test

PEN centar: Prioriteti skupštinske većine su tempirane bombe u temeljima građanske države Crne Gore

Standard

14/06/2024

09:17

U trenutku kad su geopolitičke okolnosti otvorile mogućnost da se Crna Gora nakon četvorogodišnjeg nazadovanja vrati na jedini civilizacijski kolosijek kojem pripada – na put evropskih integracija, pojačavaju se pritisci dirigovani od strane autokratskih režima u Beogradu i Moskvi, da se taj proces sabotira a Crna Gora pretvori u kolonijalnu teritoriju pod punom kontrolom hegemona, ocijenjeno je iz Crnogorskog PEN centra.

“Najnovija inicijativa koju je javnosti obznanio predstavnik DNP-a – partije ponikle na jedinstvenom spoju tradicija staljinizma i svetosavskog fašizma – a za koju tvrdi da ima saglasnost premijera Milojka Spajića, definisana je kao završni čin razaranja građanske, sekularne i multikulturne Crne Gore i pripreme za ultimativnu anihilaciju njezina državnog suvereniteta”, kaže se u saopštenju.

Naglašavaju da je mandat najjače političke liste na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima lista premijera Milojka Spajića zadobila isključivo na euro-atlantskoj agendi i obećanjima ekonomskog prosperiteta.

“Danas, godinu dana nakon izbora kao prioriteti skupštinske većine više se ne spominju ekonomske teme i izgradnja pravne države već klasične tempirane bombe u temeljima građanske države i multikulturnog društva. Kao već dogovoreni prioritet skupštinske većine, lider DNP-a, a paralelno s njim i predśednik Skupštine Crne Gore, kao političari koji u aktuelnoj parlamentarnoj većini vode ključnu riječ, najavljuju rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, uvođenje srpskog jezika kao službenog, uvođenje trobojke i izmjene Zakona o državljanstvu”, ističu u PEN centru.

Upozoravaju da kao jedan od monstruoznih zločina koji čine širi kompleks genocidne nacifašističke kampanje pod imenom Holokaust, genocid u Jasenovcu već gotovo osam decenija proučava se i bezrezervno osuđuje, kako u državi u kojoj se dogodio tako i van nje.

“Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2005. godine uspostavljen je i Međunarodni dan śećanja na žrtve Holokausta koji se obilježava 27. januara. U Crnoj Gori nema niti je ikad bilo ikog ko osporava ili na bilo koji način relativizuje zločinačku kampanju NDH-a prema Srbima, Jevrejima, Romima, antifašistički orijentisanim Hrvatima, Bošnjacima i dr. Smisao aktuelne inicijative nije odavanje počasti žrtvama genocida već najbestijalnija politikantska zloupotreba žrtava s ciljem izazivanja novih incidenata sa suśednom Hrvatskom, u čemu inicijatori ove besramne kampanje vide priliku za zaustavljanje Crne Gore na putu ka EU”, navodi se u saopštenju.

Dodaju prijedlozi da se nekim protivustavnim mehanizmima srpski jezik nametne kao službeni te uvede trobojka, takođe su skovani ne s namjerom ostvarenja nekih zakinutih prava, već s ciljem urušavanja ustavne definicije Crne Gore kao građanske države.

“Srpski jezik se ne može “uvesti” u Ustav jer je on već dijelom crnogorskog ustavnopravnog poretka. Kao što je poznato, članom 13 Ustava Crne Gore kao službeni jezik definisan je crnogorski, a u službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik. Ova norma uspostavlja crnogorski jezik kao službeni jezik države (a ne jedne nacionalne zajednice) u duhu građanskog ustrojstva društva, ali jednako tako službeni status dodjeljuje i jezicima nacija koje žive u Crnoj Gori, uključujući i srpski jezik koji je ovom normom nedvosmisleno uspostavljen kao dio crnogorskog ustavnopravnog poretka”, stoji u saopštenju.

Kad je riječ o zastavi, kažu, ako je tačna interpretacija da bi se trobojka u Ustav trebala normirati kao “narodna zastava”, po ugledu na Ustav Republike Srbije, bilo bi to direktno kršenje građanskog karaktera države kakvo propisuje Ustav Crne Gore.

“Uostalom, istorijske zastave Crne Gore (uključujući i trobojke iz perioda Kraljevine Crne Gore, Socijalističke Republike Crne Gore i Republike Crne Gore), već su dobile adekvatni zakonski tretman. Trobojka koja se danas protivustavno forsira preko predśednika Skupštine Crne Gore nema nikakve veze s tim istorijskim znamenjima, već je preuzeta iz heraldičke nomenklature Republike Srbije kao izraz simboličkog potčinjavanja Beogradu. Ponavljamo – najavljena procedura koja bi zaobišla stroge Ustavom propisane kriterije za izmjenu službenog jezika i državnih simbola može biti jedino kvalifikovana kao brutalno rušenje ustavnopravnog poretka”, piše u saopštenju.

Napominju da najavljena inicijativa za izmjenu Zakona o državljanstvu iz prostora simboličkog urušavanja ustavnog okvira Crne Gore, kakav je slučaj s prethodnim inicijativama, prelazi u formu operacionalizacije dramatične društvene i demografske transformacije Crne Gore, preko koje bi na desetine hiljada građana Srbije dobili priliku da u kratkom roku steknu pravo glasa u Crnoj Gori i time trajno učine Crnu Goru zatočenikom imperijalnih namjera vlasti u Beogradu.

“Ova perfidna kampanja koja pod lažnom maskom ljudskih prava kani razoriti građanski karakter crnogorskoga društva, lišiti Crnu Goru državnoga suvereniteta, skrenuti je s euroatlantskih tračnica i učiniti je trajno potčinjenom interesima političke elite u Beogradu, najveći je izazov koji stoji pred crnogorskim društvom od obnove nezavisnosti 2006. godine. Pozivamo stoga premijera Spajića da bez oklijevanja demantuje navode da je dio ovog klasičnog pučističkog poduhvata te da crnogorskoj javnosti dā jasne garancije da inicijative koje mogu dovesti do nemira i nesagledivih posljedica po Crnu Goru ne mogu biti ni razmatrane a kamoli prihvaćene kao zvanična politika od strane njegova kabineta”, kažu u PEN centru.

Crnoj Gori je, poručuju, danas potrebna stabilnost i puna posvećenost zadacima ispunjenja kriterijuma i usvajanje vrijednosti Evropske unije.

“Inicijative koje taj put dovode u pitanje, a osobito inicijative koje nose visok rizik izazivanja nemira i nestabilnosti, moraju biti rezolutno odbačene. To je u ovome trenutku jedini državno odgovoran pristup. Ukoliko se premijer Spajić ogluši o ovaj apel, na sebe preuzima kompletni teret odgovornosti za sve eventualne posljedice koje bi ovaj ustavno pučistički paket inicijativa mogao proizvesti u crnogorskom društvu. Crnogorski PEN centar će u skladu sa svojom misijom o antiustavnim i antievropskim inicijativama upoznati relevantne međunarodne partnere te pozvati crnogorsku javnost da se u jasno Ustavom i zakonima propisanim okvirima najoštrije suprotstavi politici destrukcije i uništenja temelja građanskog i multikulturnog društva”, zaključuju u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Crnogorski PEN centar

Ostavite komentar

Komentari (0)