test

KO ĆE FORMIRATI VLAST U KOTORU: Manje liste od kojih sve zavisi još ne otkrivaju svoje karte

I. Đoković

01/10/2024

08:56

Na izborima u Kotoru koji su održani prije dva dana najviše glasova osvojila je Demokratska partija socijalista, no glasovi pretočeni u mandate pokazuju da će DPS i lista Demokrate-PES imati po deset. Iako su već u izbornoj noći iz Demokrata najavljivali da očekuju brzo formiranje vlasti u tom gradu sa njihovim ''tradicionalnim'' partnerima, a liste od kojih će zavisiti formiranje vlasti još zvanično ne otkrivaju svoje karte.

Glavno pitanje nakon izbora na kojima DPS i DEMOKRATE-PES imaju po 10 mandata je kako doći do magične brojke od 17 koliko je potrebno za formiranje većine u Kotoru.

Iz štaba Demokrata u izbornoj noći su već poručili da oni znaju kako da formiraju vlast u Kotoru.

“Ukoliko kod naših potencijalnih koalicionih partnera bude bilo raspoloženja za brzu reakciju, mi ćemo brzo, vjerujem, to i uraditi. Naši prirodni koalicioni partneri su svi oni ljudi i političke grupacije koje su u prethodne dvije godine kredibilno sa nama radili na razvoju ovoga grada”, rekao je nosilac njihove liste Vladimir Jokić.

No, da bi se uopšte krenulo u neku postizbornu kombinatoriku mora se sačekati novo prebrojavanje glasova, jer je Demokratska partija socijalista uložila prigovor da su neki glasački listići proglašeni nevažećim, pa stoga OIK Kotor još nije zvanično proglasila rezulate izbora.

U igri je jedan mandat koji bi ukoliko se prigovor DPS-a ispostavi kao opravdan pripao upravo toj partiji.

Ipak postizborne kalkulacije počele su već u izbornoj noći, a one jasno pokazuju da nove liste koje su učestvovale na izborima imaju najveći koalicioni potencijal.

Iz DPS-a, partije koja je osvojila naviše glasova ističu da je uvijek pitanje sa kim će se praviti postizborna saradnja.

“Mi nismo nikad u našim programima, u predizbornim kampanjama se zakivali da kažemo nećemo s nekim. Mi ćemo ići sa svima koji su spremni da prihvate nas kao političku partiju, da prihvate naš program”, ističu iz DPS-a.

No, ono što je karakteristično svim učesnicima izbora u Kotoru je da svi partnere vide u onima kojima je taj grad na prvom mjestu i da su poželjni samo oni koji će raditi na razvoju grada.

Slušajući ove izjave reklo bi se da politike u tom Kotoru nema i da je svim učesnicima izbora grad najvažniji, što u prethodnom mandatu gradske uprave nije bio slučaj, ako je suditi po problemima koji su manje više sve političke partije apostrofirale kao goruće.

Da se vlast ipak neće tako lako formirati možda ponajbolje pokazuje izjava nosioca liste ”Da se Kotor pita” Davora Kumburovića.

“Tako da mogu slobodno da kažem da smo, zapravo mi, pobjednici ovih izbora. Mislim da se vlast neće konstituisati baš tako lako i tako brzo”, navodi Kumburović. 

Iz ostalih partija koje su ušle u lokalni parlament juče se nijesu oglašavali, a neke od njih će svakako biti potrebne za formiranje vlasti.

Podsjećamo, prema podacima OIK Kotor, najviše odborničkih mjesta u lokalnom parlamentu imaće liste DPS-a i koalicije Demokrate-PES, po 10 mandata. Za budućnost Kotora osvojila je tri mandata, baš kao i Demokratska alternativa i Grbaljska lista. Evropski savez zauzeće dva mjesta u kotorskoj skupštini, a po jedno HGI i Kotorski pokret.

Izvor (naslovna fotografija):

Kotor

Ostavite komentar

Komentari (0)