test

Kandidovali Vladu CG za Ginisovu knjigu rekorda: Imamo 44-člano administrativno svjetsko čudo

S. Kusovac

01/08/2024

09:17

Malo je u Ginisovim arhivama crnogorskih rekorda – samo četiri. Ali ovaj, ako prođe proceduru, otvara brojne mogućnosti za globalno širenje spoznaja o našim političko-administrativnim „dostignućima“. Samo treba pustiti mašti na volju.

Nevladina organizacija 35 mm Darka Ivanovića pokrenula je proces registrovanja novog svjetskog rekorda: U Crnoj Gori je najviše članova Vlade po glavi stanovnika.

„Od juče je prijava zvanično u procesu evaluacije. … Nakon što smo prošli upitnike i proces prijave – trenutno smo u proceduri prilaganja dokaza, i evo prilike da pozovemo što više ‘svjedočanstava’ tj individua koje su nam neophodne kako bi aplikacija što prije ušla u zvanično ocjenjivanje. Zainteresovani mogu da nam pišu na [email protected] gdje ćemo im u odgovoru objasniti naredne korake“, navela je ova nevladina organizacija u jučerašnjoj objavi.

Navode da je jedina vlada koja bi mogla konkurisati sadašnjoj Vladi Crne Gore nekadašnja Vlada Šri Lanke iz 2005. koja je imala 52 ministra.

No, kako Šri Lanka ima gotovo 23 miliona stanovnika jedan član Vlade je 2005. dolazio na nešto više od 440.000 stanovnika. Crna Gora ima dvadeset puta „bolji“ rezultat.

„Naše administrativno svjetsko čudo od Vlade ima 34 izvršna zvaničnika na 633.158 ljudi, odnosno na 18.627 ljudi dobijemo po jednog čuvara demokratije iz izvršne vlasti. Poređenja radi, u regionu smo ispred Hrvatske koja ima 18 predstavnika Vlade na 3.871.833 odnosno po jedan predstavnik Vlade na 215.101 stanovnika, a kada su u pitanju veliki aparati, mnogo smo brižniji za građane od recimo jedne Njemačke koja ima jednog izvršnog zvaničnika na 4.964.705 stanovnika, tj. 17 predstavnika Vlade na preko 84 miliona stanovnika“, navodi NVO 35 mm.

CRNOGORSKI REKORDI

Crna Gora će, ako inicijativa uspije, a za sada nema razloga da tako ne bude, dobiti peti svjetski rekord upisan u čuvenu Ginisovu knjigu rekorda.

Prvi naš rekord je iz 2009. kada je po podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) utvrđeno da je naša zemlja najveći svjetski potrošač jabuka po glavi stanovnika. Svaki građanin Crne Gore po tom podatku pojede godišnje 54,3 kg jabuka – nešto više od kilograma nedjeljno.

Drugi naš rekord i i prvi rekorder je fudbaler Dejan Damjanović koji je u Azijskoj ligi šampiona postigao 42 gola za trinaest godina – od 5. maja 2009. do 1. maja 2022.

Treći rekord naše zemlje zabilježen u Ginisovim rekordima je brzina prodaje Internet domena. Crna Gora je nakon obnove nezavisnosti odabrala Internet domen .me. Od 16. jula 2008, kada je domen uveden, do januara 2010. prodato je više od 320.000 Internet domena .me.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen

Četvrti rekord Crne Gore drži bivši predsjednik države Filip Vujanović koji je, kako se navodi visinom od 1,968 m bio 2016. najviši svjetski lider.

OD KAD I ZAŠTO GINIS BILJEŽI REKORDE

Ginisova knjiga rekorda objavljena je prvi put 1955. godine. Na ideju da rekordi budu prikupljani i objavljivani zajedno u knjizi došao je tadašnji direktor pivare Gunness Hugh Beaver kada je shvatio da nema kraja njegovoj raspravi vođenoj s prijateljem uz pivo na temu koja je najbrža evropska ptica, te da se slične banalne rasprave vode uz pivo u stotinama britanskih pabova.

Kompanija Guinness danas objavljuje knjige rekorda u više od stotinu država na više od dvadeset jezika.

PR PRILIKA ZA PRAGMATIČNOG PREMIJERA

Mogući upis 44. Vlade Crne Gore u Ginisovu knjigu rekorda prilika je za širenje i izvan granica Crne Gore spoznaja o našim političko-administrativnim „dostignućima“.

Sjednice Vlade, u kompletnom sastavu, mogle bi biti snimane, ali ne na uobičajeni način. Nego snimati logističke izazove. Na primjer čekanje lifta. Unutra staje 5-6 osoba, pa svaka tura po minut-dva vožnje gore-dolje, pa puta šest ili sedam… A pred liftom red k’o u SSSR-u. To je minimalno 15-ak minuta čiste komedije. Drugi kadar: kamera snima gužvu pred vratima sale za sjednice. Treća unutra registruje trk do mjesta za sjedenje k’o u onoj dječjoj igri Muzičke stolice. I nijemi film bi bio dosta. A tek kad neki progovore… Ne bi bilo kraja pregledima i lajkovima.

Onda puste mašti na volju pa krenu npr. na snimanje raznih prijema? Pola zvanica članovi Vlade, a drugo pola svi ostali.

A tek posebno objavljivanje materijala o službenim putovanjima sa sabranim dnevnicama i putnim i ostalim troškovima izvršne vlasti. Moguće je da bi i tu bilo mjesta za poneki rekord.

Krešendom ravnom onom u Boleru stižemo do kulminacije: snimanje tzv. kolektivne fotografije.

Na okupu 34 člana vlade, pa državni sekretari – po 1, 2 ili 3 – kako u kojem ministarstvu, to je, da ne jurim sad podatke, ovako napamet brat-bratu još najmanje šezdesetak ljudi. Pa savjetnici i drugi bliski saradnici premijera, potpredsjednikâ, ministara… Dakle 34 puta recimo pet ili šest. Ukupno – bataljon vlade.

Legenda: Tribine stadiona Pod goricom. Dovoljno mjesta

Teško bi ma koji medij odolio da ne objavi tako atraktivnu fotografiju u nekoj od rubrika poput nekadašnje „Vjerovali ili ne“ ili makar u zanimljivostima. A valjalo bi i da poslije ove bruke s uvenulom travom krene neka pozitivna priča o Stadionu „Pod Goricom“. Kakve sad veze ima Stadion? Za onoliki pobrojani svijet, za onaj bataljon vlade ne vidim u Podgorici pogodno mjesto za fotografisanje bez na tribinama Stadiona.

Izvor (naslovna fotografija):

Vlada za GInisa

Ostavite komentar

Komentari (0)