test

Nastavlja se bitka za sektor bezbjednosti: PES nudio Radovića, ministar ne odstupa

Standard

10/03/2024

12:40

Uoči sjednice Vlade na kojoj bi trebalo da bude izabran v.d. direktora Uprave policije, još se ne nazire rješenje. Naime, i Pokret Evropa sad (PES) i Demokratska Crna Gora insistiraju da kontrolišu sektor bezbjednosti, a koalicioni sporazum različito tumače.

Prema saznanjima Portala RTCG, Pokret Evropa sad neće prihvatiti kandidate Demokrata i v.d. direktora policije može biti samo onaj koji bude imao podršku lidera te partije i premijera Milojka Spajića.

Premijer je već dva puta pravio ustupke tako što je povukao dva kandidata, Petra Šestovića i Vojislava Dragovića. Novi predlog PES-a je Aleksandar Radović, šef Finansijko-obavještajne jedinice. Prema našim saznanjima, ukoliko ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović ne prihvati i treći predlog PES-a nego ostane pri kandidatima koje nude Demokrate, ti kandidati neće imati potrebnu većinu na Vladi.

Radović je jedini pomoćnik direktora policije u punom mandatu, zaslužan što se Crna Gora nije našla na “sivoj listi” Manivala zbog nedovoljne primjene mjera za sprečavanje pranja novca, što je i ozvaničeno na sjednici tog tijela Savjeta Evrope krajem prošle godine. 

U međuvremenu obavljen je razgovor sa brojnim kandidatima sa obje strane, među kojima su se izdvojili Radović, Goran Jokić, Draško Radinović, Dragan Gorović ali i Predrag Šuković, aktuelni šef Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO). Ko će popustiti i predati policiju drugoj strani, ostaje da se vidi.

U utorak, 12. marta, u ponoć ističe mandat dosadašnjem direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu. Ukoliko ne bude izabran v.d. direktora policije ostaju dvije opcije, a to su ili da Brđaninu produže mandat dok se koalicioni partneri ne dogovore ili će doći do razlaza u Vladi.

Podsjetimo, tematska sjednica Vlade Crne Gore na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti izbor vršioca dužnosti direktora Uprave policije biće održana u utorak.

Smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je u obraćanju javnosti da je odluka Vlade o njegovoj smjeni nezakonita i najavio novu tužbu.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović pozvao je sve zainteresovane policajce koji ispunjavaju uslove da do 10. marta dostave prijave za vršioca dužnosti direktora Uprave policije.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

Vlada CG-
Ahhiva

Ostavite komentar

Komentari (0)