvom činu. Zbog toga me ta izjava ne čudi – istakao je on.

Smatra da je, ako dođe do takve akcije Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), jasno da se ne radi o potrebi da se izgradi pravni sistem, več o klasičnom političkom revanšizmu.

” To bi značilo kulminaciju medijske kampanje kriminalizacije Đukanovića i svega onoga što on simbolizuje, a koja traje skoro tri decenije. O tome se ne može govoriti kao o krivično-pravnoj akciji, nego o klasičnom cilju političkog revanšizma koji kao target nema samo Đukanovića, nego i čitavu njegovu političku zaostavštinu”, kategoričan je Kalezić.

Dodaje da, za sada, ne zna koji bi to bili modaliteti protesta, na koji način bi se artikulisali.

” Ali, vjerujem da DPS i partneri o tome razmišljaju na način da se, koristeći sve demokratske mehanizme protesta, odupru ovom talasu političkog revanšizma za koji se pretpostavlja da namjerava da sprovede glavni specijalni tužilac Vladimir Novović”, ocijenio je on.

BEZ ĆUTANJA
Poručuje da je naivno i suludo očekivati da ljudi koji pripadaju procrnogorskom bloku, jednu takvu potencijalno opasnu akciju tužilaštva oćute.

  • “To je sasvim normalno u društvu u kome se SDT postavlja, ne kao branilac vladavine prava, već kao politički inkvizitor. Ako se SDT tako predstavlja, a to smo vidjeli kroz slučajeve bivšeg glavnog specijalnog tužioca koji se nalazi u pritvoru Milivoja Katnića i direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović, onda bi Đukanović bio vrh tog političkog revanšizma i političkog djelovanja protivno ideji nezavisne Crne Gore i svega onoga što on simboliše”, smatra Kalezić.

Ponavlja da je zbog svega toga realno očekivati da se takvom naumu novih vlasti pruži demokratski otpor u granicama onoga što poznaju savremena demokratska društva.

  • Zbog toga me ne čudi ni povišena retorika, ne čudi me ni namjera da se jednom takvom činu pruži legalni i legitimni otpor – istakaoo je Kalezić.

Dragaša boli Belveder 2021, da se što pitao, hapsio bi
Funkcioner Pokreta ,,Evropa sad“ Tihomir Dragaš ocijenio je juče na mreži Iks da „predsjednik DPS-a Danijel Živković prijeti službama bezbjednosti, za moguće privođenje pravdi bivšeg predsjednika DPS-a“.

  • Ohrabrujemo zaposlene u sektoru bezbjednosti da prema svakome ko je učinio neko krivično djelo postupaju na isti način, bez izuzetka – napisao je on.

Odgovarajući na jedan od komentara poručio je i da bi, da je bio na pozicijama odlučivanja, hapsio građanke i građane zbog protesta na Cetinju i Belvederu 4. i 5. septembra 2021, organizovanih zbog nasilnog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru.

  • Abolirali su ih Katnić i Abazović. Ja da sam bio na poziciji odlučivanja, hapsio bih mnogo njih za pokušaj državnog udara – poručio je Dragaš.

Kalezić ocjenjuje, povodom Dragaševih komentara, da se radi o ljudima koji u političkom smislu ne postoje bez bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića.

  • “Naravno da se ne radi o tome o čemu ta gospoda govori, nego se radi o potrebi da se javnost animira i upozna sa onim što je već sad evidentno – političko djelovanje tužioca i tužilaštva, koje je duboko politizovano i instrumentalizovano. Da nema ništa drugo, bez ova dva slučaja kojima svjedočimo protiv Perović i Katnića, bilo bi dovoljno da i laička i stručna javnost izvedu zaključak da tužilaštvo ne postupa pravno i pravično”, zaključuje Kalezić.
Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Danilo Kalezić; Gradski portal

Ostavite komentar

Komentari (0)