test

Koalicija Za budućnost Šavnika brani glasanje dok se ne izbrišu “turisti”

Standard

22/10/2024

19:04

Iz DPS-a navode da već vode neformalne razgovore i da postoji raspoloženje većine političkih partija da se izbori završe u skladu sa odlukom DIK, ali iz koalicije Za budućnost Šavnika poručuju da mogu da glasaju smo oni koji tamo “plaćaju porez”.

Iako partije na državnom nivou navodno vode neformalne razgovore da se izbori u Šavniku završe u skladu sa odlukama Državne izborne komisije (DIK) da se ponovo glasa na preostala dva biračka mjesta, koalicija za budućnost Šavnika ostaje pri stavu da neće dozvoliti izlazak na birališta dok god na glasanje budu dolazili “lažni birači” iz Nikšića.

Sjutra će biti dvije godine kada su počeli izbori u Šavniku, ali još nisu okončani jer članovi biračkih odbora iz opozicione koalicije “Za budućnost Šavnika”, koju predvodi nekadašnji Demokratski front, nisu dozvoljavali dijelu novoupisanih birača da glasaju jer su, tvrde, prepisani da bi podržali DPS.

Na dva birališta, u zgradi Opštine i selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač, glasalo se u devet navrata, posljednji put 18. decembra, kad su izbori opet prekinuti, nakon čega tamošnja Opštinska izborna komisija (OIK) nije mogla da se dogovori o tome da ih ponovi. Do sada je pred pravosudnim organima procesuirano više desetina lica zbog dešavanja u vezi sa izborima u Šavniku, koja su uključivala brojne incidente, pa i fizičke sukobe.

Iz DPS-a je u avgustu najavljeno da će na početku redovnog oktobarskog zasjedanja Skupštine Crne Gore, inicirati dijalog parlamentarnih stranaka o rješavanju izborne krize u Šavniku.

Poslanik DPS-a i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Nikola Rakočević kazao je juče “Vijestima” da već vode neformalne razgovore i da postoji raspoloženje većine političkih subjekata da se izbori završe u skladu sa odlukom Državne izborne komisije (DIK).

“Naravno, ta odluka zavisi od političkih subjekata čiji predstavnici u OIK-u Šavnik odbijaju da izvrše preporuku DIK-a”, rekao je Rakočević.

Međutim, nosilac liste “Za budućnost Šavnika” Gavrilo Cerović kazao je “Vijestima” da se neće održavati izbori za “turiste” iz Nikšića na dva biračka mjesta.

“Nema saglasnosti ni od jednog političkog subjekta u Šavniku, osim Demokratske partije socijalista (DPS) da se izbori održe samo na dva mjesta sa lažnim biračima iz Nikšića”, poručio je Cerović.

Državna izborna komisija (DIK) redovno održava sjednice na kojima postupa po prigovorima u vezi sa izborima u Šavniku i donosi isto rješenje kojim nalaže Opštinskoj izbornoj komisiji da donese odluku o ponavljanju izbora. Međutim, kada predsjednik OIK Šavnik zakaže sjednicu, rezultat glasanja o ponavljanju izbora budu takvi da se odluka ne može donijeti – četiri glasa za i četiri uzdržana.

Predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša kazao je “Vijestima” da je DIK do sada donijela 178 rješenja kojima je naložila da OIK donese odluku o ponavljanju izbora.

“Na svakoj sjednici po dva rješenja, a ukupno 89 sjednica”, rekao je Mugoša.

Nikola Rakočević je kazao da nakon ponavljanja izbora i konačnih rezultata, te konstituisanja skupštine opštine Šavnik, smatra da politički subjekti u tom crnogorskom gradu, bez intervencionizma iz partijskih centrala, treba da nađu rješenje za saniranje političkih tenzija na korist građana Šavnika.

Odgovarajući na pitanje šta je rješenje za izbornu krizu u Šavniku, Blagoje Cerović je rekao da je rješenje u izmjeni Zakona o biračkom spisku, koji je bio pokrenut, ali ga je “DPS blokirala idući od ambasade do ambasade”.

Predlog zakona o biračkom spisku su u skupštinsku proceduru krajem prošle godine predale Demokrate, ali su ga povukle u martu ove godine, nakon što su šefovi klubova parlamentarne opozicije uputili ambasadorima EU, SAD i Velike Britanije pozivno pismo povodom najave parlamentarne većine da će u dnevni red sjednice Skupštine, uvrstiti izmjene Zakona o biračkom spisku, bez dijaloga i dogovora na Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

“Povlačim Predlog zakona o biračkom spisku, jer smatram da treba skratiti postupak razrješenja situacije u Šavniku kroz uvođenje prinudne uprave, nakon čega bi Odbor dogovorio tekst Predloga zakona o biračkom spisku”, kazao je tada poslanik Demokrata Momčilo Leković.

Vlada je, kako bi riješila šavničku krizu, krajem marta donijela odluku o uvođenju prinudne uprave, međutim, odložila je slanje odbora povjerenika u Šavnik zbog najave parlamentarnog dijaloga. Vlada je odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku donijela nekoliko dana nakon što je DPS zaprijetio izlaskom iz skupštinskog Odbora za izbornu reformu ako povjerenici budu poslati u Šavnik. Istu mogućnost nagovijestile su i Socijaldemokrate (SD), koje sa DPS-om vladaju u Šavniku.

Predsjednik države Jakov Milatović nakon toga je odbio da raspiše nove izbore u Šavniku jer, kako je obrazložio, raspuštanje SO Odlukom Vlade nakon isteka vremena na koje je birana, ne može ishodovati raspisivanjem novih izbora u opštini Šavnik. Istu odluku donio je dva puta u roku od pet dana.

Povlačenje odluke o prinudnoj upravi u Šavniku je bio jedan od uslova opozicije da se odblokira Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu. Vlada je odluku povukla 6. juna. Od tada, međutim, nije bilo pomaka u rješavanju šavničke izborne krize.

Parlamentarne partije su 29. aprila na sastanku u Skupštini razmatrale više opcija za rješenje izborne krize u Šavniku, ali je kako su “Vijesti” tada objavile, opozicija bila za to da se ponove izbori na dva biračka mjesta, a vlast za raspisivanje novih.

Tada je razmatran i predlog nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CDT) da se podnese prigovor Ustavnom sudu.

“To je razmatrano i niko ništa nema protiv. Ukoliko Ustavni sud bude proaktivan, oni mogu da riješe ovaj problem”, rekao je tada kopredsjedavajući Odbora Vasilije Čarapić. Iz opozicije su tada nezvanično rekli da bi proces pred Ustavnim sudom dugo trajao.

Blagoje Cerović je kazao da će u Šavniku “moći da glasaju oni građani koji imaju potvrdu da plaćaju porez Šavniku”.

“Javno da znaju i (Jakov) Milatović i (Jugoslav) Jakić – izbori se neće održavati “, kazao je Cerović.

Jakić juče nije odgovarao na pozive i poruku “Vijesti”.

CGO: Ko štiti članove OIK koji ne daju da se izbori u Šavniku završe

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) juče su na mreži Iks saopštili da se 23. oktobra navršavaju dvije godine od početka još uvijek trajućeg izbornog procesa u opštini Šavnik.

“Do danas, izbori na preostala dva biračka mjesta – broj 1 (SO Šavnik) i broj 14 (kafana Kruševice) nijesu okončani, pa se samim tim ovi izbori ne mogu završiti, niti izabrati nova lokalna vlast. Tokom 24 mjeseca trajanja ovih izbora, Državna izborna komisija je na 89 održanih sjednica, donijela čak 178 rješenja kojima se nalaže ponavljanje izbora na ovim biračkim mjestima, a što je OIK Šavnik ignorisala. Ostaje pitanje: ko štiti članove OIK koji ne daju da se izbori u Šavniku završe i da li se ovako uspostavlja funkcionalan sistem?”, saopšteno je iz CGO.

Javno da znaju i Milatović i Jakić – izbori se neće održavati”, kazao je Cerović

Izvor: vijesti
Izvor (naslovna fotografija):

MediaBiro

Ostavite komentar

Komentari (0)