test

Lajčak: U poslednjih nekoliko godina Crna Gora nije puno napredovala ka EU

Standard

17/01/2024

20:43

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, smatra da Crna Gora u ovu fazu proširenja EU koja, se trenutno otvorila ulazi kao lider, ali nije puno napredovala tokom poslednjih nekoliko godina, i da nije bilo dovoljno reformi.

Pitanje proširenja je ponovo na dnevnom redu, iako je bilo manje aktuleno tokom poslednje decenije, rekao je Lajčak na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

“Poslednjih deset godina to nismo imali, a paradoks je da je to zbog rata u Ukrajini, da je EU ponovo shvatila da treba da budemo ozbiljni prema Balkanu, isto kao i prema Ukrajini i Moldaviji.

Znam koliko je bitno za države iz regiona da imaju realnu kredibilnu perspektivu da bi ušle u sve te potrebne reforme koje su teške i bolne.

Znači, ta perspektiva sad postoji. Imamo novu priliku, da se ozbiljno napreduje na evropskom putu i pitanje je ko je spreman da iskoristi taj trenutak, jer taj trenutak neće da traje zauvijek”, rekao je Lajčak.

On smatra da novoj crnogorskoj vladi treba dati kredit i da se njen rad pažljivo prati u Briselu.

“Zato treba da damo kredit novoj trenutnoj vladi Crne Gore, koja je za manje od tri mjeseca uradila puno konkretnih stvari i prije svega imenovanja u oblasti sudstva, ali i neke druge odluke. Naravno, to se jako detaljno prati u Briselu i bitno je da Vlada nastavi na tom putu i ja mislim da je ona odlučna da nastavi i iskoristi taj trenutak i mislim da vrlo brzo Crna Gora može da značajno napreduje suštinski na evropskom putu prema članstvu EU”, zaključio je Lajčak.

Ostavite komentar

Komentari (0)